Política09/01/2019

Ordenen l'ingrés a presó d'Oriol Pujol per complir la condemna pel cas ITV

La jutge de l'Audiència de Barcelona denega la petició de suspendre la pena, tot i que la decisió es pot recórrer

Pau Esparch
i Pau Esparch

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha ordenat que l'exdiputat i ex secretari general de CDC Oriol Pujol entri a la presó pel cas ITV. Fa un mes la seva defensa va demanar que s'evités el seu ingrés en un centre penitenciari i se substituís la presó per treballs per a la comunitat, al·legant que fa voluntariat social. Tot i així, la jutge de la secció vintena de l'Audiència ha denegat la petició de suspendre la pena i ha resolt que Pujol compleixi la condemna de dos anys i mig de presó que va pactar amb la fiscalia. En aquest pacte de conformitat, Pujol va admetre que va cobrar comissions d'empresaris a canvi d'afavorir-los amb la seva influència en les concessions de les ITV. L'Audiència dona 10 dies a Pujol per entrar voluntàriament a la presó, però la seva defensa té tres dies per recórrer la decisió, cosa que faria aturar l'ordre d'ingressar en un centre penitenciari. Fonts de la defensa diuen que estan valorant l'opció de recórrer.

Cargando
No hay anuncios

La magistrada valora que els fets pels quals s'ha condemnat Pujol són "molt greus" perquè l'exdiputat, "en lloc de prestar el servei a la societat", "va aprofitar" els càrrecs polítics per al seu propi benefici perquè "no va actuar en interès del poble que representava". Afegeix que no va ser "una acció aïllada, sinó una manera d'actuar des de la seva posició privilegiada" que es va prolongar entre els anys 2010 i 2012 i que només es va acabar "quan l'estratagema va ser descobert". Segons l'Audiència, l'actuació de Pujol "suposa un atac molt important" a l'estat de dret perquè "provoca desconfiança de la ciutadania cap als seus representants". Per això la jutge considera que els fets comesos per l'exdiputat prevalen, per la seva gravetat, "sobre les circumstàncies personals del condemnat".

L'Audiència de Barcelona exposa que "encara que [Pujol] tingui una vida social normalitzada i s'hagi penedit de la seva actuació", fins i tot "encara que també sigui raonable esperar que a mitjà termini" no cometi delictes semblants, la presó és una prevenció "adequada". Segons la magistrada, amb el compliment de la pena "es restableix la confiança del ciutadà amb la norma jurídica, cosa que no s'aconseguiria en cas contrari". La jutge assegura que si se suspengués l'ingrés a presó de Pujol el ciutadà "es veuria desprotegit per l'ordenament jurídic davant la minimització d'actes delictius greus comesos per un polític que, a més, ostentava el càrrec de diputat al Parlament".

Cargando
No hay anuncios

"El penediment no serà ignorat" a la presó

Malgrat tot, l'Audiència reconeix que "la vida normalitzada del condemnat i el seu penediment pels fets no serà ignorat per la llei" perquè quan entri a la presó s'aplicarà la legislació penitenciària i, en fases més avançades, si hi ha "determinats requisits", està prevista la llibertat condicional. Pujol va acceptar pel cas ITV la següent condemna: per tràfic d'influències, cinc mesos de presó, 55.000 euros de multa i inhabilitació per exercir un càrrec públic per dos anys; pel delicte continuat de suborn, vuit mesos de presó i suspensió d'ocupar un càrrec públic per un any, i pel delicte continuat de falsedat en document mercantil, un any i cinc mesos de presó i 21.000 euros de multa. En total, dos anys i mig de presó.

Cargando
No hay anuncios