Tres jutges de l'Audiència Nacional acusen el govern central d'atacar la seva autonomia

Els magistrats que integren la Secció Primera del Penal i que van prendre la decisió d'excarcerar Santi Potros demanen empara al Poder Judicial. Fa un mes els del Suprem també es van queixar de les ingerències de l'executiu de Rajoy

Santi Potros en una imatge captada el 4 de desembre, després de sortir de la presó.
Efe
20/01/2015
2 min

MadridEls magistrats que integren la Secció Primera del Penal de l'Audiència Nacional han sol·licitat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la seva empara davant les ingerències comeses pel govern central en relació amb l'excarceració de l'etarra Santi Potros que ells van acordar. La Secció Primera del Penal de l'Audiència Nacional, integrada per Manuela Fernández Prado, Javier Martínez Lázaro i Ramón Sáez, va acordar l'excarceració dels etarres Santi Potros i Alberto Plazaola en aplicació del seu enteniment de la jurisprudència del Tribunal Suprem i d'una norma europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría, com els ministres de Justícia, Rafael Catalá, i d'Interior, Jorge Fernández Díaz, van criticar aquesta decisió en termes que els jutges al·ludits consideren no respectuosos amb la seva independència jurisdiccional. Per això demanen a l'òrgan de govern dels jutges que surti al pas d'aquestes ingerències. Fonts del CGPJ han informat que possiblement s'estudiï l'assumpte en la Comissió Permanent que tindrà lloc el proper dia 27 de gener i han afegit que la primera decisió serà si admetre o no a tràmit la queixa. En cas de fer-ho, la Comissió Permanent, l'òrgan veritablement executiu dins del CGPJ, demanarà al·legacions a jutges i govern abans de prendre una decisió.

Una queixa recurrent

No és la primera queixa dels jutges en relació amb aquest assumpte, ja que el 18 de desembre 13 magistrats de la Sala Penal del Suprem van dirigir un escrit al seu president (Carlos Lesmes, també president del CGPJ) en què demanaven que el president del Govern, Mariano Rajoy, posés límit a declaracions com les del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. El titular d'Interior va assenyalar en una entrevista publicada pel diari 'La Razón' que li semblaven "lamentables" les excarceracions de presos d'ETA, entre ells Santi Potros, per part de la Secció Primera de l'Audiència Nacional.

En l'entrevista el ministre responia a la pregunta de si els jutges estan prevaricant que "jo no dic això, però si això ho hagués fet una autoritat política o administrativa, potser a hores d'ara se li estaria acusant d'un possible delicte de prevaricació".

Diferències d'interpretació

La decisió de la Secció Primera va entrar en contradicció amb altres de la mateixa Audiència Nacional respecte a altres etarres, ja que diferents seccions d'aquest tribunal van entendre de manera diferent l'aplicació d'un acord marc de la UE de 2008 desenvolupat per una llei orgànica espanyola el 2014.

El mateix Tribunal Suprem va estudiar l'assumpte recentment i va canviar la seva doctrina, anul·lant la decisió de la Secció Primera. Al temps, Potros ha tornat a presó per fets pels quals encara no havia estat encausat.

stats