El Sincrotró, les universitats i el superordinador Mare Nostrum atreuen l'interès del govern xinès

El president Mas es reuneix al Palau de la Generalitat amb el ministre xinès de Ciència i Tecnologia, Wan Gang

Encaixada de mans entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el ministre de Ciència i Tecnologia, Wan Gang.
Acn
25/05/2013
3 min

BarcelonaEl president del Govern, Artur Mas, i el ministre xinès de Ciència i Tecnologia, Wan Gang, s'han reunit aquest dissabte al Palau de la Generalitat. Segons ha pogut saber l'ACN, un dels interessos de l'executiu encapçalat per Xi Jinping és que Catalunya té el Sincrotró Alba, el primer laboratori de llum de sincrotró del sud-oest d'Europa, ubicat a Cerdanyola del Vallès, i el Barcelona Supercomputing Center, referència a Europa i centre pioner a l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un altre tema que han tractat és l'intercanvi d'alumnes universitaris entre els centres catalans i xinesos. De fet, el curs vinent s'obrirà a Barcelona una oficina d'atenció a l'estudiant procedent de la República Popular de la Xina. La delegació encapçalada per Wan Gang ha viatjat aquesta setmana a l'estat espanyol per signar convenis com el d'aquest divendres, amb la secretaria d'Estat d'R+D+i, Carmen Vela, que facilitaran, entre altres, la col·laboració d'ambdós països en àmbits com la biotecnologia, la salut i el medi ambient. Els investigadors espanyols podran treballar en centres com l'accelerador de partícules de Xangai, i els xinesos podran fer ús d'infraestructures punteres com el Sincrotró Alba.

El fet que aquesta i altres instal·lacions d'interès es trobin a Catalunya ha facilitat el contacte de la delegació xinesa amb la Generalitat. A banda del president Artur Mas, a la reunió hi han assistit també el secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà.

La trobada ha durat uns trenta minuts i prèviament s'ha produït alguna petita anècdota. I és que la delegació xinesa ha trigat uns minuts més del que s'esperava a entrar a la sala on s'havia de fer la reunió per l'interès que Wan Gang –el primer ministre en tres dècades que no pertany al partit comunista–, ha mostrat en l'acurada decoració de la coberta que envolta el pati central del Palau. Un cop a la sala de reunions, Wan Gang –que coneixia Catalunya perquè havia treballat per a la firma automobilística Audi–, ha demanat "agua con gas". Mas l'ha corregit amb un somriure: "Aigua amb gas". I el ministre xinès ho ha repetit amb bona pronunciació.

Intercanvi entre universitats

Un altra qüestió sobre la qual han parlat és la mobilitat d'estudiants entre universitats catalanes i xineses. La secretaria d'Universitats té previst obrir per al curs 2013-2014 una oficina d'atenció estrictament adreçada als estudiants d'origen xinès que vinguin a ampliar els seus coneixements a Catalunya. La Universitat Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra ja tenen oficines d'aquestes característiques a la Xina.

Actualment, el 3% dels estudiants estrangers que són a Catalunya són xinesos, una xifra que es vol doblar en els pròxims tres anys. Les branques acadèmiques on són més presents són l'enginyeria, la biotecnologia i també humanitats.

Els passats 11, 12, 13 i 14 de març, el govern català i les universitats de Catalunya van participar per primera vegada en la conferència anual de l'APAIE (Associació Àsia Pacífc per a l'educació internacional), una de les fires universitàries més importants del món i la principal de l'Àsia, que es va celebrar a Hong Kong. La delegació catalana va comptar amb representants de la Generalitat de Catalunya, de l'ACUP i de la UB, UAB, UPC, UPF, URV, UdG i UdL.

L'objectiu del viatge era impulsar la internacionalització del sistema universitari i de recerca de Catalunya, i donar a conèixer en aquesta fira la seva oferta d'estudis superiors al mercat asiàtic sota la marca Study in Catalonia. L'APAIE és una associació internacional sense ànim de lucre fundada el 2004 a la Universitat de Corea, a Seül, que agrupa representants universitaris de 14 països o regions de l'Àsia i del Pacífic.

stats