Crisi al PP

Casado s'atrinxera i desafia els 'barons'

Convoca una junta directiva per a dilluns o dimarts que ve per mesurar forces amb els crítics

MadridCinc dies de guerra al PP i pilota endavant de Pablo Casado. El líder popular s'atrinxera i es nega a cedir a les pressions dels barons, del carrer i de la majoria de mitjans de comunicació conservadors estatals, que li demanen que dimiteixi per resoldre la crisi desfermada al partit arran de la batalla pública amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Després de gairebé vuit hores de reunió, el comitè de direcció ha decidit convocar per a dilluns o dimarts que ve una reunió de la junta directiva, l'òrgan legitimat per convocar els congressos del partit i que aglutina 550 membres –entre la direcció, l'executiva i càrrecs públics com diputats, senadors i alcaldes–. De fet, segons fonts de la direcció, a l'ordre del dia hi haurà debatre avançar el congrés previst per al juliol. Amb aquest moviment, a la pràctica Casado el que fa és desafiar els barons i els càrrecs territorials a mesurar forces internament i a demostrar que tenen prou avals per celebrar un congrés que volen que serveixi per rellevar-lo de president. I tot sense aclarir si ell es voldria presentar a la reelecció o si deixaria pas aleshores a un nou lideratge.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons els estatuts del PP, es necessita el suport de dos terços dels membres de la junta directiva per convocar un congrés. La tesi dels defensors del president conservador és que la pressió que han exercit els líders autonòmics no es tradueix en suports interns. Al contrari, creuen que és Casado qui continua tenint l'aval majoritari dels quadres populars. Durant tot aquest dilluns, el president del PP ha convocat diputats, senadors i presidents provincials a la seu del partit per sospesar el grau d'aval intern que té la direcció actual. Ara bé, entre el grup parlamentari al Congrés, ja fa uns dies que els suports deixen d'exhibir-se i el silenci és l'opció majoritària dels parlamentaris, a l'expectativa de com pugui acabar la crisi.

Cargando
No hay anuncios

Amb la decisió d'aquest dilluns, Casado intenta guanyar temps, però no apaivaga la crisi. Al contrari, continua sense tocar una de les peces que han reclamat majoritàriament els dirigents territorials: la del secretari general del partit, Teodoro García Egea. La mà dreta de Casado ha estat a la diana des que ha esclatat la crisi, perquè el responsabilitzen d'haver portat fins al límit la guerra amb Ayuso i en critiquen també la seva gestió al territori. Aquest dilluns, a més, la figura d'Egea també ha esquerdat el consens del pinyol de Casado. Segons han publicat alguns mitjans com El Mundo, alguns membres, com la presidenta del comitè electoral, Belén Hoyo, han demanat explícitament que Egea dimiteixi.

La pinça Feijóo-Ayuso

Des que ha esclatat la crisi al PP, els barons han estat el principal ariet contra la direcció. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha liderat l'estratègia de pressió, que aquest cap de setmana, segons ha publicat El Periódico, ha acabat d'agafar forma amb l'aliança amb Isabel Díaz Ayuso. "No pot quedar gratis aquest perjudici a la Comunitat de Madrid", ha avisat aquest dilluns la presidenta madrilenya, que ha assegurat que enviarà a la Fiscalia tota la documentació que li requereixi sobre la comissió del seu germà. Ara bé, Ayuso s'ha descartat per agafar les regnes del partit –tot i les peticions dels centenars de militants que es van manifestar diumenge davant de la seu de Génova–, tal com ja va fer a la convenció de València. "El meu lloc és Madrid, i qui ha intentat veure aquí una guerra d'interessos entre Ayuso i Casado, s'equivoca. El meu lloc és Madrid i ho continuarà sent", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Amb Ayuso autodescartant-se, ara totes les mirades se centren en la via Feijóo. De moment, el president de la Xunta ha urgit Casado a prendre "decisions", que no seran "fàcils" però que s'han de prendre "urgentment" per posar fi a la situació de "col·lapse" que viu el partit, però ha evitat pronunciar-se sobre el seu futur. Feijóo no ha volgut fer pública la recepta que ha fet arribar a Casado per "lleialtat" al president popular i no ha especificat si és partidari de la convocatòria d'un congrés extraordinari per fer un canvi de lideratge, o si la solució implica cessar la seva mà dreta, Teodoro García Egea.

Alejandro Fernández trenca el seu silenci

A Ayuso i Feijóo els han seguit l'aspirant a la presidència de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el president d'Andalusia, Juanma Moreno –que també ha retret a la direcció que convoqui la junta directiva just el Dia d'Andalusia, el 28 de febrer–. Fernando López Miras, president de Múrcia, continua sent l'únic baró que tanca files amb la direcció. A la pressió dels dirigents territorials s'hi ha sumat també la veu del president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández. Des que s'havia desfermat la crisi, Fernández s'havia mantingut en silenci. En un tuit, però, aquest dilluns s'ha posat de la banda dels crítics i ha instat Casado a prendre "decisions dràstiques que donin ja la veu a l'afiliat".

Cargando
No hay anuncios

Almeida es planteja plegar

Qui sí que ha mostrat la seva intenció de deixar el càrrec de portaveu del partit, segons ha publicat el diari Abc, és l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida. Fonts del seu entorn, però, han evitat confirmar aquest pas: "No farà res que no estigui consensuat amb la direcció". Almeida no ha participat en la reunió d'aquest matí perquè tenia un acte institucional. L'alcalde és un dels càrrecs que han estat en el punt de mira des que ha esclatat la guerra amb Ayuso, perquè la seva mà dreta, el ja excoordinador d'alcaldia, Ángel Carromero –va dimitir dijous passat–, hauria intentat contractar una empresa d'espionatge per investigar la presidenta madrilenya. Carromero no ha comparegut aquest dilluns a l'Ajuntament de Madrid per donar explicacions sobre el cas, tal com li havia demanat l'oposició.