La governabilitat de l'Estat

Ayuso i MÁR, el tàndem que controla Madrid

La projecció de la presidenta madrilenya ha crescut sota la batuta del seu controvertit cap de gabinet i "amic"

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de Madrid, amb el seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez, de fons en una imatge d'arxiu
4 min

Madrid"És l'home del govern". Així descriuen Miguel Ángel Rodríguez, cap de gabinet d'Isabel Díaz Ayuso, fonts de l'oposició a l'Assemblea de Madrid. Per apuntalar aquesta idea, des de l'esquerra madrilenya s'esgrimeix que després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig de 2023, la presidenta de la Comunitat de Madrid va prescindir de tots els seus anteriors consellers i, en canvi, Rodríguez –conegut pel seu acrònim MÁR– va sortir indemne de la remodelació. De fet, MÁR va accedir al càrrec ja durant el primer mandat d'Ayuso –va pel tercer– i és una figura clau per explicar la projecció en la política estatal que ha anat guanyant la líder del PP a Madrid. El seu nomenament com a cap de gabinet va ser el gener de 2020, set mesos després de les eleccions autonòmiques que van permetre que la popular accedís a la presidència autonòmica formant un executiu de coalició amb Cs. En aquells comicis MÁR ja va jugar un paper determinant com a assessor de campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la presidenta de la Comunitat de Madrid va trigar mig any a situar-lo com a cap de gabinet, Rodríguez no va desaparèixer del mapa durant aquell impàs i va generar més d'una polèmica atacant a través de les xarxes socials consellers de Cs i també dirigents de Telemadrid. Missatges en defensa d'Ayuso, a qui protegeix com a una filla –ell és catorze anys més gran– i amb qui forma un tàndem molt ben greixat. Des de l'arribada de MÁR, Ayuso ha guanyat una forta notorietat a còpia de generar polèmiques i enfrontaments amb un estil que recorda al que Rodríguez ja emprava als anys noranta quan amb vint-i-pocs anys es va convertir en la mà dreta de José María Aznar, a qui va ajudar a fer el pas de polític autonòmic de Castella i Lleó a president del govern espanyol.

"Escuder i protector"

La relació de confiança i la proximitat entre Ayuso i MÁR ja fa anys que es teixeix. Són habituals els gestos de complicitat i de sintonia que intercanvien públicament. En trobem un clar exemple en el tancament de la campanya electoral autonòmica d'Ayuso el maig de 2021. La candidata popular, que va acabar guanyant les eleccions encara sense majoria absoluta, va dedicar uns minuts als agraïments. Les últimes dues persones a qui va citar, visiblement emocionada, van ser MÁR i la seva mare. "A banda del meu cap de gabinet és, per sobre de tot, el meu amic. I ho és cada dia", va dir Ayuso, que també el va definir com a "escuder, protector i company d'aventures". "La persona que més em diverteix, més m'inspira i més m'ensenya", va continuar.

Una declaració d'afecte i adhesió que, segons va transmetre Ayuso, és tan gran que li demanava "temps" per poder explicar-li "de mica en mica". Fins i tot quan MÁR va ser fortament qüestionat fa uns mesos per les amenaces que va fer a periodistes, la presidenta madrilenya li va fer costat. A les xarxes socials també es percep aquesta simbiosi que hi ha entre tots dos: sigui en publicacions en què apareixen junts en actes de la presidenta de la Comunitat de Madrid com en la foto de perfil de MÁR a X –en què surt al costat d'una somrient Ayuso– o en els missatges que difonen de forma coordinada.

"Va pa'lante"

Un dels últims exemples d'aquest acoblament és amb l'expressió "va'palante". MÁR l'utilitza de forma recurrent al seu compte de X per avançar que les investigacions judicials que acorralen Pedro Sánchez tiraran endavant. La presidenta madrilenya s'ha fet seva l'expressió i també l'empra en declaracions públiques. El lema s'emmarca en l'estratègia orquestrada pel seu cap de gabinet per protegir-la de l'escàndol que envolta la seva parella, l'empresari Alberto González Amador, investigat per frau fiscal. Es tracta de redoblar els atacs contra l'adversari –el president del govern espanyol– mentre Ayuso es presenta com a víctima d'una campanya del Palau de la Moncloa. Enfangar amb un estil xulesc per tapar els problemes –també de caràcter social– que l'assetgen és l'estil Ayuso tan criticat per l'oposició madrilenya. També és marca de la casa MÁR, que ja l'utilitzava –igual que la intimidació a periodistes– quan era l'home d'Aznar.

Difonen, a més, missatges punyents pensats per ocupar titulars de forma coordinada i són experts a girar la truita a favor seu, com va passar amb el "m'agrada la fruita". Mentre Ayuso titllava Espanya d'"estat policial" durant una entrega de premis fa dos dimecres, MÁR també difonia l'expressió a X. Reaccionaven així a la notícia de l'ampliació de la investigació contra González Amador.

En els silencis també van a l'una. Ayuso ha evitat valorar la qüestionada gestió del president valencià, Carlos Mazón, de la catàstrofe provocada per la DANA. La presidenta madrilenya ha marcat distàncies i ha posat el focus únicament en l'ajuda que ha ofert Madrid, i s'ha mostrat visiblement emocionada per la tragèdia. En paral·lel, MÁR no ha publicat cap missatge a X des del fatídic dimarts 29 d'octubre.

Qui mana sobre qui?

Si bé un dels relats que fan els seus crítics és que Ayuso és una mena de marioneta de MÁR, que ha vist en ella una nova oportunitat d'assaltar el poder després que Aznar l'acabés apartant per haver-se passat de frenada, a les files del PP neguen que tingui tant de poder sobre ella. Encara que Rodríguez dissenyi l'estratègia que ella executa i doni seguretat a Ayuso, la presidenta madrilenya també mana i decideix sobre els passos que segueix, sostenen.

stats