Política19/06/2014

Mas, a la CNN: “Agrairíem la mediació i l'ajut de Felip VI”

En una entrevista a la cadena de notícies, el president ha remarcat que el nou monarca "ha d'intentar facilitar les negociacions" entre els governs català i espanyol

Ara
i Ara

Barcelona"Felip VI pot jugar un paper de mediador entre institucions, però no pot decidir. En qualsevol cas, agrairíem la seva mediació i el seu ajut". Ho ha dit el president Mas en una entrevista a 'Amanpour' un programa d'informació i anàlisi que emet la cadena de notícies nord-americana CNN. La periodista Christiane Amanpour, ha entrevistat Mas en el context de la informació sobre el nou rei espanyol: ha explicat que milers de persones han saludat els nous reis als carrers de Madrid, però que la monarquia s'enfronta a importants desafiaments. Entre aquests, el català.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La periodista ha presentat Catalunya com un territori on la monarquia espanyola és contestada "des de fa segles". "Una locomotora econòmica on molts creuen que estan mantenint Espanya", ha dit Amanpour, que ha fet referència a les multitudinàries manifestacions de les dues últimes Diades. La periodista ha presentat aleshores Mas, a qui ha preguntat si coneixia el nou rei. "Tenim una relació cordial però no hem parlat en profunditat. Espero tenir l'oportunitat", ha dit Mas, des de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

El president ha insistit que, davant les expectatives que el nou monarca serveixi per tendir ponts entre Catalunya i Espanya, el Govern adopta una actitud prudent: "Hem d'esperar i veure que passa", ha dit Mas, que ha insistit que els poders del monarca "no són executius". Amb tot, pressionat per la conductora del programa, ha afirmat que "agrairíem la seva mediació i el seu ajut. Ha d'intentar posar en contacte les institucions i ha d'intentar facilitar les negociacions", ha dit.

Sobre la consulta del 9-N, Mas ha dibuixat dos possibles escenaris. En el primer, que ell ha definit com a "moderat", el govern espanyol "toleraria" la consulta. El segon consistiria a portar-la al Constitucional un cop convocada. Mas no ha dit quin dels dos escenaris considera més possible, però s'ha mostrat optimista: "Confio que després d'unes converses plenes, franques i fructíferes les coses seran més fàcils".

Cargando
No hay anuncios

"No podem saber quin és el percentatge de catalans partidari de la independència sense el referèndum; és justament per això que el referèndum és necessari", ha dit Mas, que ha remarcat que el que sí és evident és que "una gran majoria" de la població "vol que es faci el referèndum, vol decidir el nostre futur polític".

Mas ha considerat que si Escòcia vota a favor de la independència la secessió de la nació britànica tindrà una repercussió positiva a Catalunya, ja que obrirà les portes de les negociacions amb Brussel·les. "La seva experiència prèvia ens ajudarà molt", ha dit el president.

Cargando
No hay anuncios

"Catalunya va néixer fa 1.000 anys, té una llarga història al seu darrere", ha afirmat Mas, que ha rebutjat qualsevol comparació entre Catalunya i altres nacions que s'han separat de forma traumàtica. "No som Ucraïna", ha dit Mas, que ha destacat que "hem trobat molts obstacles els hem superat. Ara tenim la majoria social. És el moment, i el nostre és un procés pacífic i democràtic".

"Com a ciutadà, votaré sí al referèndum, però com a president, el meu compromís és que se celebri el referèndum".