Corrupció
Política22/02/2021

L'Audiència Nacional ordena la repatriació de 50 milions d'euros que els líders de la Gürtel tenien a Suïssa

Pràcticament la totalitat dels diners ocults eren de Correa i Bárcenas

ARA
i ARA

MadridL'Audiència Nacional comença els tràmits perquè es tornin a les arques públiques de l'Estat 50 milions d'euros dels líders de la Gürtel en comptes bancaris de Suïssa. Els principals condemnats de la primera època d'aquest cas de corrupció, que va provocar la moció de censura de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy, són l'empresari Francisco Correa, Pablo Crespo –exsecretari d'organització del PP de Galícia– i l'extresorer de la formació Luis Bárcenas, de qui es van bloquejar els comptes durant la instrucció del cas. Després que el Tribunal Suprem emetés la sentència ferma del cas, l'Audiència Nacional ha firmat un decret d'execució perquè els condemnats facin front a la "responsabilitat civil i altres responsabilitats pecuniàries".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'escrit, avançat per El Mundo i al qual ha tingut accés Europa Press, se sol·licita "auxili judicial internacional" perquè Suïssa posi a disposició de l'Audiència Nacional un total de 50.342.107, 52 euros. D'aquests, la majoria són de Correa (24 milions) i Bárcenas (23,8). Sobre Crespo es demana al país helvètic una transferència de 2.135.046 euros d'un compte a Credit Suisse a nom de la societat Mall Business SA i 113.138,16 euros d'un altre al banc Mirabaud, el titular del qual és l'empresa Clearvill Group S.A.

Cargando
No hay anuncios

El mateix administrador que Joan Carles I

A Credit Suisse també es demanen 24.041.213 euros d'un compte de l'empresa Golden Chain Properties SA, integrada a l'entramat societari de Correa. Segons el decret d'execució de l'Audiència Nacional, aquest compte estaria gestionat per l'administrador de comptes Arturo Fasana, que també administrava patrimoni del rei emèrit, Joan Carles I.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Bárcenas, els fons a Suïssa estan repartits en quatre comptes diferents. La majoria són en dos dipòsits a nom de l'empresa Tesedul SA, un a l'entitat Lombard Odier, on hi ha 10.584.701 euros, i l'altre a LGT Bank, en la qual hi ha 11.830.689,92 euros. La resta és en dos comptes a nom de l'empresa Granda Global SA, administrats pel que hauria estat el seu testaferro Ivan Yáñez, també condemnat per la Gürtel. 438.311,44 euros a nom de l'empresa citada són a LGT Bank i 1.199.008 euros a Banque SYZ.

La resolució, d'un centenar de pàgines, l'ha dictat la secretària d'execucions i va adreçada a la sala penal de l'Audiència Nacional. Fonts consultades per l'ARA expliquen que el següent moviment serà preguntar als implicats si donen el seu consentiment perquè Suïssa torni aquests diners. Ho han de fer ells personalment, no a través dels seus advocats. Aquesta manera seria la més "àgil", indiquen des de l'Audiència Nacional. En cas que s'hi neguessin, es procediria a enviar una comissió rogatòria al país helvètic, però aquest procediment seria més lent.