Governabilitat a l'Estat

Plantada a la Moncloa i querella: enfrontament total Sánchez-Ayuso

La presidenta madrilenya no assistirà a la reunió de líders autonòmics per les acusacions de "delinqüent confés" a González Amador

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la compareixença de balanç de 2023
21/10/2024
3 min

MadridIsabel Díaz Ayuso eleva el xoc amb Pedro Sánchez: no assistirà a la Moncloa i la seva parella s'hi querellarà. A diferència de la resta de barons del PP, la presidenta de la Comunitat de Madrid no anirà a la reunió a la qual l'havia convocat el president espanyol divendres que ve, en el context de la ronda de trobades amb tots els caps de govern autonòmics. Ho ha anunciat aquest dilluns en un comunicat on al·lega dos motius principals: d'una banda, el rebuig al finançament singular català ("la negociació de la ruptura de la Hisenda comuna de tots els espanyols amb els socis independentistes del govern", en paraules d'Ayuso) i, de l'altra, que Sánchez hagi qualificat de "delinqüent confés" la seva parella, Alberto González Amador. Precisament González Amador reclama 100.000 euros de multa a Sánchez i 50.000 més al ministre Félix Bolaños com a pas previ a la presentació d'una querella per injúries i calúmnies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"[És] un pacte que serà letal per a l'estat de dret, la unitat d'Espanya i la solidaritat entre regions", denuncia amb relació al finançament la Comunitat de Madrid, que justifica la plantada de la presidenta per no "normalitzar el que no ho és". Tanmateix, l'enfrontament s'ha disparat arran de la imputació del fiscal general de l'Estat dimecres passat. L'endemà des de Brussel·les, interpel·lat per la investigació a Álvaro García Ortiz, el líder socialista va recordar l'origen d'aquest cas, que no és sinó la confessió de la parella d'Ayuso d'haver comès dos delictes contra Hisenda, amb la hipòtesi que Ayuso s'hagi beneficiat indirectament del frau. El president espanyol va demanar la seva dimissió com a "parella d’un delinqüent confés que es va lucrar amb les mascaretes durant la pandèmia". Ayuso veu "difamació" amb "acusacions gravíssimes" de Sánchez i una "campanya inacceptable i impròpia d'un govern contra una administració inferior".

Fonts de la Moncloa creuen que l'actitud d'Ayuso és "irresponsable i de deixadesa de funcions", perquè en aquestes reunions es tracten qüestions "clau com l'habitatge, l'accés als serveis públics i la qualitat de les infraestructures": en definitiva, "les necessitats dels madrilenys". El govern espanyol subratlla que sigui l'única presidenta autonòmica que no assisteixi a les trobades i denuncia que el "normal funcionament de les institucions està per damunt de les diferències polítiques". A més, recorda que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, havia dit en una entrevista que seria un "error" no anar a aquestes reunions i que Ayuso sabia la seva "responsabilitat".

Fissures al PP

Després d'una setmana en què el fiscal general de l'Estat ha estat imputat i les sospites de corrupció vinculades al PSOE assetgen Sánchez, el cap de l'executiu mira de desviar el focus i buscar fissures al PP. El portaveu popular, Borja Sémper, ha admès que ell hauria assistit a la trobada amb Sánchez per "dir-li a la cara" que és el responsable d'haver "trencat les relacions institucionals", però també ha defensat la decisió d'Ayuso: "Si t'insulten cada dia, sembla normal que expressi el seu enuig". En una entrevista a Antena 3, Sémper ha dit que "no hi ha substància per ni tan sols aventurar" que l'empresari cometés cap delicte, malgrat que ell mateix els va confessar en l'intent de pacte amb la Fiscalia.

El govern espanyol està decidit a posar tota la carn a la graella amb aquest cas. La Cadena SER i El País publiquen aquest dilluns documentació sobre l'expedient que l'Agència Tributària va obrir a González Amador, previ a la denúncia penal. La inspecció va trigar divuit mesos i es va donar a l'empresari l'oportunitat de regularitzar la situació, però l'aportació de documentació incompleta i presumptament fraudulenta sobre l'elevada facturació l'any 2020 van portar a obrir la via judicial. En aquest context, l'empresari va passar a proposar un pacte de conformitat que la Fiscalia acceptava: reclamar-li només quatre mesos de presó per cadascun dels dos delictes i una multa d'uns 140.000 euros, el 60% de la xifra defraudada.

stats