Finançament singular

Per què Ayuso no vol que li condonin el deute?

La Comunitat de Madrid sosté que els madrilenys deuran 483 euros més del que els tocaria

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a l'Assemblea de Madrid
26/02/2025
4 min
9
Regala aquest article

MadridSi recorrem a l'hemeroteca, es pot trobar fàcilment com alguns presidents autonòmics del PP s'havien mostrat favorables a la condonació del deute. No és el cas d'Isabel Díaz Ayuso, que manté la mateixa oposició ferma de sempre a la proposta que ha portat el govern espanyol al consell de política fiscal i financera d'aquest dimecres. Si bé la principal motivació de la presidenta madrilenya és política i s'emmarca en la seva particular batalla contra Pedro Sánchez, també té raons econòmiques. Madrid, que no està acollida al fons de liquiditat autonòmic (FLA), és una de les comunitats que menys necessita la mesura. En una roda de premsa prèvia a la trobada, la consellera d'Economia i Hisenda madrilenya, Rocío Albert, ha argumentat que la comunitat presidida per Ayuso és "la menys endeutada de les de règim comú" amb només un 12% de deute sobre el PIB –excloent les Illes Canàries, que dins del comú tenen un règim especial–. "Som un exemple per a la resta de comunitats, i per això ens financem al mercat", ha subratllat Albert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, les que tenen un endeutament més alt en relació amb el seu PIB són el País Valencià, al voltant del 40%, seguit de Catalunya, amb aproximadament un 30%, que és una ràtio molt similar a la de Múrcia i Castella-la Manxa. En termes absoluts, el govern presidit per Salvador Illa és qui té el deute més elevat (89.000 milions, dels quals 77.000 són amb l'Estat). El Govern no ha trigat a retreure a la presidenta madrilenya les crítiques a la condonació, que veu un signe de "profunda insolidaritat" amb la resta d'autonomies, algunes del PP, a qui els fa més falta la mesura. La denúncia no és nova i Illa l'estén a altres qüestions com la cursa fiscal a la baixa que promou el govern de la popular i l'oposició al finançament singular.

Hi sortiran perdent els madrilenys? El PP de Madrid denuncia que el deute que es quedarà l'Estat de les comunitats autònomes l'acabaran assumint "tots els espanyols i, per tant, veïns de Fuenlabrada, de Móstoles o d'Alcorcón hauran de pagar aquest lloguer de la Moncloa tan car que està cobrant Sánchez". Efectivament, el deute que es condonarà no desapareixerà, sinó que canvia de mans dins l'estat espanyol. El moviment alleugereix la càrrega dels governs autonòmics en detriment de l'administració central. Això implica que, a excepció del País Basc i Navarra, que tenen un règim propi, la resta de contribuents de l'Estat assumiran deutes que eren únicament d'un territori. Madrid hi perd "per molt", conclou l'economista Germà Bel.

En una conversa amb aquest diari, Bel explica que Madrid és la comunitat que té una diferència més gran entre el percentatge que li toca del conjunt de deute condonat, un 10,4%, i la contribució que fa al PIB espanyol, que se situa sobre el 20%. "És la que més hi perd", constata, perquè la contribució que farà al pagament del deute serà la més gran amb relació al percentatge que se li eixugui. En canvi, Catalunya "perd marginalment", i se situarà només lleugerament per sota del que aporta, i d'altres com Andalusia, la que té la xifra de condonació més alta, hi surten "guanyant". El govern d'Ayuso ha fet el càlcul que cada madrileny deurà 483 euros més dels que els tocarien sense condonació.

"Aquest és un mal plantejament. No és veritat", replica la professora d'economia de la Universitat de València, Angeles Pla, a preguntes de l'ARA. Pla explica que els madrilenys no hauran d'assumir cap càrrega addicional perquè l'administració central el que deixarà és d'ingressar uns diners que les autonomies del FLA li haurien d'haver anat abonant a llarg termini. Si bé tindrà menys diners per gastar en el conjunt d'espanyols, "no s'augmenta el deute dels madrilenys" sinó que, al revés, n'hauran de pagar menys pels 8.644 milions d'euros que se'ls ofereix condonar, remarca. El que sí que passa és que la xifra d'estalvi per habitant a altres territoris, com Catalunya, és més alta. "Es queixen per ideologia", diu Pla, que explica que "els conservadors" atribueixen un deute més elevat a una mala gestió quan es pot explicar per l'aposta d'invertir en l'estat del benestar o per l'infrafinançament.

Per la seva banda, Bel remarca que Madrid només hi surt perdent amb aquesta condonació. Sigui com sigui, si es tenen en compte altres factors com l'infrafinançament d'altres autonomies i el pes de la despesa estatal que es fa a Madrid per l'efecte capitalitat, el relat victimista decau. En tot cas, Ayuso ja prepara el terreny per queixar-se d'aquest greuge concret i el PP madrileny ha anunciat que impulsarà una comissió d'estudi a l'Assemblea de Madrid per abordar "amb detall i amb rigor" les conseqüències de la condonació del deute i també del finançament singular de Catalunya per als madrilenys. Albert ha insistit que Sánchez "vol que els madrilenys paguin els excessos dels independentistes" i ha denunciat que "no suporta que Madrid sigui pròspera".

Ayuso sembla disposada a anar fins a les últimes conseqüències contra la condonació de deute que planteja el govern espanyol després de l'acord amb ERC i fins i tot ha apuntat a la possibilitat de presentar un recurs un cop ho hagin estudiat els serveis jurídics madrilenys. Ara bé, aquesta posició serà més difícil de mantenir en altres autonomies governades pel PP, que tenen una situació financera més precària. Tot i la plantada conjunta al CPFF d'aquesta tarda per evidenciar la seva oposició, algunes ja han obert la porta a adherir-s'hi quan ho hagi aprovat el Congrés.

stats