Política17/05/2019

El dia que els camells caminaven pel carrer Pelai

Maria Ortega

BarcelonaParla de quan tenia cinc o sis anys i, per tant, en feia un o com a molt dos que havia arribat amb els pares de Santa Eugènia de Berga, al costat de Vic, i s’havien instal·lat al barri del Verdum. A recomençar. El candidat del PP a Barcelona, Josep Bou, explica un dels primers records que guarda de la ciutat: els Reis Mags amb patges i camells de veritat desfilant pel carrer Pelai la nit màgica del 5 de gener. Per això, ens cita a la plaça Catalunya, just davant del Zurich. “Després he vist altres Cavalcades amb carrosses i camions però allò em semblava autèntic. Ho tinc gravat al cor”, explica, mentre assenyala edificis que ja no són el que eren: “Aquí hi havia els magatzems Sepu, i aquí el Siglo i Can Jorba”. Els camells, de fet, van formar part de les Cavalcades a Barcelona fins fa tot just deu anys. L’última època ho feien només en l’acompanyament del rei Baltasar.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ens trobem amb Bou quan encara falten dies per a l’inici de la campanya de les municipals. Tot i citar-nos al rovell de l’ou de Barcelona, el candidat passa desapercebut entre les riuades de gent. Arriba a la trobada amb un braçalet amb els colors de la bandera espanyola i el seu cognom escrit. Un símbol que descriu com a part de la seva identitat.

Cargando
No hay anuncios

En el seu viatge a les Cavalcades de Reis de principis dels anys 60, parla d’una Barcelona que il·lustra com a més pobre, però més feliç. Sense disputes com les dels llaços, apunta. “En aquelles Cavalcades pràcticament cap caramel no arribava a tocar el terra, els dolços eren molt preuats”, diu. I el record el trasllada al dia que, amb quatre anys, va arribar amb els pares en tren a l’estació de Sant Andreu Arenal, en un viatge que ell va fer sobre una maleta de cartró que encara conserva. Després van arribar caminant fins a Nou Barris.

Venien, diu, amb poc equipatge i només unes bicicletes. Al pare, que era pagès, se li havien mort els porcs, i la família -recorda- va venir a la capital a trobar-se amb el seu tiet Joan, que tenia un forn de pa al carrer Llibertat, a Gràcia. El pare i el tiet junts van comprar un solar per fer-hi un forn i dos pisos a prop de les Cases del Governador, uns minihabitatges construïts a principis dels 50. En pocs metres, hi convivien moltes famílies. “Hi vivia molta gent, aquí, sobretot vinguda del sud, i el petit forn que hi havia a la zona no donava abast”, recorda Bou. El negoci els va anar bé: “Vam donar un servei i vam fer diners”.

39 anys a Nou Barris

Diu que recorda amb “orgull” els 39 anys que va viure a Nou Barris: “Mai vam tenir cap problema, tampoc per l’idioma, tot i que nosaltres parlàvem en català i la majoria en castellà”. Els anys i la millora laboral, però, l’han portat lluny del Verdum. Ara viu a cavall entre Bellaterra i Sarrià-Sant Gervasi.

Cargando
No hay anuncios

La trobada acaba amb una pregunta llançada per Jaume Collboni, del PSC, en el marc del joc que ha proposat l’ARA entre els candidats: “Està d’acord amb suspendre l’autonomia de Catalunya, en aplicar un 155 permanent?”

Bou respon defensant que el primer que cal és esperar la sentència del judici i després parlar amb el Govern perquè es comprometi a complir les lleis. “Si no compleixen, no hi ha més camí que aplicar la llei”, conclou.

Cargando
No hay anuncios

EL QÜESTIONARI

Viu de lloguer o de propietat?

Propietat.

Cargando
No hay anuncios

El més car que té?

Les participacions de la companyia Bahía Franc.

El primer que ensenya de Barcelona?

Cargando
No hay anuncios

El lloc més bonic per passejar-hi és el passeig de Gràcia.

El que menys li agrada de la ciutat?

La inseguretat.

Cargando
No hay anuncios

Una cançó?

Noches de Bohemia.

El millor alcalde que ha tingut Barcelona?

Cargando
No hay anuncios

Pasqual Maragall: juntament amb Samaranch va fer un gran canvi a la ciutat.

Quin candidat d’una altra llista voldria a la seva?

Manuel Valls.

Cargando
No hay anuncios

L’última sèrie que ha vist?

CSI.

Un emoji?

🇪🇸