Política07/06/2018

El Govern crea els comissionats del 155 i dels drets civils, impulsa la nova ATLL pública i restitueix alguns càrrecs

Antoni Molons i Annabel Marcos tornen a l'executiu després de ser cessats pel 155

Núria Orriols / Aleix Moldes
i Núria Orriols / Aleix Moldes

BarcelonaEl consell executiu es va reunir dissabte passat per primera vegada i aquest dijous ha començat a prendre les primeres decisions estratègiques. Com havia promès, el Govern ha creat les figures dels comissionats pel desplegament de l'autogovern, que s'encarregarà d'avaluar l'impacte del 155, i l'oficina dels drets civils i polítics que, en coordinació amb el Síndic de Greuges, s'encarregarà de fer una diagnosi de l'estat de les llibertats i els drets bàsics a Catalunya. Dues figures –encara vacants– que reflecteixen l'interès del nou executiu a denunciar, d'una banda, els efectes del 155 (especialment els endarreriments per l'increment de la burocràcia) i, de l'altra, la vulneració de drets per part de les institucions de l'Estat. El comissionat s'adscriurà a la conselleria de Presidència i l'oficina a la de Vicepresidència.

Cargando
No hay anuncios

L'altre compromís que la Generalitat comença a tirar és el de la creació de la nova entitat de dret públic que gestionarà Aigües Ter-Llobregat. Aquest dijous l'executiu ha rebut formalment la notificació de la sentència del Tribunal Suprem que, al febrer, anul·lava definitivament el concurs d'adjudicació de l'empresa a mans privades. Tot just és el primer pas perquè ATLL torni a gestionar-se a través del sector públic, un acord al qual ja havien arribat JxCat i ERC abans de conèixer la sentència.

Pel que fa als acords de tresoreria, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha anunciat que destinaran 20,4 milions d'euros a cobrir part dels més de 40 milions que el ministeri d'Hisenda reclama a TV3 en concepte d'IVA. Segons la consellera de Presidència, aquesta injecció econòmica hauria de permetre salvar la programació de la tardor de la televisió pública.

Cargando
No hay anuncios

Restitució de càrrecs

La idea de la restitució del Govern va anar caient a poc a poc després de les eleccions del 21 de desembre. Avui no hi ha cap conseller que repeteixi en el càrrec i també s'han canviat la majoria de secretaris generals dels departaments. En tot cas, el Govern sí que ha decidit recuperar moltes de les persones que havien estat cessades amb el 155. Ho farà amb personal eventual i també amb alts càrrecs, com per exemple Antoni Molons i Annabel Marcos, dues de les persones que van caure en els últims mesos per la seva presumpta vinculació al referèndum de l'1 d'octubre.

Cargando
No hay anuncios

Molons era fins al mes de març el secretari de difusió i atenció ciutadana. Cessat aleshores pel govern espanyol, ara recupera un càrrec al nou Govern, també al departament de la Presidència: serà secretari de comunicació del govern i de mitjans de comunicació. Pel que fa a Marcos, era la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i ara passarà a ser la secretària d'administració i funció pública.

Altres nomenaments rellevants d'aquest dijous han estat el del nou director general de la Policia, Andreu Martínez, que substitueix Pere Soler, investigat per un presumpte delicte de sedició per l'Audiència Nacional. Martínez era fins ara el director d'estratègia i recursos humans a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. També canvia de lloc Marta Espasa, que l'anterior legislatura era la directora general de Tributs i Joc i ara escalarà en l'organigrama de la conselleria d'Economia per passar a desenvolupar les tasques de secretària d'Hisenda.

Cargando
No hay anuncios

Juli Gendrau ha estat nomenat director del Servei Català de Trànsit i Adrià Comella passa a ser el director del Servei Català de la Salut, entre alguns dels altres nomenaments del dia.