ERC investigarà finalment l'estructura B del partit

Rovira defensa els pagaments de la B i Junqueras esclata contra els "òrgans paral·lels"

4 min
Marta Rovira, secretària general d'ERC, en el consell nacional d'aquest dissabte

BarcelonaLa investigació interna d'Esquerra pel cas dels cartells dels Maragall encara continua oberta després de dos mesos en curs. L'escàndol ha generat indignació entre les bases i els quadres del partit, que des de fa setmanes demanen explicacions a la direcció. Aquest dissabte al matí ho han tornat a fer al consell nacional, que podria ser l'últim abans del congrés del 30 de novembre –si no se'n convoca cap d'extraordinari–. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha assumit "errors garrafals" comesos pel partit i ha demanat "repensar" l'organització davant de "fallides ètiques i morals", en referència al cas dels cartells. "Cal depurar responsabilitats fins al final i la direcció d'ERC contribuirà a depurar-les", ha afirmat en la seva intervenció en obert. Per què encara no s'ha tancat la investigació? Finalment, el partit l'ha ampliat a l'estructura B que s'encarregava de fer contracampanyes, i que és d'on van sortir els cartells contra els Maragall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira ha explicat davant dels consellers nacionals que la investigació interna continuava oberta perquè s'hi havien anat incorporant les noves informacions de les últimes setmanes, relacionades amb l'estructura B i en com el partit va intentar encobrir l'atac contra els Maragall. De tota manera, quan l'ARA va publicar l'escàndol dels cartells, també va destapar una estructura paral·lela que es dedicava a fer contracampanyes que Esquerra pagava a través d'una empresa afí. En aquell moment el partit no va obrir cap investigació sobre aquesta qüestió.

Rovira, en la seva intervenció inicial, ha admès que els "protocols i els processos interns" que s'han obert per dirimir responsabilitats encara no han servit per arribar fins al fons de tot plegat: "No han acabat de col·locar-nos avui on hauríem de ser com a ERC". Fins ara el partit ha expedientat quatre persones –tot i que estan pendents que la comissió de garanties en confirmi la sanció–: l'exviceconseller d'estratègia i comunicació Sergi Sabrià (lleu); l'exvicesecretari de comunicació Marc Colomer (lleu); l'exdirector de comunicació Tolo Moya (molt greu) i el militant de l'Anoia que va encarregar els cartells (greu).

Segons diverses fonts consultades, al consell nacional Rovira ha defensat que tot el que es va fer a través de la B es pot "defensar" i que tots els pagaments són "auditables". Fins ara la secretària general és qui ha donat les explicacions sobre tot aquest afer, però aquest dissabte alguns quadres també han demanat a Oriol Junqueras que es pronunciï. El president del partit també va rebre una petició perquè fes l'informe de presidència, tot i que la comissió de garanties ha emès dues resolucions contradictòries –en una exigeix que faci aquest informe i en l'altra diu que no el faci– i la direcció demanarà un aclariment.

L'expresident del partit, precisament, ha aprofitat l'acte de presentació de la seva candidatura per ser contundent contra la B. "Un grup B per prendre decisions al marge de la presidència del partit i de l'executiva i del consell nacional que es va dedicar a avergonyir-nos a tots", ha etzibat, que ha acusat els responsables d'aquesta estructura de "trair" els principis d'ERC. "No curarem cap ferida que prèviament no hàgim netejat fent veure que allò que ens ha avergonyit no ha passat, acabarem amb tots els òrgans paral·lels", ha promès.

Marta Rovira al costat de Juli Fernàndez, Marta Vilaret i Jordi Roig aquest dissabte al consell nacional

El congrés del 30 de novembre

L'escàndol dels cartells i la B ha impactat directament en el congrés que el partit té convocat per al 30 de novembre. "Aprofitem el congrés per repensar-nos en positiu –ha demanat Rovira–. Potser està bé dir-nos allò que no hem fet bé, que siguem autoexigents i exigim responsabilitats, qui es va equivocar, on, en quina coma i com va ser. Però també que no oblidem el que hem fet bé des de fa moltes dècades", ha defensat la dirigent republicana, que ha afegit: "Comencem a dir-nos allò que ha anat bé, i també les solucions per allò que no ha anat bé i que no volem que es repeteixi".

La secretària general del partit ha fet un joc de paraules per incloure les quatre candidatures que volen presentar-se el 30 de novembre en aquest missatge: "Potser sí que cal foc nou per una nova esquerra nacional, potser sí, en què la militància decidim sempre. No ho podem fer d'una altra manera, sense perdre mai de vista aquell esperit col·lectiu del referèndum de l'1-O". Militància Decidim és el nom de la candidatura d'Oriol Junqueras, mentre que Nova Esquerra Nacional és la que abanderen ara Xavier Godàs i Alba Camps. Foc Nou i Recuperem Esquerra, la candidatura promoguda pel Col·lectiu 1-O –el corrent crític d'ERC– són les dues últimes que s'han presentat en les últimes setmanes.

La negociació de pressupostos

En paral·lel al procés congressual que ERC té obert, la direcció del partit haurà d'abordar també la negociació de pressupostos amb el Govern. Aquesta setmana els republicans ja han mantingut una primera trobada amb la conselleria d'Economia, en la qual van tornar a exigir a l'executiu socialista passos per aplicar el nou finançament per continuar parlant dels comptes. "Ens serà pràcticament impossible entrar en qualsevol diàleg per als pressupostos si no veiem avenços rotunds, un compliment eficaç, si no es compleix l'acord. Podrem avançar més enllà en la mesura que el compliment del pacte també avanci", ha advertit Rovira.

Pere Aragonès al costat de Juli Fernàndez al consell nacional d'ERC d'aquest dissabte

La dirigent republicana ha tornat a qualificar el traspàs entre tots dos governs "d'exemplar" i ha recordat que la direcció del partit va demanar a "tota la militància d'ERC" que havia treballat al Govern que "abandonés" els seus llocs de responsabilitat. Salvador Illa encara no ha fet tots els relleus –i, de fet, l'executiu socialista mantindrà 47 alts càrrecs, la majoria funcionaris en el seu govern– i Rovira ha anunciat que la setmana que ve la cúpula d'ERC "repassarà quins cessaments s'han fet i quins hi ha pendents". La direcció en farà una valoració a principis d'octubre.

stats