L'activista Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó per la manifestació contra Jusapol

La Generalitat va mantenir l'acusació en contra seva per desordres públics i agressió a un mosso, tot i que cap imatge acredita els fets

Marcel Vivet entrant a l'Audiència de Barcelona
Xavi Tedó
16/06/2021
4 min

BarcelonaCinc anys de presó per desordres públics, atemptat contra un agent de l'autoritat i lesions lleus a un agent dels Mossos d'Esquadra. Aquesta és la condemna que l'Audiència de Barcelona ha imposat a l'activista independentista Marcel Vivet per la seva participació en la manifestació del setembre del 2018 a Barcelona contra el sindicat policial Jusapol. El tribunal considera provat que el militant de la Forja i de Guanyem Badalona va cometre els delictes pels quals l'acusaven tant la Fiscalia com la Generalitat, ja que el Govern va decidir finalment no retirar-se de la causa malgrat la pressió popular. Vivet formava part de les llistes de la CUP a les últimes eleccions al Parlament, i els anticapitalistes fins i tot havien exigit que l'executiu es retirés d'aquesta i altres causes similars com a línia vermella per pactar amb ERC i Junts en aquesta legislatura. La sentència, finalment condemnatòria, es pot recórrer ara en un termini de deu dies. Vivet, en declaracions a l'ARA, ha revelat que presentaran recurs. "Ho farem, evidentment", ha explicat visiblement afectat per la condemna.

Els quatre anys i nou mesos de presó que demanava la Generalitat i els cinc anys i mig sol·licitats per la Fiscalia es basaven únicament en la versió policial dels fets, segons la qual Vivet va colpejar amb el pal d'una bandera un agent dels antiavalots de la policia catalana, que va resultar lesionat en un canell. L'activista es va declarar innocent i va negar haver intentat trencar el cordó policial que separava els manifestants dels membres de Jusapol que s'havien concentrat al centre de Barcelona per reivindicar la repressió policial de l'1-O. Diversos agents, però, el van identificar com a autor de l'agressió durant el judici i el tribunal ha donat plena credibilitat a aquesta incriminació. En el veredicte, de fet, el tribunal admet que no hi ha cap imatge "concloent" que acrediti el cop de Vivet a un mosso, però conclou que la declaració de l'agent és "suficient" per condemnar-lo.

Els magistrats sostenen que l'activista, que va ser assessor de Dolors Sabater quan era alcaldessa de Badalona, va aprofitar "la cobertura i sensació d'impunitat que li oferia la resta del grup" de manifestants per colpejar el policia, quan no queda acreditat "ni tan sols mínimament" -afegeixen- que l'agent s'hagués excedit en les seves funcions. Cal recordar que durant la protesta, en la qual es va llançar pintura contra la línia policial emulant el festival hindú Holi, hi va haver fortes càrregues dels Mossos, que van acabar amb sis manifestants detinguts i 24 persones ferides, segons va informar llavors el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L'Audiència, en tot cas, es limita a sentenciar que el Mosso que va denunciar els fets va resultar ferit com a conseqüència del cop de Vivet.

Després de remarcar que l'acció de l'acusat va suposar una "greu alteració de la pau pública" i de qualificar l’ús de la pintura acrílica contra la policia de “tècnica de guerrilla urbana”, el tribunal justifica la condemna per desordres públics perquè considera el pal de la bandera que duia l'acusat un "instrument perillós", i fa referència a tres sentències del Tribunal Suprem que qualifiquen de "mitjans perillosos" els pals quan siguin causants de lesions en alguna persona. A més dels 5 anys de presó, Vivet també haurà de pagar una multa de 600 euros i 1.512 euros d'indemnització. L'activista ja ha reaccionat a través de Twitter un cop ha conegut la seva condemna: "Mai m'aturaran. Mai abaixaré el cap enfront de la repressió", ha afirmat.

El polèmic pacte que oferia el Govern

El paper de la Generalitat en el procés judicial va aixecar una gran polseguera pel fet que el Govern actués com a acusació particular, com fa en desenes de casos contra manifestants independentistes, segons ha denunciat Alerta Solidària en reiterades ocasions. Al desembre l'executiu va oferir a Vivet un pacte que rebaixava la pena a un any i un mes de presó i un mes de multa per atemptat a l'autoritat, sense agreujant, i lesions. Una pena que, sempre que la Fiscalia hagués seguit el mateix camí, podria haver evitat el seu ingrés a presó. Ara bé, aquest pacte implicava que l'activista acceptés els fets i ell ha mantingut durant tot el procés que és innocent: es va negar a subscriure l'acord i els lletrats que representaven el Govern van mantenir les penes proposades inicialment.

A la sortida del judici, Vivet va carregar directament contra el conseller d'Interior, llavors Miquel Sàmper, a qui va acusar de voler "netejar la seva imatge" amb un "pacte miserable" que buscava reduir la pena però alhora que acceptés la seva culpabilitat, i va deixar clar que "ni amb coaccions" acceptaria "el seu relat". També va afegir que era "vergonyós" que el Govern mantingués les acusacions i, al mateix temps, no admetés que és "el cos dels Mossos qui apallissa i buida ulls". Just després de donar-se a conèixer la sentència que el condemna a presó, i ara que ha estat criticada per la CUP, Òmnium i l'ANC, el grup de suport a l'encausat ha convocat una concentració aquest vespre (19 h) a la plaça de la Vila de Badalona.

Els diputats de la CUP han carregat contra la Generalitat per haver mantingut la condemna i han evidenciat un nou punt de fricció amb el Govern, ja que el seu suport a l'executiu de Pere Aragonès incloïa el compromís d'ERC de minimitzar aquest tipus de casos. La diputada Eulàlia Reguant ha criticat la decisió judicial i ha dit que la Fiscalia i la Generalitat van "de bracet". Per la seva banda, Laia Estrada ha recordat que la Generalitat estava personada com a acusació particular i això "ha facilitat l'acarnissament de l'aparell judicial espanyol". El diputat Xavier Pellicer s’ha expressat en el mateix sentit: "L'absurd del govern propi enviant el seu jovent a presó per manifestar-se contra l'extrema dreta". I la cap de llista dels anticapitalistes, Dolors Sabater, ha escrit que "volen destrossar la vida del jovent per escarmentar-lo i acabar amb el seu desig i compromís". La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha rebutjat la sentència durant el ple i ha acceptat la demanda dels cupaires de convocar una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus per subscriure una declaració de solidaritat amb Vivet, que s'acabarà de consensuar aquest dijous abans de l'inici de la segona sessió del ple perquè els comuns hi han presentat esmenes, segons ha informat l'ACN. .

stats