Debat pressupostari

Les assemblees de la CUP evidencien la divisió interna sobre si cal seguir negociant els comptes

El posicionament del sector no alineat, majoritari dins de l'organització, serà determinant per decantar la balança

Xavier Pellicer, en una imatge d'arxiu
13/11/2021
2 min

Continuar negociant o no. Aquesta és la qüestió. Les assemblees obertes parlamentàries (AOP) que la CUP va iniciar divendres i ha tancat aquest dissabte –a l'espera que se celebri la d'Exteriors aquest diumenge– han evidenciat que el debat sobre els pressupostos gira al voltant de si cal aixecar-se de la taula o mirar d'arrencar nous compromisos un cop s'acordi presentar, com es preveu, una esmena a la totalitat. El malestar amb ERC –consideren que ha incomplert l'acord d'investidura– és compartit per bona part de la militància, com ho revelen algunes fonts presents a les reunions, però hi ha discrepàncies sobre els passos que cal seguir a partir d'ara quan s'entra en la setmana decisiva per la tramitació dels comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El posicionament dels dos grans sectors de la CUP s'ha vist reflectit en les assemblees on tenen més implantació. Poble Lliure (PL), com va avançar l'ARA, té previst abstenir-se en la primera votació i no impedir ni afavorir que els comptes tirin endavant, però en la segona pregunta, en cas que s'acordi presentar esmena a la totalitat, vol seguir negociant a la recerca d'un acord. Així, a les territorials del Maresme, Nord Oriental (Gironès i comarques pròximes) i Vallès Oriental, on PL té més pes, la majoria dels assistents han defensat l'esmena però han subratllat la necessitat de collar ERC perquè compleixi el pacte subscrit i evitar la trencadissa de liquidar la majoria independentista.

"L'esmena és un toc d'atenció seriós a ERC, però hem d'intentar fins a l'últim moment aconseguir nous acords perquè ara el Govern es veu feble com s'ha vist amb les ofertes de darrera hora", expliquen fonts properes a aquesta organització, que admeten que la decepció és tan gran amb el rumb de la legislatura que ho fan amb la boca petita. "Es va defensar amb més força assumir responsabilitats al Govern que no pas ara aprovar els pressupostos", remarquen les mateixes fonts.

A les territorials on Endavant està més arrelada, en canvi, les posicions són completament oposades. Tant a Barcelona com al Baix Llobregat o el Camp de Tarragona, la militància ha reclamat "no sustentar un executiu autonomista que no aposta per la ruptura amb el marc social vigent ni amb l'Estat", segons apunten militants que hi han pres part. Per aquest motiu, les veus que s'han fet sentir més han estat les partidàries de tombar els pressupostos i donar per liquidat l'acord d'investidura.

Davant d'aquest escenari, el posicionament del sector no alineat, majoritari dins de l'organització, serà determinant per decantar la balança cap a un o altre costat. "Com sempre", resumeix un membre de l'anomenada tercera via. Aquest sector tampoc comparteix una posició comuna ara. "N'hi ha que advoquen per estripar la baralla i d'altres que creuen que cal seguir negociant", diu aquest mateix militant. A l'AOP de Ponent, paradigma d'aquesta tercera via, per exemple, s'aposta per seguir negociant després de presentar l'esmena. Al Penedès, per contra, les posicions estan més dividides entre els que exigeixen fer un pas al costat i els que aposten per mirar de buscar un acord final amb el Govern.

stats