Artur Mas, sobre la manifestació de la Diada: "Anímicament hi seré, però físicament no hi puc anar"
El president de la Generalitat diu a Catalunya Ràdio que representa tots els catalans i que no pot anar a la marxa independentista
BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha justificat la seva absència a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre perquè creu que la figura del president és un "símbol de la unitat del país" i ha d'estar per damunt de les seves preferències personals. "L'Artur Mas hi aniria de totes, totes; si pensés en el meu partit també; si pensés en CiU, també; si pensés exclusivament en els meus votants, també; si pensés en Catalunya, des del punt de vista del que crec que li pot anar bé pel ressò que pot tenir la manifestació, també, però sóc el president d'un país de 7 milions d'habitants, i és la Diada de Catalunya, no la Diada dels nacionalistes, dels independentistes, dels que estan enfadats per això o allò", ha dit en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'. "Anímicament hi seré però físicament no", ha reblat.
El president ha tret ferro al lema de la marxa. La pancarta que l'encapçalarà és 'Catalunya, nou estat d'Europa'. En canvi, Mas va fer una crida als catalans a manifestar-se pel pacte fiscal. El president ha dit que tant és si els participants a la marxa criden a favor de la independència o del pacte fiscal. "És un crit a favor de Catalunya, és un acte de sobirania, expressat per cadascú d'una manera diferent". "Tot va en la mateixa direcció de més ambició nacional", ha considerat.
El president ha confirmat que rebrà els organitzadors de la manifestació, els membres de l'Assemblea Nacional Catalana, per bé que no ho farà l'Onze de Setembre, com havien demanat −sí que ho farà, però, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. El president els rebrà durant el mes de setembre, però no ha concretat la data.
Pacte fiscal i independència
Sobre el pacte fiscal, el president de la Generalitat ha defensat que, tot i no tenir "garantia que surti bé la negociació, s'ha d'intentar". Ha admès, això sí, que la negociació pot derivar en un conflicte obert amb Madrid. "Si obres un període que et pot portar a un cert conflicte, has de tenir capacitat de resistència emocional", ha dit. Mas ha insistit que és complicat que Mariano Rajoy accepti les reivindicacions catalanes però ha dit que s'ha de concentrar en intentar-ho per assolir els objectius immediats. "No ens hem begut l'enteniment, sabem que ara no es poden repartir diners perquè no n'hi ha, però no vol dir que no n'hi hagi en el futur i per això necessitem unes regles de joc diferents de com es repartiran", ha dit.
Segons ha dit el president "si no ens en sortim perquè Espanya ens gira l'esquena, hi ha moltes possibilitats d'enfocar les coses en el futur". "El pacte fiscal només és una primera etapa de la transició nacional, un objectiu transversal, recolzat per una majoria" ha subratllat, i ha instat a "fixar-nos objectius a curt termini amb les majories socials més àmplies possibles i a mesura que anem construint altres majories socials ens anirem plantejant els altres objectius, que no tenen perquè ser a molt llarg termini", ha afirmat en referència a la independència. Per Mas, "no podem dibuixar panorames paradisíacs quan l'experiència al món ens diu que no és així". "Som gent adulta i responsable, hem de dir la veritat i no fer-nos trampes al solitari pintant les coses de color rosa quan no ho son", ha conclòs. I és que el president creu que si algun dia Catalunya planteja formalment tenir un estat propi "tindrem dificultats per tot arreu".
Mas diu que s'ha de concentrar en l'agència tributària catalana, com a part de l'estratègia per al pacte fiscal. En aquest sentit, el president ha avançat que abans del dia 19 de setembre hi haurà una reunió amb les diputacions per a l'Agència Tributària. L'endemà Mas es reuneix amb Rajoy a la Moncloa.
Situació econòmica
Mas ha admès que la situació del país és "delicada". "És evident que les coses no van com voldríem que anessin tots plegats", ha afirmat. Però ha volgut donar un missatge optimista: "La situació és angoixant, però hi ha molts motius d'esperança", ha dit.