Badalona no és un cas aïllat: tots els ajuntaments que no tenen "res a celebrar" el 12-O
Desenes de consistoris, sobretot governats per la CUP i ERC, obriran demà les portes com si fos un dia laborable més
BarcelonaA María de los Llanos de Luna se li ha girat feina. Si la delegada del govern espanyol a Catalunya vol garantir que tots els ajuntaments catalans facin festa demà haurà d'interposar almenys una desena de recursos judicials. De moment, la delegació del govern n'ha interposat un contra l'Ajuntament de Badalona, que va anunciar que obrirà les oficines d'atenció al ciutadà el Dia de la Hispanitat, però el cert és que ja fa anys que diversos ajuntaments obren les portes el 12 d'octubre. La mateixa alcaldessa badalonina, Dolors Sabater, ha assegurat que "hi ha molts ajuntaments que treballen el 12-O i mai hi ha hagut una reacció histèrica de la caverna mediàtica". L'any passat Sabater i la resta de l'equip de govern van decidir treballar el 12-O en un gest simbòlic. El problema ha arribat aquest any, quan s'hi han implicat els funcionaris municipals. No és, ni de bon tros, un cas aïllat.
De fet, fa temps que el Dia de la Hispanitat va lligat al "Res a celebrar", un lema que crida a convertir en laborable el 12-O per denunciar la colonització espanyola en terres llatinoamericanes i el que per a molts va ser un genocidi cultural i lingüístic. Així, tot i que la llei 18/1987 regula que el 12 d'octubre és "a tots els efectes" la festa nacional d'Espanya, per a diverses institucions públiques demà dimecres serà un dia normal.
És el cas de l'Ajuntament de Celrà, governat amb majoria absoluta per la CUP, que per cinquè any consecutiu obrirà les portes amb normalitat, així com la biblioteca, el servei de joventut i una part de la brigada municipal. De fet, els consistoris governats per la CUP com la Vilella Alta (Priorat) i Navàs (Bages), on hi haurà fins i tot junta de govern i ple, i a Berga, Capellades (Anoia), Viladamat (Alt Empordà), Mieres (Garrotxa), Sort i Soriguera (Pallars Sobirà) i Verges (Baix Empordà) també facilitaran als treballadors fer festa i bescanviar el festiu per un altre dia.
En aquest últim cas, l'alcalde, Ignasi Sabater, explica que el ple va aprovar una moció que acordava que l'equip de govern no faria festa el 12 d'octubre perquè es considerava "no concernit" per la festivitat, que "commemora la colonització del continent americà i el genocidi dels pobles indígenes". Així, s'aprovava "facilitar al personal de l'Ajuntament la possibilitat de treballar el 12 d'octubre i fer festiu qualsevol dia laborable". "Demà, regidors i alcalde obrirem les oficines de l'Ajuntament", assegura.
També hi ha ajuntaments governats per ERC que demà obriran. És el cas de Linyola (Pla d'Urgell), Torrelameu (Noguera), Oló (Moianès), Sant Martí de Tous (Anoia), Viladrau (Osona), la Fuliola (Urgell), Almenar (Segrià), on els republicans governen amb CiU, i Prats de Lluçanès, on el servei de turisme estarà obert i el govern municipal també treballarà.
A més, a les Planes d'Hostoles, governat per CiU, també s'obriran les portes del consistori, després que per tercer any consecutiu s'hagi eliminat la festa del 12-O del calendari laboral.
I és que cal comptabilitzar, a banda, tots els ajuntaments que, malgrat no obrir al públic, estaran funcionant, ja sigui perquè el govern anirà a treballar com perquè el consistori deixarà que els treballadors i regidors que ho vulguin acudeixin al seu lloc de treball a porta tancada a canvi de fer festa un altre dia. Va ser el cas, l'any passat, de Sabadell, governada per ERC, Unitat pel Canvi, Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell. Així doncs, més enllà dels equips de govern de la CUP i ERC citats, una bona colla de regidors independentistes aniran als seus respectius ajuntaments a treballar. És el cas, per exemple, de l'equip municipal de la CUP a l'Ajuntament de Girona, i dels regidors d'ERC i la CUP de Sant Pere de Riudebitlles.
Però la "desobediència" de la festivitat del 12-O va més enllà dels ajuntaments. Entitats com Òmnium Cultural ja han avisat la delegada del govern espanyol que també els pot afegir "al llistat d'institucions amenaçades" perquè aniran a treballar "com sempre".
El vicesecretari general d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, ha insistit que obviar la festa del 12 d'Octubre i no celebrar-la és "il·legal". De moment, però, Badalona és l'únic municipi que està pendent de si un jutjat li prohibeix per la via d'urgència aplicar un acord amb els treballadors municipals perquè els que vulguin treballin demà, 12 d'octubre, a canvi d'haver fet festa divendres passat per tenir un cap de setmana llarg. Segons l'alcaldessa, Dolors Sabater, és "escandalós" i "desproporcionat" haver judicialitzat aquest conflicte.
Per la seva banda, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha considerat "ridícul" que la delegada del govern espanyol hagi iniciat un procediment judicial per impedir que Badalona faci festa, i ha lamentat que actuï davant d'aquesta situació però no digui res quan el govern espanyol tomba mesures del Govern per lluitar contra la pobresa energètica. Pel que fa a l'executiu català, ha explicat que s'actuarà com un festiu qualsevol. Es a dir, que hi haurà membres del Govern amb agenda i d'altres que no.