Ayuso irromp en campanya acusant Illa d'anar en contra Madrid "per guanyar-se el favor dels independentistes"

Alejandro Fernández defensa la gestió de la presidenta madrilenya i la recepta per a Catalunya

3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aquest matí a l'acte del PP a Barcelona

BarcelonaSegon dia de campanya i segon dirigent estatal del PP que aterra a Barcelona. Isabel Díaz Ayuso ha tornat a Catalunya per cinquena vegada des que és presidenta de la Comunitat de Madrid, aquest cop per demanar el vot per Alejandro Fernández i evitar que Salvador Illa arribi a la Generalitat. Fa poc més d'un mes que Ayuso va ser a Catalunya i ja va aprofitar l'ocasió per intentar treure pit de la seva gestió de la pandèmia a la comunitat madrilenya i carregar contra la de l'exministre de Sanitat. I avui ho ha tornat a fer: a banda de presumir de bona gestió, ha acusat l'exministre socialista i candidat del PSC de "canviar el tracte" amb la Comunitat de Madrid quan va saber que seria candidat. De fet, Ayuso ha assegurat que Illa ha basat tota la seva acció com a ministre en anar contra una comunitat autònoma –en referència a Madrid– per "guanyar-se el favor dels independentistes", tot i que també ha assegurat que ho ha intentat fer "enfonsant" Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El socialisme a Catalunya és independentista", ha etzibat Ayuso. I ha afegit: "L'únic que té Illa és que és català; a partir d'aquí podem donar per conclosa la seva acció com a ministre", ha afirmat. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha aprofitat tota la seva intervenció per carregar contra la gestió de la Moncloa de la pandèmia i ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de fer servir la crisi sanitària en termes electoralistes: "Sánchez no farà res fins que no passi la campanya". Però els dards no només han anat a parar al govern espanyol, sinó que Ayuso també ha repartit contra la Generalitat i les seves polítiques restrictives. "És un delicte tenir-ho tot tancat a Catalunya, és un delicte tenir la gent a casa arruïnada", ha alertat, a més d'assegurar que els "tancaments massius sense una estratègia no estan servint de res".

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la la vicesecretària d'Organització del PP, Ana Beltrán, acompanyant el candidat del PPC, Alejandro Fernández

El PP considera que el model d'Ayuso és un actiu a explotar en plena campanya i serveix com a exemple de la gestió que els populars farien si governessin a la Generalitat. "De restriccions n'hi ha d'haver, però no es pot liquidar un sistema de vida de molta gent i enviar-los a la misèria", ha refermat el candidat del PP al 14-F, Alejandro Fernández, que ha avalat al 100% les polítiques d'Ayuso i ha proposat un "pla de rescat" per a la restauració, l'oci i la cultura. "No es pot obligar la gent a triar entre respirar i menjar, perquè ens fan falta les dues coses", ha afegit. Fernández, a més, ha aprofitat per carregar contra les ajudes als autònoms de la Generalitat, que ha considerat que són una "almoina".

Ayuso fa autocrítica i diu que s'ha "restat Espanya de Catalunya"

El mantra que els populars han anat repetint en els dos dies que portem de campanya –ja ho feien en la precampanya– és que el PSC intentarà pactar amb ERC un govern tripartit que els permeti ser al govern de la Generalitat i que això suposaria mantenir, a la pràctica, un executiu independentista. Per això avui Alejandro Fernández ha tornat a insistir que l'única manera d'evitar-ho és que el PP "tingui la força per impedir-ho" i ha presentat un partit renovat amb una nova estratègia per combatre el nacionalisme que es basa en una "actitud de fermesa i determinació".

Precisament, tant Ayuso com Fernández han coincidit en fer "autocrítica" sobre aquests últims anys de Procés. Ayuso és la que aquesta vegada ha sigut més explícita. La presidenta madrilenya ha assegurat que "bona part de la culpa" del que ha passat a Catalunya és dels partits polítics que moltes vegades han sacrificat algunes "batalles" per poder mantenir-se en l'arc parlamentari, tot i que ha evitat mencionar el PP. "Quan no es donen totes, els més petits, que són els més totalitaris, són els que es queden amb tot", ha assegurat. "Hem restat Espanya de Catalunya", ha afegit la presidenta madrilenya, unes paraules que ha subscrit Alejandro Fernández. No és la primera vegada que els conservadors fan autocrítica sobre l'estratègia seguida la tardor del 2017. Ho ha fet el mateix líder del PP a Catalunya, que ha criticat els pactes del passat del partit amb CiU i ha defensat no fer cap concessió a l'independentisme, i també en diverses ocasions l'exportaveu i diputada al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo, que ha apostat per més contundència.

stats