JUDICIAL
Política25/12/2014

Arxivada la causa pels suposats comptes de Trias a Suïssa

Jorge Fernández Díaz encara es resisteix a donar per tancat el cas

Marc Colomer
i Marc Colomer

Barcelona“Avui m’he assabentat que la Fiscalia ho ha arxivat, suposo que provisionalment”. Així reaccionava el ministre de l’Interior, el controvertit Jorge Fernández Díaz, en saber -assegura que per la notícia publicada dimecres per El Periódico - que Anticorrupció va arxivar a finals de novembre la investigació pels suposats comptes bancaris de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a Suïssa, en considerar que no hi ha indicis que sostinguin seguir investigant. El ministre es resistia d’aquesta manera a donar per tancat definitivament el cas, destapat per la filtració al diari El Mundo d’un informe de la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la Policia Nacional. Una filtració d’Interior que, per cert, el diari Abc va rebutjar en considerar que la informació no tenia la credibilitat mínima per ser publicada.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La informació va aparèixer en portada a El Mundo en plena campanya pel procés participatiu del 9-N. Apuntava que Trias amagava un compte amb 13 milions d’euros que suposadament hauria traslladat del banc suís UBS a Andorra per la creixent pressió d’Hisenda per les suposades comissions irregulars que haurien cobrat membres de la família i els governs de Jordi Pujol a canvi d’adjudicacions d’obra pública. Malgrat el desmentiment rotund de Trias, el rotatiu madrileny encara va contraatacar publicant el suposat número de compte. Però dies després UBS remetia a l’alcalde un informe en què negava que mai hi hagués tingut comptes. Aleshores Trias va exigir la dimissió del ministre de l’Interior, a qui acusava d’haver pressionat mitjans de comunicació perquè publiquessin la informació que només El Mundo va comprar.

Cargando
No hay anuncios

Setmanes després, el ministre va comparèixer al Congrés per assegurar que la UDEF ja havia tramès l’informe definitiu a la Fiscalia i que els jutges ja investigaven el cas. Però el cert és que els fiscals van rebutjar la investigació tan bon punt van analitzar un informe que consideraven que no aportava prou indicis per obrir una investigació, una decisió que, segons la informació d’ El Periódico, va comptar amb el vistiplau del llavors encara fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce.

Satisfacció de Trias

Cargando
No hay anuncios

En saber que s’havia arxivat la causa, l’alcalde de Barcelona es va mostrar “satisfet” i convençut que també es demostrarà que és fals que hagi amagat cap compte bancari a Andorra. Trias no va voler reiterar l’exigència de dimissió del ministre Fernández Díaz, malgrat que sí que va insistir que voldria saber “qui fa aquests informes, com els fan, com pot ser que es filtrin i com pot ser que sigui l’últim a assabentar-se’n”. Perquè, segons l’alcalde, l’informe policial que l’assenyalava estava plagat d’errors, fins i tot del compte que té al Banc de Santander. “Cal reflexionar sobre com es fan les coses en aquest país”, va dir Trias, que no perd de vista que la filtració d’informes policials sobre suposades corrupteles de polítics sobiranistes catalans s’ha anat incrementant a mesura que avançava el procés polític per exercir el dret a decidir.

No és casual, tenint en compte que el ministeri de l’Interior, tal com va publicar en exclusiva l’ARA, va activar el 2012 una unitat policial secreta sense control judicial dedicada a buscar indicis per acusar de corrupció polítics catalans sobiranistes i gent del seu entorn amb l’objectiu de fer descarrilar el procés d’independència.

Cargando
No hay anuncios

El ministre menysprea la citació del Parlament

El ministre de l’Interior va considerar ahir una “falta de respecte” que el Parlament el citi a ell per declarar en la comissió d’investigació parlamentària sobre frau fiscal i el cas Pujol i, en canvi, no citi el president de la Generalitat, Artur Mas. En declaracions a Ràdio 4, va advertir: “Si no respectes, no pots esperar que et respectin, i que es convoquin ministres i no Artur Mas ni cap conseller no és respectar el Parlament ni és seriós”. Fernández Díaz obviava, però, la relació de l’informe de la UDEF filtrat en plena campanya del 2012 sobre suposats comptes de Mas a l’estranger amb el cas d’espionatge polític de La Camarga. Si bé no va aclarir si compareixerà, sí que va recordar que el Consell d’Estat ja va dictaminar que el Parlament no és ningú per citar ministres.