Governabilitat a l'Estat

Illa s'enfronta a Ayuso: "Cap presidenta de comunitat autònoma representa més Espanya que els altres"

El president de la Generalitat respon des de Madrid a les crítiques pel pacte sobre el finançament singular

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en un acte organitzat per Atresmedia

MadridSalvador Illa havia acudit diverses vegades a Madrid des que és president de la Generalitat, però encara no s'havia enfrontat a Isabel Díaz Ayuso amb la contundència d'aquest dimarts, arran del xoc que la presidenta madrilenya ha obert amb el cap de l'executiu de l'Estat, Pedro Sánchez. "En nom d’Espanya parla el president, que és a qui els 350 diputats del Congrés han triat per representar Espanya. Cap presidenta de comunitat autònoma representa més Espanya que els altres", ha declarat, i ha assegurat que ell, des de Catalunya, defensarà la seva idea d'Espanya "federal" i que té tot el dret a fer-ho. En certa manera, Illa ha volgut dir-li a Ayuso que no pot presentar-se com a més espanyola que ell, i encara menys atacant Catalunya.

Al debat de política general al Parlament de fa dues setmanes, Illa ja va exhibir un model contraposat al d'Ayuso que també va reivindicar Sánchez des del Congrés. Aquest dimarts ha estat de manera presencial que el president català ha exhibit la seva via per seduir Espanya. "No ens quedem muts ni callats: en formem part i, per tant, volem participar-hi. No deixarem cap cadira buida", ha insistit el líder socialista. I una de les propostes troncals és la d'un nou model de finançament singular per a Catalunya "que no va contra ningú, s’emmarca dins la legalitat i reivindica la solidaritat entre territoris". Tot al contrari del que qüestiona Ayuso, que assegura que aquest pacte entre PSC i ERC és "l'inici d'un altre cop" com el que, considera, es va produir el 2017.

"D’Espanya i representant-ne una part, també parla Catalunya. Això sembla que a alguns els sorprèn i no ho puc entendre. Sembla també que a alguns els molesta i no ho puc entendre", ha assegurat Illa. D'aquesta manera, atacava directament el model d'oposició a l'Estat que practica Ayuso, basat en situar Catalunya fora de la col·laboració amb l'Estat, cosa que ara s'ha desactivat amb la sortida de l'independentisme de la Generalitat. "Hi ha comportaments que pensen que la confrontació és el millor camí. Estic convençudíssim que és el camí equivocat", ha subratllat Illa, que s'ha mostrat explícit sobre la plantada d'Ayuso a Sánchez a la Moncloa. "En què beneficia negar-se a reunir-se amb el president del govern? L’actitud de col·laboració és la que tindrà sempre el govern de la Generalitat", ha repetit. Illa es reunirà amb Sánchez el 22 de novembre i tancarà la ronda de reunions que haurà celebrat el president espanyol amb la resta de líders autonòmics.

"Madrid ho paga tot"

Ayuso ha estat molt dura contra el finançament singular que ara els socialistes hauran de negociar a l'Estat per aconseguir que Catalunya pugui recaptar i gestionar el 100% dels seus impostos. "El cuponàs i el concertàs que pretenen fabricar amb els diners i sacrificis de tots els espanyols perquè a Sánchez li surti bé l'estratègia i pugui quedar-se a la Moncloa no pot ser", ha assegurat. De fet, ha anat un pas més enllà i ha mantingut que són els "ramaders murcians" i els extremenys "amb una botiga" els que estan pagant l'estructura administrativa de la Generalitat, obviant que Catalunya és la tercera comunitat que més aporta a les arques públiques, però, en canvi, és la desena després d'aplicar-se el sistema de finançament actual. Aquest dimarts també ha tornat a un dels seus clàssics: ha negat que Catalunya sigui una nació i ha apuntat que Sánchez mira de "fabricar una nació artificial" per tal d'acontentar els independentistes i sobreviure als suposats casos de corrupció que esquitxen el PSOE, com el cas Koldo o la investigació a Begoña Gómez. De fet, el PP ha inclòs Sánchez en la seva llista de compareixents a l'Assemblea de Madrid en la comissió d'investigació sobre el cas Gómez. Hi anirà el president espanyol? "No està obligat", asseguraven fonts de l'executiu a Europa Press.

Per tot plegat –ha dit Ayuso–, ella no anirà a la Moncloa a donar el “vistiplau” a la negociació d'un nou model que doni més recursos a Catalunya, però sí que ho manifestarà a la Conferència de Presidents del desembre –convocada teòricament per parlar d'habitatge–. "Madrid és la més perjudicada, és qui ho paga tot", s'ha queixat. Madrid és una de les comunitats més infrafinançades, juntament amb Catalunya, però compensa alguns d'aquests dèficits amb una execució pressupostària molt per sobre de la mitjana.

Ayuso s'enfronta al PP

Illa ha entrat en escena mentre Ayuso estén el pols a la direcció del PP. En una entrevista a la Cope aquest matí, Ayuso ha explicat que a l'últim comitè executiu del PP, ja va traslladar que creia que no s'havia d'anar a la Moncloa. "Només serveix perquè treballem per normalitzar el que no és normal", ha defensat. Ara bé, ha admès que hi ha territoris, com el País Valencià, que tenen problemes greus que potser volien aprofitar per tractar amb Sánchez. De fet, dotze de tretze presidents autonòmics del PP (afegint-hi Ceuta i Melilla) acudiran a la cita. En quina situació queden Alberto Núñez Feijóo i la resta de barons del partit?

El líder conservador va evitar pronunciar-se dilluns i ha defugit el conflicte també aquest dimarts. S'ha limitat a dir que tot està "prou" explicat. "Com voleu que no doni suport a Ayuso?", s'ha preguntat, després de participar en les mateixes jornades d'Atresmedia que Illa. No és, però, el que deia fa unes setmanes. En una entrevista a El Mundo a principis de setembre, va assegurar, sobre la possibilitat que la presidenta madrilenya se saltés la cita: "Jo vaig anar a totes les reunions que vaig tenir [com a president de la Xunta]. Amb Zapatero, Rajoy i Sánchez. Un president d'una comunitat no escull el president del govern que li toca". Qui ja ha posat el dit a la llaga ha estat el govern espanyol. La seva portaveu, Pilar Alegría, ha sostingut que el moviment d'Ayuso és una nova garrotada al lideratge de Feijóo. "Un clar exemple d'absentisme laboral i de no complir amb les responsabilitats", ha afirmat Alegría.

Els populars tracten de treure ferro al desafiament d'Ayuso i neguen que hi hagi divisió interna al partit. Al llarg de la jornada, ha rebut el suport de diferents presidents autonòmics, com l'extremenya María Guardiola, que divendres sí que assistirà a la Moncloa. També la presidenta de les Illes Balears, Marga Prohens. La dirigent mallorquina vol abordar amb el president espanyol qüestions com el finançament autonòmic i també la situació de la immigració irregular que arriba a les Illes, un tema que ja van remarcar a l'anterior trobada, informa Anna Mascaró des de Palma. Vox exigeix mà dura al PP balear en immigració a canvi del seu suport als pressupostos, que actualment s'estan negociant. Segons fonts populars, la relació de Prohens amb Ayuso sempre ha estat bona, encara que la mallorquina ha mantingut les distàncies. "Ayuso és molt de Madrid, i aquí tenim una altra idiosincràsia", apunten.

stats