Artur Mas, a punt de donar el tret de sortida cap al 9-N
El president de la Generalitat estarà acompanyat d'Oriol Junqueras, David Fernàndez i Núria de Gispert en la convocatòria de la consulta, però no de Joan Herrera, que va declinar assistir a l'acte
BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, està a punt de donar el tret de sortida cap a la consulta sobre la independència del 9 de novembre. Vuit dies després que el Parlament avalés per àmplia majoria la llei de consultes que havia de fer possible l'exercici del dret a decidir, el cap de l'executiu firmarà aquest dissabte a les 10.30 el decret de convocatòria del 9-N. Un decret del que, més enllà de la data i la pregunta –acordades per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP el passat 12 de desembre–, incorporarà altres detalls sobre el desenvolupament de la consulta que encara estan a l'aire i que desvetllarà el text que segellarà Mas. En tot cas, "Vol que Catalunya esdevingui un estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?" serà la pregunta que es formularà a la ciutadania catalana major de 16 anys.
El president català, que ha dormit a la Casa dels Canonges i que ha supervisat fins a l'últim detall de l'acte, estarà acompanyat en el moment solemne de la signatura pel president d'ERC, Oriol Junqueras, els diputats de la CUP David Fernàndez i Quim Arrufat, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, entre d'altres. Per contra, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha declinat assistir-hi en considerar-ho "un acte de Govern". Durant l'acte, el secretari del Govern, Jordi Baiget, llegirà el text del decret de convocatòria i, seguidament, Mas farà una declaració institucional sense preguntes. Signarà amb una ploma Inoxcrom negra de fabricació catalana que té l'escut de la Generalitat. Així mateix, a la nit Mas donarà més detalls del procés cap al 9-N en una entrevista a TV3 que li realitzarà Mònica Terribas.
Després de l'acte solemne, els representants d'ERC i la CUP faran declaracions des del Palau de la Generalitat, mentre que la resta de partits catalans han convocat també rodes de premsa a les respectives seus per valorar aquest decisiu pas cap al 9-N. A les portes de la Generalitat, a més, tindrà lloc durant la signatura una concentració de suport convocada per la campanya Ara és l'hora –impulsada per l'ANC i Òmnium– i, un cop segellat el decret, Carme Forcadell i Muriel Casals posaran en marxa un marcador amb el compte enrere cap a la consulta per la independència a la mateixa plaça.
L'acte presidit per Artur Mas donarà lloc a la resta de passos necessaris per a la celebració de la consulta. Així, just l'endemà, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha convocat una roda de premsa per presentar el dispositiu del 9–N en què proporcionarà informació sobre la infraestructura de l’operatiu (punts de votació, meses, urnes, etc.) i els recursos humans implicats. Així mateix, el ple del Parlament de la setmana vinent aprovarà la designació dels set membres de la comissió de control que ha de garantir que la consulta s'ajusti a la llei, una mena de Junta Electoral Central per a aquest procés.
El procés, però, també estarà pendent de la reacció de Madrid. Mariano Rajoy ha anunciat des de la Xina que aquest mateix dissabte demanarà un informe sobre la consulta al Consell d'Estat i que convocarà un consell de ministres extraordinari per dilluns per aprovar els recursos a la llei de consultes i al decret de convocatòria que registrarà aquell mateix dia al Tribunal Constitucional. Perquè aquestes normes se suspenguin provisionalment, però, l'alt tribunal primer les ha d'acceptar a tràmit, i no té prevista cap reunió ordinària fins al 7 d'octubre. Tanmateix, es dóna per fet que es trobaran abans de forma extraordinària per avançar la suspensió. Quan finalment les suspengui –com tot apunta que farà–, Mas ha anunciat que convocarà els partits favorables a la consulta per acordar la resposta conjunta.