Política07/01/2016

Mas planteja conformar un govern de JxSí en funcions però ERC ho consideraria un "frau democràtic"

El president en funcions ha fet aquesta proposta en una reunió del grup parlamentari de la coalició en què veus d'ERC han insinuat al líder de CDC que podria fer un pas al costat

Oriol March / Roger Tugas
i Oriol March / Roger Tugas

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha ofert aquest dijous a ERCentrar alGovern aquest mateix dilluns, segons han assenyalat a l'ARA fonts presents a la trobada del grup parlamentari de Junts pel Sí en què Mas ha fet pública aquesta proposta. La trobada s'ha allargat una mica més de dues hores i, segons fonts consultades, el líder de Convergència ha assenyalat que el fet que els republicans entressin al Govern ajudaria a donar imatge d'unitat de l'independentisme camí d'unes noves eleccions, presumiblement el 6 de març. D'aquesta manera, un executiu de Junts pel Sí també podria aplicar aquella part del pla de xoc ofert a la CUP i que es pot fer realitat estant en funcions i amb un pressupost prorrogat, una acció política que ja va anunciar Mas dimarts. En concret, segons fonts de la reunió, aquelles mesures realitzables serien les encarades a combatre la pobresa infantil, la pobresa energètica i l'emergència habitacional, amb un cost global de 130 milions d'euros previstos en el decret de pròrroga. Res fa pensar a hores d'ara que Mas faci un pas enrere que permeti desbloquejar abans de diumenge la investidura.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les mateixes fonts, el president d'ERC, Oriol Junqueras, "s'ha tret de sobre la proposta". "Han fet com si res, els republicans", assenyala una altra veu present a la trobada. Segons fonts presents a la cita, Mas ha argumentat que cal fer evident "que la unitat pot funcionar des del Govern" i que "a les eleccions la gent es pronunciaria precisament sobre això", és a dir, sobre aquesta capacitat d'unitat. No és cap secret que el president en funcions vol reeditar Junts pel Sí, una opció que ell mateix troba "molt difícil" per les reticències existents a ERC. Un independent, de fet, ha replicat que era millor recuperar les llistes separades perquè CDC i ERC poguessin treballar per eixamplar els suports entre els respectius sectors socials que pretenen representar.

Cargando
No hay anuncios

Aquest govern de coalició a partir de dilluns, de fet, seria un pròleg evident de cara a la reedició de Junts pel Sí. Els republicans, però, no ho veuen gens clar i admeten que, "tot i que tècnicament es pugui fer", suposaria "un frau democràtic". "Si no hi ha majoria per investir un president, no pots fer una crisi de govern", assenyalen, atès que el nou executiu tampoc no gaudiria del suport del Parlament. Formalment, els diputats han acordat parlar-ne a partir de dilluns, tot i que la possibilitat d'èxit de la remodelació és escassa, davant el rebuig d'ERC.

Al llarg de la trobada, veus republicanes han insinuat la necessitat que Mas fes un pas al costat, en la línia del que demana l'entitat Súmate, que ha posat damunt la taula un executiu liderat per Neus Munté amb el president en funcions com a conseller en cap. La formació de liderada per Junqueras, així com alguns independents o Magda Casamitjana (MES) han apuntat que es podrien buscar "solucions" per facilitar l'acord, davant "la potència del mandat del 27-S". Tots els diputats han alertat dels riscos que comporten uns nous comicis, però han estat els republicans i alguns independents els que, sense demanar directament a Mas que faci un pas enrere, han preguntat quines possibilitats hi hauria de "replantejar algun dels acords fundacionals de JxSí". "Tothom respectava que la decisió era de Mas, però volíem saber quin marge hi havia", assenyala un diputat d'ERC.

Cargando
No hay anuncios

El líder de CDC, però, replicava que, encara un altre candidat obtingués el suport de la CUP en la investidura, res garantia que la formació anticapitalista després donés estabilitat parlamentària, en especial després de la seva divisió actual –amb la dimissió del seu president parlamentari i amb dos diputats més que no han assistit al ple–, i la legislatura podria ser un estira-i-arronsa permanent.