Política30/11/2012

Mas s'obre a un suport extern “permanent” d'ERC que garanteixi la “màxima estabilitat”

El president creu que "això pot sortir bé" si CiU aconsegueix pactar un programa conjunt i manté una “confiança mútua” amb el seu nou soci

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, s'ha mostrat aquest divendres obert a acceptar un suport extern d'ERC que sigui “permanent” i garanteixi la “màxima estabilitat” al nou Govern. La seva fórmula “ideal”, ha dit, seria una coalició, però un cop constatat que els republicans no semblen disposats a entrar-hi, Mas veu possible un govern “fort, estable i seriós” si CiU pot pactar un programa conjunt i manté una “confiança mútua” amb el seu nou soci. Ha d'haver-hi un doble acord, en l'aplicació de les mesures d'austeritat per sortir de la crisi i “consolidar l'estat del benestar” i, a més, en la convocatòria en els propers anys d'una consulta d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas creu que convindria un govern de coalició. Ha posat l'exemple d'Holanda, on la força més votada ha tancat un pacte amb el segon grup de la cambra, que disposarà de ministres tot i que el seu líder es mantindrà fora de l'executiu. Això mateix ha suggerit Mas que podria fer Junqueras, tot i que ja assumeix que no serà possible per la negativa dels republicans a fer entrar consellers al govern.

Cargando
No hay anuncios

Com a alternativa, el president ha apostat per una “fórmula de màxima estabilitat”, imprescindible per “fer els deures” de l'austeritat i de la consulta. En cas de no tenir “claredat de plantejaments, programa conjunt i confiança mútua”, ha advertit, “no ens tindrà en compte ningú”.

Per garantir una legislatura “estable i profitosa”, segons Mas, caldrà “altura de mires”, que les forces que vulguin implicar-se en la governabilitat substitueixin “la politiqueria per la política” i estiguin disposades a fer front al “populisme i la demagògia” des de l'oposició. Lluny del pessimisme en les files nacionalistes en les hores posteriors a la nit electoral, s'ha mostrat convençut que les negociacions per aconseguir aquest suport permanent, sobretot amb ERC, aniran bé i serà possible constituir un Govern “fort, estable i seriós”, liderat per CiU.

Cargando
No hay anuncios

Més optimista que a la nit electoral

“La meva impressió és que això pot sortir bé i faré el que calgui perquè surti bé. Si no sortís bé, no hi ha una alternativa viable ni raonable”, ha destacat. Aquest optimisme es deriva de la conversa de més de dues hores que Mas va tenir amb Junqueres aquest dimecres. Mas va veure “receptiu” el seu possible soci, tot i que ara caldrà negociar la “lletra petita” de l'eventual acord. Junqueras, a més, no li va plantejar com a exigència la convocatòria d'un referèndum per al setembre del 2013.

Cargando
No hay anuncios

En les properes hores o dies, Mas es veurà també amb el socialista Pere Navarro, que aquest dijous va cancel·lar la trobada prevista, molest perquè la cita havia transcendit públicament. El president veu el PSC compromès en l'objectiu de la superació de la crisi, però dubta que vulgui fer-li costat en l'objectiu, innegociable, de la consulta sobiranista. Si ara el PSC creu que el pacte fiscal és “la gran solució”, diu Mas, no s'entén que no ho pensés quan el Parlament va aprovar-ne la proposta el juliol d'aquest any. Mariano Rajoy, ha afegit, no podria haver esgrimit, en la reunió del 20 de setembre, que socialistes i populars s'hi oposen.

Gens penedit d'haver avançat eleccions

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que ara, vist el retrocés electoral de CiU, surten “savis per tot arreu” amb el “jo ja ho deia”, Mas ha puntualitzat que no es penedeix d'haver avançat les eleccions. “Convenia fer-les”, sosté el president, satisfet que s'hagi registrat la participació més alta en uns comicis al Parlament, perquè ara es pot dir que hi ha una “fotografia molt precisa” del suport al dret a decidir. Hi ha hagut al seu parer un suport “clar, rotund i transversal” a l'autodeterminació, tot i que “no necessàriament a favor de l'estat propi o la independència”. Davant d'aquells que creuen que la davallada de CiU paralitza el procés sobiranista, ha remarcat que l'aposta pel dret a decidir en surt “reforçada”.