Política 12/01/2016

Baños: "Ho he viscut de forma molt intensa. No surto ni rebotat ni trist"

El cap de llista de la CUP confirma que la formació no li ha demanat que es quedi al Parlament malgrat l'acord d'última hora i mostra intenció de tornar a l'activisme civil per ajudar a reactivar la mobilització sobiranista al carrer

M.colomer
3 min
antonio baños

Barcelona"Ho he viscut de forma molt intensa. No surto ni rebotat ni trist". Així s'ha expressat aquest dimarts el que va ser cap de llista de la CUP a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, Antonio Baños, que ha confirmat que la formació de l'esquerra independentista anticapitalista no li ha demanat que mantingui l'acta, malgrat el canvi d'escenari amb l'acord d'última hora. Baños va anunciar la renúncia a l'escó per "coherència personal" després que el consell polític de la CUP votés en contra de l'acord d'investidura d'Artur Mas el cap de setmana anterior que es precipités la retirada de Mas per deixar pas a la investidura de Carles Puigdemont per ressuscitar la legislatura. "Vist com han acabat de fantàstiques les coses, era lògic que fes compliment efectiu de la renúncia a l'acta de diputat, a més, amb molta alegria per la situació en què queda el Parlament, la legislatura i el grup parlamentari de la CUP", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a TV3, ha assegurat que amb aquests tres mesos de negociacions i converses dóna per tancada la seva etapa institucional i tornarà a l'activisme civil per contribuir a reactivar la mobilització sobiranista als carrers. "Comença una etapa per al procés que ha de ser molt intensa al carrer. Tinc moltes ganes de tornar al lloc d'on venia, que és la mobilització al carrer", ha explicat, i ha subratllat la necessitat, diu, que "el carrer torni a agafar musculatura". A més, ha considerat que els últims gestos despectius de la monarquia amb les institucions d'autogovern de Catalunya demostren que "la cosa no serà amable i caldran els carrers i la gent activats". "És el moment de comprar estelades noves, blaves i grogues, perquè vindran mesos en què haurem d'exhibir el múscul que ens ha portat fins aquí", ha afegit.

Per això, aquest dimarts Baños ha renunciat a l'escó. Ho han fet també els diputats de la CUP Julià de Jòdar i Josep Manuel Busqueta, que fan un pas enrere tal com marca l'acord amb Junts pel Sí, i Ramon Usall, que va anunciar fa setmanes que dimitiria per qüestions personals. També ha renunciat a l’acta Fran Hervías, de Ciutadans, elegit diputat al Congrés dels Diputats.

Segons ha informat el Parlament, ja no són diputats i seran substituïts pels següents candidats a les llistes de les circumscripcions corresponents, que hauran de presentar les credencials expedides per la junta electoral, l'escrit en què prometen o juren respectar la Constitució i l'Estatut i les declaracions d'activitats i béns.

L'autonomisme, no Mas, "a la paperera"

Per a Baños, aquests tres mesos "de negociacions i pressions duríssimes" no han estat perduts, "perquè s'han aconseguit moltes coses", com que JxSí entengui la cultura política de la CUP, més enllà dels acords en matèria de pla de xoc i procés constituent. "Són tres mesos de llavor fantàstica perquè els acords siguin més fàcils", ha afegit. Les "malfiances" que aquesta negociació hagi pogut crear entre els dos grups independentistes del Parlament, ha afirmat, "quedaran enterrades, si no ja ara, sí per les reaccions de l'estat espanyol, sobretot quan comencin a actuar contra el govern dels catalans", ha reblat. De fet, ha considerat que l'embat de l'Estat, més enllà de la pedagogia interna, pot ser determinant per acabar de decantar indecisos cap al costat de l'independentisme.

Baños ha celebrat que el pas al costat de Mas i la investidura 'in extremis' de Puigdemont permet començar a treballar en l'eixamplament del perímetre de la majoria social independentista. Per a ell, té la virtut que, si bé és de CDC, "ja no és aquell símbol" que representava Mas, identificat, diu, amb les retallades de la 'troica', amb els anys d'autonomisme pujolista i la decadència de CDC, per bé que "no espantarà els independentistes que hi eren per Mas".

Després que el diputat de la CUP Benet Salellas considerés que l'esquerra independentista anticapitalista ha aconseguit "llençar a la paperera de la història" Artur Mas, Irene Rigau, Boi Ruiz i Felip Puig, Baños ha considerat que "el que s'ha posat a la paperera de la història, més enllà del que deia en Benet, és l'autonomisme". "A Mas el valorarà la història, tant la seva gestió, al costat del PP i obeint eficaçment les normes de la 'troica' i l'estat espanyol, com el pas al costat i facilitació de la investidura", ha afegit d'una "figura que té llums i ombres, però que no és moment de jutjar".

stats