ESTABILITAT PARLAMENTÀRIA
Política13/02/2016

Les assemblees decidiran si la CUP aprova els pressupostos

L’exdiputat Josep Manel Busqueta lidera les negociacions

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaEn ple procés de “reconstrucció” interna després de les tensions per a la investidura, la CUP obrirà un nou debat a la formació que amenaça de tornar a dividir-la: l’aprovació o no dels pressupostos que el conseller d’Economia, Oriol Junqueras, presentarà al maig i que el Govern vol tirar endavant amb el suport de l’esquerra anticapitalista. La carpeta dels pressupostos, ara per ara a les beceroles, serà un dels aspectes que centraran la política catalana els pròxims mesos i la CUP ja s’arremanga per prendre la decisió definitiva sobre uns comptes que seran una prova de foc per a les relacions entre els cupaires i Junts pel Sí. Des de la CUP avisen que “com sempre” l’última decisió la tindran les assemblees locals i territorials.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, abans de sotmetre la qüestió al veredicte de la militància, la CUP ha previst un llarg procés de debat per tenir unes “línies de negociació” marcades. A la formació independentista, els temes econòmics els centralitza la comissió de sobirania econòmica, formada per militants i simpatitzants -alguns provenen del seminari d’economia crítica Taifa- que col·laboren “voluntàriament” amb el partit en aquest àmbit. Entre altres tasques, redacten la part econòmica del programa electoral i, en la negociació pressupostària, tenen l’encàrrec de fixar les “bases mínimes” que haurien d’incloure els comptes perquè les bases hi donin llum verda.

Cargando
No hay anuncios

La feina d’aquest grup de treball anirà en paral·lel amb les negociacions al Parlament, que capitanejaran l’exdiputat Josep Manel Busqueta i la diputada Eulàlia Reguant. Busqueta, situat a l’òrbita d’Endavant -l’organització dins de la CUP més refractària a l’acord-, va ser un dels dos diputats que van dimitir d’acord amb el pacte amb Junts pel Sí. L’economista, que ara és tècnic del grup parlamentari, en el qual fa tasques de suport als diputats, s’encarregarà de pilotar la negociació.

Un cop la comissió de sobirania econòmica hagi marcat les línies mestres dels comptes, els cupaires esperaran que el Govern presenti els pressupostos. Serà aleshores quan traslladaran a les assemblees el debat clau: donar suport o no als comptes. “La idea és buscar una proposta de consens”, afirmen a la CUP, que tanmateix són conscients que la divisió sobre els pressupostos “és pràcticament la mateixa” que sobre la investidura. Per això, els més partidaris del pacte amb Junts pel Sí, per no encallar el procés, demanen al Govern “gestos” i “arguments” que facilitin que la militància cupaire s’inclini per aprovar els números de Junqueras. “Tant de bo la proposta del Govern sigui bona, perquè si hi ha confrontació a les bases és perquè hi ha poca concreció en els pressupostos”, resumeixen fonts de l’esquerra anticapitalista. Segons argumenten els més proclius al pacte, tombar els comptes faria creure que l’acord per a la investidura “no serveix per a res”. Ara bé, al partit admeten que la militància està molt “cansada i cremada” per les tensions dels últims mesos i “poc preocupada” per aquest debat.

Cargando
No hay anuncios

La fase final serà elevar el mandat de les assemblees al consell polític (57 representants territorials) i al grup d’acció parlamentària (representants de les nou organitzacions de la CUP-Crida Constituent), que elaboraran el mandat definitiu. Tot plegat podria coincidir amb la data de l’assemblea nacional de la CUP, que podria ser decisiva en aquest sentit. En principi havia de ser el 14 de maig, però podria retardar-se al dissabte 21.