Política11/07/2016

Artur Mas admet que va ser un "error" voler fer escollir la militància entre dos noms

L'expresident demana "equilibri" en les decisions a Demòcrates de Catalunya: "No es pot veure com una usurpació". Munté, que optarà a la vicepresidència del nou partit, anuncia que deixarà l'escó al Parlament

Núria Orriols / Georgina Ferri
i Núria Orriols / Georgina Ferri

Barcelona"Va ser més plàcid del que m'esperava". Aquesta ha estat la primera valoració de l'expresident de la Generalitat Artur Mas l'endemà de la creació del Partit Demòcrata Català a partir de l'enterrament de la vella Convergència. L'aspirant a la presidència de la nova formació independentista, en una entrevista a TV3, ha intentat trencar amb la sensació d'enfrontament entre les bases i la direcció ja que ha posat de manifest que aquest cap de setmana s'ha produït el "naixement" d'un nou partit en què tots eren militants de base. A parer seu, la vella direcció de CDC va presentar un rumb i un esquema per ordenar el debat del congrés però "obert" i sense voluntat d'"imposar" res.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha estat en aquest punt, però, que Artur Mas ha fet autocrítica. L'expresident ha assumit que va ser un "error" fer escollir la militància entre dos noms tancats, tot i que ha remarcat que les dues propostes de la direcció, Més Catalunya i Catalans Convergents, eren fruit del torn obert i l'opinió d'una empresa especialitzada. "La gent va entendre majoritàriament que en lloc de triar dos noms era millor començar de nou. No hi havia voluntat d'imposar-ne cap, era producte d'una feina prèvia". Així, Mas ha dit que l'"error va ser reduir-ho a dos noms i intentar que es triés". De fet, en una entrevista a RAC1, l'actual portaveu del Govern, Neus Munté, s'ha pronunciat en el mateix sentit tot i que ha remarcat també que no hi ha hagut "teledirigisme" en la creació de la nova formació.

Cargando
No hay anuncios

Després de l'elecció a Artur Mas li agrada el nom de Partit Demòcrata? L'expresident no va votar aquesta opció en el si del congrés. Les seves preferències van ser Més Catalunya, Junts per Catalunya i Partit Nacional Català, però ara el nom triat "és el millor de tots". Un dels motius que va fer que, d'entrada, Artur Mas no optés per aquest nom va ser el possible conflicte amb Demòcrates de Catalunya (els escindits d'Unió anunciaran accions legals aquest dilluns per "usurpació del nom").

Tanmateix, Mas ha llançat un avís als demòcrates d'Antoni Castellà. "Ens uneixen un munt de coses i demano un equilibri" a l'hora de prendre decisions, ha dit, "demòcrata no és un adjectiu que algú es pugui apropiar en detriment d'altres". "No es pot veure com una usurpació, hi ha un munt de partits al món" que incorporen aquest concepte, ha afegit Mas.

Cargando
No hay anuncios

Munté, en aquest punt, també ha constat que el nou nom no s'ha escollit per molestar a ningú: "No hi ha cap intencionalitat de trepitjar cap ull de poll".

"Jo no sóc la renovació"

Cargando
No hay anuncios

Una de les crítiques que es va fer a Artur Mas en el marc del congrés va ser l'anunci, pocs dies abans del conclave, del tàndem presidencial. Una estructura que no s'havia debatut en cap òrgan del partit i que fins aquell moment no estava sobre la taula. "Va ser un acte de transparència total", ha dit Mas, escudant-se en el fet que va ser un anunci per mostrar les seves intencions abans del congrés. Mas, de fet, va haver de defensar aquesta opció en el si de la comissió organitzativa perquè l'avalessin les bases.

Sobre si un nou partit dirigit per ell i Munté pot ser interpretat com una renovació, l'expresident ha estat clar: "No sóc la renovació ni ho pretenc ser però no es pot jutjar [Neus] Munté com a mi". Mas ha dit que és convenient que ell actuï de pont entre la vella CDC i el nou Partit Demòcrata però ha posat de manifest que l'actual portaveu del Govern és un nou lideratge. "Només fa tres anys que està en la primera línia política i és una cara pública des de fa un sol any", ha asseverat. "Siguem justos", ha demanat.

Cargando
No hay anuncios

Munté, per la seva banda, ha anunciat que renunciarà a l'escó del Parlament per disposar de més temps i per complir amb el règim d'incompatibilitats. Per poder dirigir el partit i formar part dels màxims òrgans de direcció no es pot acumular més d'un càrrec institucional. Així, Munté es quedarà només amb el seu lloc de consellera de Presidència al Govern.

La nova direcció executiva

Cargando
No hay anuncios

D'acord amb les noves bases executives, el 23 de juliol s'escollirà la nova direcció del partit a través de primàries. Aquesta comitiva estarà per sota del tàndem presidencial, amb funcions més representatives. Un dels noms que sonen per ocupar la coordinació general d'aquest equip és Jordi Turull, l'actual president del grup parlamentari de Junts pel Sí i que sectors del partit no el veuen com la renovació. El nou partit neix amb un pols pel lideratge executiu, ja que caldrà veure si es pot bastir una llista de consens al voltant de Turull o es forja una llista alternativa.

En aquest, Mas ha fet el mateix exercici que amb Munté, tot i que ha deixat clar que no es pronunciarà sobre quina candidatura és la idònia per ocupar la direcció executiva del partit. "Turull tampoc ha tingut responsabilitats directes de partit fins ara", ha dit, recordant que va ser a partir del 2013, quan Oriol Pujol fa un pas al costat pel cas de les ITV, que va assumir la presidència del grup parlamentari convergent al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

D'acord amb les noves bases organitzatives, la nova direcció s'escollirà a partir de primàries: els aspirants a coordinadors generals hauran de forjar un equip d'onze persones més. El nou sistema d'elecció és a partir de llistes tancades però desbloquejades, és a dir, els militants podran excloure del vot algun integrant de la candidatura.

Gordó no descarta presentar-se de coordinador general

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, l'exconseller de Justícia i actual diputat de Junts pel Sí, Germà Gordó, no ha descartat aquest dilluns, en una entrevista a Catalunya Ràdio, presentar-se al càrrec de coordinador general de la nova executiva del Partit Demòcrata. Gordó, que lidera la plataforma Nova Convergència –de la qual ha destacat la diversitat territorial dels líders i les diferents sensibilitats ideològiques que l'integren– té fins dimecres a les 8 del vespre per decidir si opta al càrrec, tot i que ha assegurat que també intentaran confluir en una llista de consens.

Sobre la seva aparició en les converses entre el ministre Jorge Fernández Díaz i l'excap d'Antifrau Daniel de Alfonso –per desbancar Artur Mas del capdavant de la vella CDC–, Gordó ha asseverat que no va participar en cap conspiració i ha comparat el seu cas amb les informacions que van aparèixer de l'expresident de la Generalitat i que no van acabar sent certes. "[La informació] no és res comparat amb el que va arribar a sortir del president Mas i ell ha mantingut la fermesa i el lideratge", ha dit.