Política 01/10/2021

Assumpta Escarp serà la nova vicepresidenta segona del Parlament

ERC i JxCat no presentaran cap candidatura alternativa i facilitaran així el relleu d'Eva Granados la setmana que ve

2 min
La diputada del PSC Assumpta Escarp, en una intervenció al Parlament

BarcelonaLa diputada del PSC Assumpta Escarp es convertirà, si no hi ha sorpreses d'última hora, en la nova vicepresidenta segona del Parlament, una plaça que ha quedat vacant després que aquest dijous el ple aprovés la designació d'Eva Granados com a senadora autonòmica. Tot i que des del grup socialista mantenen que "no hi ha cap decisió presa", Escarp és l'opció que més sonava des de fa setmanes i, segons ha pogut saber l'ARA, el seu nom ja s'ha traslladat a representants de la majoria independentista a la mesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de JxCat i ERC confirmen que no s'oposaran a la seva elecció, que es farà efectiva al ple dimarts de la setmana que ve, i respectaran així l'acord al qual es va arribar a l'inici de la legislatura amb el PSC i també la CUP per al repartiment de cadires a l'òrgan rector de la cambra. Fonts de la formació anticapitalista, en canvi, expliquen que no tenen encara cap decisió presa sobre la proposta d'Escarp, que per ara desconeixen, si bé una eventual posició contrària dels cupaires difícilment canviaria el resultat final: haurien de proposar una candidatura alternativa per a la vicepresidència segona i tindria unes possibilitats de prosperar pràcticament nul·les.

El PSC, doncs, mantindrà així tant els seus dos membres a la mesa -l'altre és Ferran Pedret, secretari primer- com la paritat a l'òrgan, mentre que l'escó de Granados l'ocuparà Mireia Dionisio, secretaria de medi ambient dels socialistes, primera tinent d'alcalde de Mollet del Vallès i líder del partit a la ciutat. Per qüestions formals, no prendrà possessió al pròxim ple, sinó al que està previst per a la setmana del 18 d'octubre.

Nascuda a Terrassa el 1957, Escarp és una de les figures veteranes del PSC, partit del qual va ser secretària d'organització entre el 2014 i el 2016, abans que el càrrec l'ocupés Salvador Illa. Diputada des de les eleccions del 27 de setembre del 2015, està bregada en l'activitat parlamentària en els moments més intensos del Procés, tot i que ha desenvolupat la major part de la seva carrera política a l'Ajuntament de Barcelona. Després d'exercir de cap de gabinet de Joan Clos quan era tinent d'alcalde i també quan va ser alcalde (1997), a partir del 2003 va passar per les regidories de participació ciutadana i d'urbanisme, es va encarregar dels districtes de l'Eixample i Ciutat Vella i també va exercir de tinent d'alcalde de seguretat (2010-2011).

Al grup parlamentari del PSC ha portat principalment els temes de salut, àmbit que coneixia des que el 1985 va entrar a treballar en un centre d’investigació de l’Hospital del Mar i al capdavant del qual també l'ha situat Illa en el marc del seu govern alternatiu. Escarp, que també va ser presidenta de TMB, va ser acusada junt amb tres tècnics municipals d'un delicte urbanístic per la construcció el 2009 de l'equipament dels Bombers al parc Joan Miró, qualificat com a zona verda. Finalment, però, va ser absolta pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El Suprem va confirmar la sentència el maig del 2017.

stats