27/07/2024

Els astres es comencen a alinear a favor de Feijóo

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a l'arribada a la reunió dels grups parlamentaris del partit

BarcelonaEn política sovint resistir és vèncer, i més que una jugada mestra el que et porta al triomf és saber esperar la teva oportunitat. I Alberto Núñez Feijóo, que fa uns mesos semblava un mort vivent, comença a fer més bona cara. Els astres es van alineant a favor seu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mariano Rajoy va necessitar una crisi econòmica mundial per arribar a la Moncloa, i ho va fer amb una extensa majoria absoluta. El PP va veure sengles oportunitats amb la pandèmia i amb la guerra d’Ucraïna, però no se’n va sortir. L’economia espanyola resisteix millor del que s'esperava. Ara, però, confia en una doble pinça: la de la justícia en l’àmbit dels tribunals i la de Junts en l’àmbit polític.

És probable que el cas Begoña quedi en res, però el desgast ja està sent notable a les files del PSOE i fins ara ha demostrat que és l’únic que pot alterar el temperament de Pedro Sánchez. La idea és mantenir la pressió fins que Sánchez exploti o cometi un error.

Per altra banda, el laberint català, i en concret Junts, amenaça amb bloquejar l’acció del govern espanyol. Un hipotètic acord ERC-PSC per investir Salvador Illa allunyarà encara més els juntaires de la majoria governamental. I sense pressupostos la imatge de l'executiu quedarà seriosament tocada. És veritat que Sánchez és un resistent, però quant podrà suportar al capdavant d’un govern assetjat per la justícia i sense capacitat per aprovar res al Congrés?

En l’àmbit intern Feijóo està ara en el seu millor moment des que va arribar a Génova. Va aconseguir imposar-se al sector dur del partit en la batalla per la renovació del CGPJ i ara es podria presentar a unes eleccions sense la llosa dels pactes amb Vox a les comunitats autònomes. Com li va passar a Juanma Moreno Bonilla a Andalusia, ara mateix Feijóo sembla l’únic dirigent que podria ser capaç d’obtenir un suport suficient per poder governar en solitari, i això, després del desgavell del govern progressista, podria atreure un elector moderat que fins ara recelava de l’extrema dreta. 

El factor Sánchez

Com sempre, l’únic que Feijóo no pot controlar és el factor Sánchez. Si hi ha algú capaç de navegar en aigües turbulentes és el president espanyol, que sempre es pot treure un nou conill del barret (el concert per a Catalunya?), que pugui canviar el tauler de joc. Ara bé, passi el que passi, els pròxims sis mesos són crucials per a Feijóo. És quan la seva presa estarà més feble. Si Sánchez arriba viu al 2025 (amb pressupostos o amb una agenda legislativa prou robusta), llavors potser Isabel Díaz-Ayuso comença a rondinar. I Vox també pot començar-li a fer mal.

Però almenys Feijóo se n’anirà de vacances amb el seu lideratge consolidat (cosa que no era tan òbvia fa uns mesos) i amb una estratègia clara. L’únic que ha de fer és no equivocar-se, cosa que fa sovint (per a desesperació dels seus).

Els detalls

1.
Feijóo versus Franco

Els tuitaires comparen la reunió del PP al Senat amb les del franquisme

Albert Núñez Feijóo al Senat

Dirigents socialistes van retuitejar dimecres un tuit d’una articulista d’Infolibre en què es comparaven les fotografies de l’acte de Feijóo al Senat amb les reunions que també hi celebrava el dictador Francisco Franco. Per contraatacar, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va tuitejar una fotografia de José Luis Rodríguez Zapatero amb Nicolás Maduro (i li van contestar amb la de Feijóo i el narco Marcial Dorado).

2.
Vacances polítiques

Molts dirigents polítics s'acomiadaran aquesta setmana

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa.

Aquesta setmana entrant comencen les vacances polítiques, pendents, això sí, de les negociacions PSC-ERC. Dimarts serà el darrer consell executiu, tal com va avançar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que començarà vacances. Dimarts també s’acomiadarà el president espanyol, Pedro Sánchez, que té previst fer una declaració després de veure el rei al Palau de Marivent a Palma.

stats