L'exjutge Baltasar Garzón creu que no es pot impedir que Puigdemont sigui eurodiputat
Considera que la immunitat impedeix que, d'entrada, se'l pugui mantenir en presó preventiva
MadridL'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón sosté que la justícia espanyola no pot impedir que, fins i tot si és detingut en entrar a Espanya, l'expresident Carles Puigdemont prengui possessió de la seva acta de diputat, una circumstància que, segons la seva opinió, li conferiria immunitat i obligaria a deixar-lo lliure. Aquesta setmana el mateix excap de l'executiu ha obert la porta a tornar a Catalunya.
En una entrevista amb Efe amb motiu de la presentació del seu llibre 'No a la impunidad', Baltasar Garzón sosté que la justícia no pot limitar els drets a l'expresident català.
Perquè, encara que Puigdemont sigui detingut i acabi a la presó, ho estarà sense una sentència ferma d'inhabilitació i tindrà dret a l'adquisició de la condició d'eurodiputat, segons la visió de Baltasar Garzón.
"Consegüentment, qualsevol mesura restrictiva de llibertat immediatament hauria de ser eliminada", considera l'exjutge, que afirma que la justícia espanyola hauria de remetre un suplicatori al Parlament Europeu per procedir contra ell.
El jutge, que discrepa de la manera com la justícia espanyola ha actuat contra l'expresident català, augura que, arran de la concurrència a les eleccions de Puigdemont, els tribunals europeus hauran de determinar quan comença la immunitat parlamentària: "Si des del mateix moment de l'elecció, si des de la recollida de l'acta, si des del jurament o promesa o si des de l'inici de les sessions". Aquesta setmana, fonts de l'Eurocambra afirmaven que seria a partir de prendre l'acta de diputat.
Baltasar Garzón explica que es poden presentar diferents escenaris i tots porten al mateix: que Puigdemont sigui posat en llibertat.
"Si ve, se'l deté, i es decreta la presó, no se li pot impedir prendre l'acta i després prestar jurament o promesa. A partir d'aquest moment regeix –si no des del principi– la immunitat", sosté a Efe.
Una segona visió seria que Puigdemont tingui immunitat parlamentària des del propi moment de l'elecció com a eurodiputat. "Pot venir, recollir la seva acta i ningú el pot importunar", explica l'exjutge de l'Audiència Nacional, que cita el precedent de José María Ruiz-Mateos.
"Se'l va detenir, el va haver de posar en llibertat el jutge Barillas, si no recordo malament, i un mes després va jurar el càrrec", explica.
I exposa una tercera opció: "Puigdemont ve, és detingut perquè hi ha una ordre nacional de detenció –no internacional– i en aquell moment ha de ser conduït fins a la Junta Electoral Central per recollir la seva acta. Se li ha de permetre jurament o promesa, i a partir d'aquest moment ja té immunitat i ha de ser posat en llibertat".
Als que diuen que hauria de prendre possessió a Brussel·les, el jutge Garzón els replica que també se li hauria de permetre anar fins allà.
"És una situació jurídicament complexa que, evidentment, donarà lloc a interpretacions i a la intervenció del Tribunal Constitucional, i abans o després se solucionarà a Europa", augura, una tesi que aquesta setmana també han defensat Puigdemont mateix i el seu advocat, Gonzalo Boye.
L'exjutge, inhabilitat pel Tribunal Suprem el 2012 per un període d'11 anys per haver ordenat escoltes als advocats i als detinguts pel cas Gürtel, espera que del judici del procés en surti una sentència justa que convenci la ciutadania i estigui allunyada de valoracions ideològiques.
"Aquesta sentència serà clau per a la confiança en el sistema judicial i democràtic", diu Baltasar Garzón, que confia que la sentència "sigui justa i respongui a les proves practicades".
"Si aquestes proves porten a una sentència condemnatòria, hauran d'argumentar-ho, i si és absolutòria, hauran d'argumentar-ho, i hauran de fer-ho sense tenir en compte posicionaments d'interès polític i ideològic", afegeix en la seva entrevista amb Efe, en què avisa que la sentència "tindrà altres controls posteriors com el mateix Tribunal Constitucional o el Tribunal Europeu de Drets Humans".
L'exjutge reivindica que el tribunal no es deixi influir per un context social crispat i retreu les "interferències" dels partits polítics en el judici, que valora positivament que es transmeti en obert perquè cadascú es pugui formar el seu propi criteri.