Política22/10/2016

Barcelona en Comú valida el seu full de ruta per confluir amb les esquerres en nou mesos

Una de les premisses que es marca la formació és minimitzar la visibilitat dels partits i fomentar el protagonisme ciutadà

Aleix Moldes
i Aleix Moldes

BarcelonaEl plenari de Barcelona En Comú ha validat aquest diumenge el full de ruta de la formació de cara a la creació del nou subjecte polític de l'esquerra alternativa. Després d'un mes de debat intern, la direcció, encapçalada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat el document que marca un període d'entre sis i nou mesos per confluir amb les resta de partits, moviments socials i entitats implicats en la creació d'aquest nou espai que, abans de néixer formalment, ja ha guanyat tres eleccions al país (municipals a Barcelona i les dues últimes eleccions estatals).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document aprovat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) servirà com a marc per desenvolupar el procés d'articulació del nou espai. BComú planteja que sigui la ciutadania la que pivoti la confluència i reclama que la visibilitat i el pes dels partits es "minimitzi". "Després de fer els processos de debat interns, Barcelona En Comú obre el debat a la ciutadania i altres organitzacions polítiques de l'esquerra d'aquest país" ha manifestat Susanna Segovia, membre de la direcció de la formació, un cop acabada la reunió. Un 85% dels assistents ha votat a favor del document, que també ha tingut un 4,4% de vots en contra i un 10,6% d'abstencions.

Cargando
No hay anuncios

"El règim de 1978 no ens representa". Aquesta és la fórmula escollida en la declaració d'intencions que simbolitza el full de ruta aprovat aquest diumenge. BComú planteja un debat ideològic on el "reconeixement real i efectiu de la plurinacionalitat i de la sobirania dels pobles"només pot venir de la mà d'un referèndum "inclusiu i transversal" acompanyat d'un procés constituent. La defensa dels drets humans, de les desigualtats i la garantia en l'accés a l'habitatge, la salut, l'educació i el treball digne, són les altres prioritats que volen prioritzar en el futur espai polític de l'esquerra catalana.

Com pretenen fer-ho? "Amb la gent, amb estructures de base horitzontal, validades i sostingudes per la ciutadania, obertes i plurals, on les decisions es vagin conformant de baix a dalt". És a dir, un procés on els partits passin inadvertits i on no tinguin capacitat per marcar quotes, a diferència de les experiències de coalició electoral que ja han unit en l'últim any i mig a BComú, ICV, EUiA, Podem i Equo. I "amb total transparència" en les decisions, amb un codi ètic i una limitació dels sous i mandats dels representants polítics, a l'estil del que els comuns ja practiquen a l'ajuntament de la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

Un cop definits els fulls de ruta de BComú, d'ICV (en l'assemblea nacional de l'abril), de Podem (en el congrés el passat mes de juliol) i, amb l'assemblea d'EUiA prevista per al proper cap de setmana, l'inici del procés de confluència és imminent. El càlcul dels comuns és destinar entre 1 i 2 mesos a una primera fase de presentació dels documents i de reunions inicials amb els representants de la resta de formacions implicades en la creació de l'espai conjunt per passar, després, a crear els equips de treball i una pàgina web de participació.

La idea és presentar públicament la proposta entre el febrer i el març del 2017, després d'una fase de deliberació per definir els objectius polítics i el model de país. A partir d'aquest moment i si tot ha sortit com esperen s'iniciaria la fase de concreció organitzativa del nou espai polític català.