Què troba a faltar la CUP a la proposta de Junts pel Sí?

La CUP demana concreció sobre l'impost de successions i sobre la personació de la Generalitat en els processos contra vaguistes. També hi ha divergències pel que fa als ajuts a les llars d'infants, les beques menjador i les llistes d'espera, en què els cupaires reclama un esforç econòmic molt més superior que el que proposa Junts pel Sí

El portaveu de la CUP al Parlament, Albert Botran, va comparèixer ahir envoltat dels altres diputats de la CUP / MANOLO GARCÍA
Laia Vicens / Marc Toro / Isaac Salvatierra
23/12/2015
5 min

BarcelonaLa proposta d'acord que Junts pel Sí va presentar ahir a la CUP se sotmetrà a votació de l'assemblea extraordinària que la formació de l'esquerra independentista celebrarà diumenge a Girona. La primera reacció dels cupaires va ser no fer "valoracions polítiques" i traslladar tota la pressió a l'assemblea, que haurà de decidir si accepta el document i investeix Artur Mas o tomba la proposta i assumeix unes noves eleccions al març. Per això, i tenint en compte que per a la CUP Mas no és el candidat idoni, la clau de volta és el document de 61 pàgines negociat entre les dues formacions. I és que la decisió de la militància dependrà de fins a quin punt són suficients o no les mesures de Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cert és que Junts pel Sí ha inclòs força mesures que proposava la CUP -de les 20 mesures que presentades el 3 de desembre i avançades per l'ARA, la coalició de CDC i ERC ha incorporat concrecions i compromisos en la línia del que reclamava la CUP-, però hi ha algunes reivindicacions clau per als cupaires que el document presentat ahir no incorpora.

De fet, el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha admès en una entrevista a TV3 que la proposta d'acord presentada per Junts pel Sí (JxSí)"mancances" perquè queda molt lluny del programa polític dels cupaires. "El document té mancances, no arriba ni al 'Fil a l'agulla' ni al nostre programa polític", ha afirmat Baños, deixant clar que els 270 milions del pla de xoc que preveu el document de JxSí són "escassos". "[Ho són] molt, pel que nosaltres plantegem. Però és que nosaltres som una formació d'extrema esquerra, independentista, anticapitalista i feminista", ha afegit.

I és que el pla de xoc que proposava la CUP en campanya ascendia a 3.000 milions, un 96% més del que ha posat Junts pel Sí sobre la taula. Aquests són alguns dels punts que els cupaires troben a faltar al pla de xoc de Junts pel Sí.

Habitatge

A la proposta de Junts pel Sí no hi apareix l'expropiació temporal del dret de l'ús de l'habitatge per ser destinat a lloguer social, una de les mesures claus de Fil a l'agulla, el document de mínims que va publicar la CUP per a negociar amb JxSí.

Llars d'infants

Mentre Junts pel Sí aposta per invertir 15 milions d'euros a ampliar les places i rebaixar la quota de les escoles bressol, la CUP reclama recuperar el finançament de 1.800 euros de la Generalitat als municipis per a mantenir cada plaça de llar d'infants, una inversió molt més elevada que la que preveu Junts pel Sí. Almenys s'haurien de doblar els 45 milions d'euros pressupostats el 2014 i que ara assumeixen les diputacions.

Beques menjador

La CUP reclama un increment molt notori de les beques menjador (passar de les 80.000 actuals a 240.000). Junts pel Sí, al seu torn, preveu un "augment" de la cobertura, sense concretar terminis ni quantitats. En canvi, en el llistat de 20 propostes fet públic fa dues setmanes, Junts pel Sí es comprometia a "garantir el 100% de la cobertura" de l'alimentació dels infants catalans en situació de pobresa infantil.

Llistes d'espera

Els cupaires posaven com a condició de mínims reduir un 50% i en mig any les llistes d'espera en relació a la primera visita amb l'especialista, la realització de proves diagnòstiques i l'espera d'una intervenció quirúrgica. En canvi, Junts pel Sí promet reduir a la meitat i en un termini d'un any les llistes d'espera pel que fa les proves diagnòstiques i les visites a l'especialista, mentre que l'espera per les operacions quirúrgiques es reduiria només un 10%.

ATLL

La CUP demanava aturar la venda d'Aigües Ter Llobregat, però Junts pel Sí deixa a l'aire la proposta i supedita qualsevol decisió en aquest capítol al que s'acordi al procés constituent que hauria d'engegar el nou estat català.

Matrícules universitàries

En el capítol d'educació, el document presentat per Junts pel Sí no inclou reduir el preu de les matrícules universitàries a nivells de 2009 (en set anys s'han incrementat un 66%), una reivindicació constant dels cupaires. Tampoc es posicionen sobre el que la formació de l'esquerra independentista considera una "persecució" de les famílies que eduquen els infants a casa, una mesura que sí que es demanava aturar al document de la CUP.

Fons pel SPO

La CUP demanava reservar un fons de 95,8 milions d'euros perquè el Servei Públic d'Ocupació implementi un pla de xoc per dinamitzar l'ocupació. Aquesta proposta no està inclosa al document de Junts pel Sí.

Retirada de la Generalitat com a acusació pública

Una de les demandes que no s'han inclòs a la proposta de Junts pel Sí i que la CUP sempre ha reclamat amb especial èmfasi és la retirada de la Generalitat com a acusació de tots els processos judicials oberts i pendents per temes de persecució política, dissidència o desobediència a lleis injustes. En concret, la CUP reclama que la Generalitat no es personi contra els acusats per participar en piquets a la vaga del 29 de març del 2012.

Segons ha dit la diputada Anna Gabriel a RAC1, la conselleria d'Interior "ha de donar avui mateix una resposta" en aquest sentit. Gabriel també ha demanat que es recuperi totalment l'impost de successions.

Potser per totes aquestes divergències, la diputada de la CUP s'ha desmarcat del document presentat, encara que ha admès que és fruit del treball conjunt dels dos equips negociadors. "No és qualsevol cosa el que s’ha generat. Darrere aquest document hi ha moltes hores de debat, hem discutit sobre molts aspectes generals i concrets, la voluntat per part nostra era que es posessin dades, models…", ha dit.

La decisió és ara en mans de l'assemblea de diumenge a Girona. "Volem donar pas a que molta gent s'expressi", ha dit Gabriel, que ha confirmat que a l'assemblea hi participaran 4.022 persones, entre militants de la CUP, simpatitzants i persones vinculades a les organitzacions de la Crida Constituent.

Tot i que ha rebutjat valorar si l'assemblea de la CUP d'aquest diumenge votarà a favor o en contra de l'acord, Antonio Baños ha deixat molt clar que l'organització vol que Catalunya tingui un Govern i que no vol dilatar "el procés de la independència". Això sí, ha dit, "que vulguem un govern, no vol dir que tota la CUP vulgui el mateix govern".

La discrepància no implica una escissió

Endavant va fer públic aquets dimarts un comunicat en què aposta per "noves eleccions al març abans que acceptar l’oferta totalment rebaixada i sense presidència de consens que ha fet JxSí". Poble Lliure, en canvi, considera que "no afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat de l'estat espanyol i l'oligarquia".

Sigui com sigui, en l'entrevista a TV3, Antonio Baños ha aclarit que a la formació de l'esquerra independentista "mai li ha fet por la discrepància [...] No hi ha cap problema ni cap recança perquè hi hagi postures diferents. Per això diumenge sotmetem a votació la proposta d'acord", ha sentenciat. Baños encara ha anat un pas més enllà, per afirmar que la "discrepància" en l'assemblea de diumenge no implica una "escissió" a la CUP.

Igual que, ha afegit, un rebuig de l'acord amb JxSí no significaria anar directament a eleccions: "Si JxSí fes una nova oferta, la valoraríem". En una entrevista posterior a 'Els Matins', el portaveu de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha dit que, si el 'no' s'imposa a la CUP, JxSí valoraria els diferents escenaris.

stats