Política14/10/2014

Què es van dir Mas i Junqueras? Vuit hores de foc creuat a la cimera més tensa

"Si es trenca el pacte, amb qui aprovaràs els pressupostos?", va etzibar el líder republicà al president de la Generalitat

Sara González
i Sara González

BarcelonaUna consulta suspesa, una majoria de la població mobilitzada, sis partits –cadascun amb els seus respectius interessos– i un pacte de govern a la corda fluixa. La cimera d'ahir era d'alt voltatge i la tensió va ser palpable des del primer moment que els partits pro consulta van creuar la porta del Palau de Pedralbes, cap a la una del migdia. Especialment entre CiU i ERC. Van ser vuit hores de fer balanç, de retrets, d'intents infructífers de consensuar una alternativa a la consulta del 9-N i, finalment, de trencament.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La caixa dels trons es va destapar quan Artur Mas va verbalitzar, per primer cop davant dels partits sobiranistes, que no tiraria endavant la consulta en els termes en els quals es va aprovar al decret que va signar el passat 27 de setembre. Ell portava la veu cantant. Segons diverses fonts coneixedores de la negociació consultades per l'ARA, a diferència de les altres cimeres, la vicepresidenta Joana Ortega i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, amb prou feines van obrir boca. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, anava reforçant de tant en tant el discurs del president.

Cargando
No hay anuncios

La trobada arrenca sense sintonia

Mas va posar sobre la taula renunciar a la consulta tal com s'havia plantejat fins llavors i va exposar el seu pla alternatiu amb la previsió (o esperança) que votin "entre dos i tres milions de persones". No va convèncer pràcticament cap dels interlocutors que tenia al davant. Només la CUP veia aquest pla com a "treballable". Amb el precedent, però, de la primera cimera (que després d'un recés va acabar amb una fotografia unitària), els partits van decidir donar-se unes hores per comentar amb les seves respectives cúpules la proposta. Aquest cop, però, de res va servir l'aturada perquè els posicionaments estaven ja massa lluny. Les fonts consultades expliquen que, a diferència del que Mas havia suggerit, no va haver-hi cap moment en què es palpés realment un possible acord.

Cargando
No hay anuncios

La segona part de la cimera, a partir de mitja tarda de dilluns, va arrencar amb un intercanvi de retrets entre CiU i ERC. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va recriminar al president l'incompliment d'una sèrie d'acords que havien fixat en una reunió que les dues formacions van mantenir al juliol i que fins ara no havia transcendit. També li va recordar la suspensió de la campanya institucional del 9-N, decidida pel Govern, quan no havien passat ni 24 hores des que el Tribunal Constitucional havia suspès la consulta. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va recordar també alguns altres incompliments de tipus tècnic. Els republicans van proposar des de mantenir el pols amb l'Estat fins al final fins a ajornar la consulta alguna setmana, però Mas ja estava decidit a girar full. ERC va acabar sent la primera a despenjar-se del pla alternatiu del president.

"Convidats de pedra" al pols CiU-ERC

Cargando
No hay anuncios

La tensió anava 'in crescendo' mentre ICV-EUiA i la CUP assistien, astorats i en primera fila, al trencament d'una unitat pel 9-N que amenaçava de posar en perill també el pacte de governabilitat entre CiU i ERC. "Estàvem com a convidats de pedra", reconeix algun dels assistents. La ruptura estava ja a tocar quan Junqueras va etzibar a Mas: "Si el pacte es trenca, hauràs d'explicar amb qui aproves els pressupostos". Mas, segons dirigents presents, va respondre ras i curt: "No et preocupis perquè cada dia Iceta s'està oferint". Un clar avís que ell tenia opcions per acabar la legislatura pactant amb el PSC.

Quan la trencadissa era ja una evidència, la cimera va passar a l'estadi següent: la negociació de les plebiscitàries. Junqueras, visiblement enutjat, va aclarir que només contemplava una candidatura unitària si era per fer una declaració unilateral d'independència "trenta segons després" d'haver guanyat les eleccions, una màxima que va fer arrufar el nas al Govern. Els despatxos de la Unió per la Mediterrània, l'espai del Palau de Pedralbes on es van reunir, era ja paradoxalment, ben entrat el vespre, el testimoni mut del moment de més tensió entre els dos socis de govern des que van signar la seva aliança després de les eleccions de 2012.