La banalització del terror nazi contra l'independentisme

Les comparacions de Mas amb Hitler han estat una constant els últims mesos

Les comparacions d'Artur Mas amb el Führer han estat una constant en els últims mesos.
Marc Toro
05/05/2013
2 min

BarcelonaDel tot és ETA al tot és nazisme. L'assimilació de certes reivindicacions polítiques o socials amb els totalitarismes europeus del segle XX ha passat de l'anècdota al costum. I, en aquest escenari, el procés sobiranista català és l'ase de tots els cops. L'últim exemple d'aquestes comparacions desafortunades és el reportatge La imposición y perversión del lenguaje , que aquesta setmana va emetre Telemadrid, en què es posava a la mateixa altura el discurs i estratègia nacionalista del president de la Generalitat, Artur Mas, que les tècniques propagandístiques de l'estalinisme o el nazisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va demanar ahir a la televisió madrilenya "una rectificació en tota regla" i va expressar la seva preocupació pel "silenci" i la falta de "contundència" de la política espanyola davant el reportatge. Una preocupació que va més enllà d'aquest cas concret. Ja fa mesos que els sectors més espanyolistes del panorama polític i mediàtic actual veuen en Catalunya un règim dictatorial i banalitzen gratuïtament la barbàrie del nazisme. Ja durant la campanya del 25-N, l'expresident d'Aragó Marcelino Iglesias va afirmar que el nacionalisme de Mas era com l'hipernacionalisme alemany i francès que va provocar milions de morts durant les guerres mundials. Poc després l'expresident del Congrés José Bono va comparar les persecucions dels jueus amb la del sentiment espanyol a Catalunya.

De la consulta a la PAH

Aquest tipus de declaracions no es van aturar aquí. Al contrari. Van créixer encara més quan es va posar sobre la taula la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació. L'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra va comparar el president Mas amb Adolf Hitler, Benito Mussolini i Antonio Tejero, en considerar que voler celebrar un referèndum era una actitud "colpista" que pretenia "atacar" la Constitució. Aquí s'hi va sumar el regidor del PP de Rubí Jonatan Cobo Ortega, que va penjar a Twitter una imatge de Mas vestit d'oficial nazi amb el missatge "la història es repeteix". I encara més. La setmana passada va ser el torn del dibuixant Xavier Mariscal, que va assegurar que veia "l'època de Hitler" en la Diada independentista d'aquest any.

El procés català no és, però, l'únic objectiu que han tingut aquest tipus de valoracions. Les protestes dels moviments socials també han quedat marcades com a expressions totalitàries. Fa unes setmanes la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va qualificar els escraches de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de "nazisme pur". Un altre exemple que el que es considera delicte en molts països d'Europa és comú i constant a l'estat espanyol. I tret d'algunes disculpes, cap conseqüència.

stats