EUSKADI BUSCA LA PAU
Política11/02/2013

L'Audiència ordena investigar Tardà i els diputats d'Amaiur per reclamar la llibertat d'Otegi

Pel tribunal, que ha ordenat obrir un cas arxivat el 2012, "no hi ha dubte" que els fets justifiquen l'"obertura de diligències prèvies d'investigació", per un suposat delicte d'enaltiment del terrorisme

Ara / Efe
i Ara / Efe

MadridLa secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha ordenat al jutge Fernando Andreu reobrir la investigació d'un acte celebrat el gener del 2012 davant de la presó de Logronyo en què els seus participants, com ara el diputat d'ERC Joan Tardà i els set diputats d'Amaiur al Congrés, van reclamar la llibertat d'Arnaldo Otegi. En un acte, la sala estima el recurs de Dignidad y Justicia contra l'arxiu d'aquestes diligències decretat el març del 2012 pel jutge Andreu, ja que, segons el tribunal, aquest arxiu es va basar exclusivament en un informe policial i no es van investigar judicialment els fets.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la sala, objectivament "no hi ha dubte que els fets revesteixen un cert grau de rellevància penal, susceptible com a mínim de justificar una obertura de diligències prèvies d'investigació" per un delicte d'enaltiment del terrorisme. En l'acte es recorda que a la concentració del dia 28 gener del 2012 davant de la presó es va dir en un comunicat: "Sumen 387 dies els que fa que Arnaldo va ser segrestat per l'Estat espanyol, i el seu únic delicte és promoure i impulsar l'escenari actual en què està immersa tota la societat basca". A més, segons la versió del tribunal espanyol, durant l'acte es va exalçar Otegi "qualificant-lo d'heroi", així com la resta de presos.

Cargando
No hay anuncios

"Otegi heroi": Enaltiment del terrorisme

Segons el parer de la sala, en la concentració es va expressar "en públic i davant els mitjans de comunicació convocats" que algú condemnat per delictes de suposat terrorisme estava "segrestat" per l'Estat i es va qualificar Otegi d'heroi, fet que, a criteri seu, podria constituir un delicte d'enaltiment. Totes aquestes dades "obliguen", en opinió de la secció segona, a que s'obri una investigació judicial sobre l'acte, per al qual cal demanar "informació objectiva sobre tots els fets, identificació dels promotors de l'acte, anàlisi del context en què es produeixen les expressions, determinar els autors d'aquestes expressions, etc".

Cargando
No hay anuncios

El jutge Andreu va decidir arxivar el cas tot basant-se en un informe policial en què s'assenyalava que els assistents no van realitzar cap acte d'enaltiment del terrorisme i no va quedar constatat que "ni tan sols que hi hagués elements d'infracció administrativa". L'associació denunciant va reclamar en el seu moment al jutge que prengués declaració als responsables de la convocatòria i alguns dels participants. Dignitat i Justícia també volia que interrogués els exdirigents de Batasuna Pernando Barrena i Rufi Etxebarria, l'advocada d'Otegi, Jone Goirizelaia, la lletrada Doris Benegas, l'escriptora i ara cap de files de Bildu, Laura Mintegi, i els directors dels diaris Berria i Gara, Martxelo Otamendi i Iñaki Soto, respectivament.