Operació Catalunya

Els àudios acorralen Cospedal: haurà de tornar a la comissió de l'operació Catalunya

El PSOE se suma a les sospites que l'exdirigent del PP podria haver comès un delicte de fals testimoni

María Dolores de Cospedal, aquest dilluns al Congrés dels Diputats
27/03/2025
3 min
2
Regala aquest article

BarcelonaEl reguitzell d'àudios publicats els últims dies sobre l'operació Catalunya acorralen María Dolores de Cospedal. L'ex secretària general del PP, que dilluns va comparèixer a la comissió del Congrés que investiga la guerra bruta contra l'independentisme, tornarà a ser citada a la cambra baixa amb el suport de la majoria de partits. El PSOE ha confirmat que hi votarà a favor després de les últimes gravacions difoses per RAC1, en les quals la també exministra de Defensa implica Mariano Rajoy en la trama Kitchen. Els vots dels socialistes se sumaran als d'ERC, Junts, Sumar, Podem i Bildu i forçaran Cospedal a un nou interrogatori en seu parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No podem assumir com a normals els greus àudios publicats [...] en els quals Cospedal apunta al coneixement per part de Mariano Rajoy dels fets que es jutgen", argumenten des del PSOE. En els últims àudios, novament relatius a una conversa del 2014 entre la dirigent popular i el controvertit comissari José Manuel Villarejo, la llavors número dos del PP assegura que Rajoy l'ha informat sobre el robatori a l'extresorer Luis Bárcenas d'informació compromesa per al partit, una operació per a la qual el màxim dirigent processat ara mateix és Jorge Fernández Díaz. "La corrupció al PP no només era sistèmica i generalitzada, sinó que també estava normalitzada", critica el PSOE.

El partit de Pedro Sánchez, a més, destaca que les noves evidències apuntalen la possibilitat que Cospedal hagi incorregut en un delicte de fals testimoni en seu parlamentària, on va negar tenir cap coneixement de l'operació Catalunya o de l'existència d'una policia patriòtica. Preguntada diverses vegades directament pels àudios, es va negar a reconèixer-los i en va qüestionar l'autenticitat, igual que van fer a la mateixa comissió l'exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho, també assenyalada a les gravacions dels últims dies, i el mateix Fernández Díaz. Rajoy, que va comparèixer fa tres setmanes al Congrés, també va negar la major sobre les maniobres de les clavegueres de l'Estat. ERC ha sol·licitat que tornin a comparèixer també Rajoy, Sánchez-Camacho, Fernández-Díaz i l'expresident espanyol José María Aznar.

ERC i Junts van registrar conjuntament aquest dimecres una petició perquè la mesa de la comissió porti els diferents àudios i els testimonis dels quatre exdirigents del PP a la Fiscalia, apuntant a "falsedats" i "indicis de criminalitat". Cal recordar que l'article 502 del Codi Penal preveu penes de sis mesos a un any de presó o multes de 12 a 24 mesos per a les persones convocades en una comissió parlamentària que "faltin a la veritat". El PSOE de moment recepta paciència, però no descarta remetre al ministeri públic les conclusions senceres de la comissió un cop hagi acabat la seva feina. "Tots i cadascun d'ells hauran de donar les explicacions necessàries per dirimir responsabilitats polítiques i judicials", afirmen des de Ferraz.

Mas, decidit a querellar-se

Qui tampoc descarta emprendre accions legals un cop conclogui la comissió és l'expresident de la Generalitat Artur Mas, una de les víctimes de la policia patriòtica. En declaracions aquest dijous a Ràdio Estel, l'excap del Govern ha dit que les revelacions sobre l'operació Catalunya dels últims dies i les compareixences al Congrés "reforcen els arguments" per querellar-se contra els responsables de la guerra bruta contra l'independentisme. "Cada cop estic més decidit a presentar aquesta querella", ha dit, si bé s'ha mostrat pessimista amb el recorregut que podria tenir. "Fa molts anys que s'arrossega i el sistema judicial espanyol no ha actuat, li ha fet una mandra absoluta", ha criticat.

En els àudios publicats per RAC1 aquest dilluns, Villarejo es vanta d'haver "canviat la història de Catalunya" amb la informació sobre Mas o els Pujol que li haurien facilitat Cospedal i Sánchez-Camacho. "De 62 a 50", diu el comissari, suposadament fent referència a la caiguda de diputats de CiU a les eleccions catalanes del 2012. La gravació, segons l'emissora, va tenir lloc a la seu del carrer Génova el setembre del 2014, mesos abans de la consulta del 9-N, i la interlocutora de Villarejo és Cospedal, que nega l'evidència. De moment els partits tornaran a interrogar-la al Congrés.

stats