Mas defensa el pacte amb ERC i aposta per obrir-lo al PSC

El president català defensa el diàleg amb Madrid per convocar la consulta, però avisa que aplicarà "tots els marcs possibles" i diu que si Rajoy posés sobre la taula el pacte fiscal, no diria que no

El president de la Generalitat, Artur Mas / EFE
Ara
22/03/2013
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, està "raonablement satisfet" amb el pacte de governabilitat amb ERC, però continua obert a ampliar-lo a altres forces, en concret, al PSC, tant pel que fa a les aliances parlamentàries com per entrar a l'executiu. En una entrevista a RAC1, Mas ha remarcat que en aquest moment "CiU queda petita" i ha insistit que cal un Govern "transversal" on tant el líder d'ERC, Oriol Junqueras, com el del PSC, Pere Navarro, podrien ser consellers. Tot i això, ha avisat, caldria acordar un programa comú amb els socialistes que CiU ja comparteix amb els republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, s'ha desmarcat del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que dijous va assegurar que ERC s'aniria desvinculant del Govern, i ha defensat que el pacte "va raonablement bé" tot i la difícil situació econòmica. Tanmateix, no ha volgut donar-hi importància i ha recordat la llarga temporada d'entesa amb el dirigent democristià i, per tant, ha declinat valorar si Junqueras podria ser un soci més lleial o si la consulta els podria fer canviar el rumb.

De fet, Mas ha deixat clar que "no hi ha cap variació en el rumb" de la transició i que l'aposta pel dret a decidir es manté invariable tot i les últimes declaracions de Duran i les veus dins el Govern que reclamen més diàleg amb Madrid. Així, ha reconegut una "enveja sana" per l'acord entre els governs escocès i britànic per celebrar un referèndum el 2014 i ha aplaudit la pregunta escollida, que ell també voldria, "clara, fàcil d'entendre i vinculant". Malgrat tot, no ha volgut fer pública quina seria la seva opció ni la data de la consulta que, això sí, ha recordat que "en principi està orientada cap al 2014" segons l'acord amb ERC.

Tots els marcs possibles per fer la consulta

Així mateix, el president ha dit que manté la seva convicció que cal negociar la consulta amb Madrid, tot i les negatives constants del govern espanyol. "Probablement ens diran que no, però hem d'intentar el diàleg", ha afirmat. "No sé si la podrem canviar o no [la seva opinió], però ho hem d'intentar. El diàleg amb el govern espanyol és bàsic", ha assenyalat, atès que incloïen aquest pas en el programa electoral, en l'acord amb ERC i en les resolucions votades al Parlament i perquè així ho reclamarà la comunitat internacional. Tanmateix, a diferència de Duran, Mas ha afirmat que es buscaran "tots els marcs possibles per fer la consulta", incloent-n'hi un de propi, i, per tant, l'entesa amb l'Estat no ha de ser imprescindible.

El president de la Generalitat ha explicat que s'han fet diversos contactes previs a la reunió entre Mas i Rajoy, però ha assegurat que encara no s'han reunit. Els dos presidents encara no s'han trobat des de les eleccions al Parlament. La trobada serà "discreta" i no es farà pública fins que no s'hagi celebrat.

Montoro "ha obert una escletxa, però ja està"

Mas, però, ha deixat clar que si Madrid posa ara mateix sobre la taula el pacte fiscal, no dirà que no. "Si el pacte fiscal ens caigués com una fruita madura, no diríem que no", ha dit Mas. Tot seguit ha afegit: "No es preocupi, que no ens el donaran". Després de la reunió d'ahir del Consell de Política Fiscal i Financera, s'ha "obert una escletxa" per ampliar els marges de dèficit i poder reduir les retallades, ha reconegut, "però ja està". Montoro atorgarà més marge a Catalunya i impulsarà un altre pla de liquiditat si la UE accepta ampliar l'objectiu de dèficit. De fet, si el marge de dèficit estatal puja al 6% i les comunitats n'assumeixen un terç, com vol la Generalitat, "pràcticament no hi hauria retallades".

Igualment, Mas ha assegurat que les seves tres prioritats no han variat aquestes setmanes: com capgirar la situació econòmica, especialment l'atur; com salvar la columna bàsica de l'estat del benestar, i com tirar endavant el full de ruta del dret a decidir.

stats