Extrema dreta

L'Audiència de Madrid decreta l'ingrés a presó de deu dels condemnats per l'assalt a Blanquerna

Hauran de complir la condemna de més de dos anys per un delicte de desordres públics

ARA
i ARA

BarcelonaLa secció 30 de l’Audiència Provincial de Madrid ha decretat l'ingrés a presó dels neonazis que el 2013 van assaltar la Delegació de la Generalitat a Madrid. La sala segona del Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara que va presentar la defensa d’un dels condemnats (es tracta del secretari general del partit feixista Democracia Nacional, Pedro Chaparro) “per manca d’especial transcendència constitucional”, i això ha provocat la interlocutòria per executar la pena que se'ls havia imposat: els condemnats hauran de complir la condemna de més de dos anys per un delicte de desordres públics.

Un grup d'extrema dreta boicoteja l'acte de la Diada a Madrid

This browser does not support the video element.

El tribunal requerirà que els condemnats entrin a presó de manera voluntària (han de recollir els manaments d'ingrés voluntari del 25 al 29 de novembre i després tindran deu dies per ingressar al centre penitenciari que ells triïn).

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, l'Audiència Provincial també ha emès un ofici al Tribunal Suprem sol·licitant-li que indiqui l'estat de l'informe de la tramitació de l'indult que han demanat dos dels condemnats, que també va suposar la suspensió cautelar de la seva condemna. Un dels condemnats, que estava en recerca i captura, va ser detingut i ja compleix la seva condemna en el recinte de Victoria Kent, mentre que un altre encara està en parador desconegut.

L'Audiència Provincial de Madrid va condemnar el 2016 els responsables de l'entrada al centre Blanquerna a penes que oscil·laven entre els sis i vuit mesos de presó per desordres públics i una multa per danys amb atenuant de reparació, si bé el Suprem de Madrid va anul·lar parcialment la sentència el 2017 i va elevar les condemnes fins a quatre anys de presó.

Cargando
No hay anuncios

De tota manera, el Tribunal Constitucional va instar al Suprem a dictar una nova sentència al considerar que l'anterior, en la qual es va aplicar l'agreujant de motius de discriminació ideològica, va vulnerar els seus drets a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d'innocència. Per això, el Suprem va tornar a condemnar a penes de més de dos anys de presó als catorze processats, després que el TC li ordenés dictar una nova sentència per l'aplicació indeguda d'una circumstància agreujant.

L'independentisme lamenta el retard

ERC, JxCat i el PDECat han celebrat la decisió de l'Audiència, però han lamentat que arribi tard. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha dit que arriba "tard i malament" perquè es produeix vuit anys després d'aquells fets i cinc després de la primera condemna. Aquell assalt va ser, segons Rufián, "l'avantsala de l'arribada al Congrés de 52 diputats de Vox amb idees i formes molt similars". "Celebrem que els delinqüents estiguin on han d'estar", ha afirmat la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, que malgrat tot també ha lamentat que la justícia "és més o menys ràpida segons el codi postal d'on vens". "Els presos polítics van entrar a la presó des del minut 1", ha recordat. En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel, que ha criticat "la asimetria en els temps d'aplicació de determinades sentències".