Política09/11/2015

Mas avisa la CUP que bloquejar la investidura faria "encallar" el procés cap a la independència

El candidat a la reelecció obre el debat d'investidura amb un discurs de forta càrrega social en què ha acusat l'Estat de tenir "intolerància" a la realitat catalana. "No volen comprendre, volen destruir", ha lamentat

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaArtur Mas, candidat a la reelecció a la presidència de la Generalitat, s'ha preguntat en el seu discurs d'investidura "qui vol viure en un estat que persegueix criminalment aquells que posen les urnes?". "Qui es pot sentir protegit per un estat que tracta els demòcrates com si fossin delinqüents?", ha insistit Mas, que ha enviat un missatge clar a la CUP: "La llibertat està per sobre de les ideologies i de les sigles dels partits". "No sobra ningú. Ho repeteixo: no sobra ningú", ha indicat el president en funcions, que s'ha posat cinc objectius: fase de participació en el procés constituent, disseny definitu de les estructures d'estat, tramitació del projecte de llei del procés constituent, tramitació del projecte de llei de transitorietat jurídica i internacionalització del procés.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la part final del seu discurs, Mas ha volgut avisar la CUP que "sense investidura no hi ha Govern definitiu i, conseqüentment, el procés quedaria encallat, almenys durant un temps". "No s'entendria de cap manera que tinguéssim un Parlament plenament operatiu convivint amb un executiu que deriva de l'anterior legislatura", ha apuntat el president en funcions, que ha acusat l'Estat de tenir "intolerància" a la realitat nacional catalana".

Cargando
No hay anuncios

"Em poden dir com es fa un referèndum quan el PP, el PSOE i Ciutadans no volen ni despenjar el telèfon, ni obrir un correu electrònic, ni seure al voltant d'una taula per parlar-ne? Em volen dir com es fa un referèndum així si per posar les urnes el 9-N de l'any passat, en una consulta sense conseqüències jurídiques, alguns de nosaltres estem processats per la via penal amb possibles penes d'inhabilitació i fins i tot de presó?", s'ha preguntat Mas.

"Aquesta legislatura ha de servir per transitar de l'autonomia a l'estat. Cada dia menys autonomia, cada dia més estat", ha assenyalat el líder de CDC. Les prioritats són: "Fer de Catalunya un país més just, culte i saludable; fer de Catalunya un país amb més feina, i fer de Catalunya un país més transparent i modern".

Cargando
No hay anuncios

Mas ha fet un discurs de forta càrrega social que ha inclòs aspectes com la creació de la renda garantida de ciutadania, la protecció del dret a l'habitatge, l'atenció sanitària "en termes d'equitat" als refugiats o bé la creació de l'agència catalana de seguretat social, que és una de les primeres lleis que caldrà impulsar al Parlament. La prioritat en tots aquests àmbits és tirar endavant un pla d'emergència social per donar "resposta immediata" als qui més ho requereixen.

En l'àmbit econòmic, el president en funcions s'ha referit a la necessitat de modificar la formació professional per "adaptar-la" al mercat de treball, i ha defensat un cop més el "suport" a la petita i a la mitjana empresa catalana. A banda d'un "reimpuls" de la política industrial, Mas ha fet una crida a mantenir l'estratègia en "recerca i innovació". El líder de CDC ha apostat per la creació d'un banc central català i per la Hisenda pròpia, que hauria de comprendre organismes com el Consell Fiscal de Catalunya i l'Oficina Catalana de Fiscalitat Internacional.

Cargando
No hay anuncios

La regeneració a través de l'estat propi

Mas ha assenyalat que l'estat propi és la manera de variar la percepció sobre les institucions catalanes. En aquest context ha situat els marcs legals del procés constituent, el llibre blanc de participació i una nova llei electoral. "Cal acabar la feina i tenir llei electoral", ha apuntat. En la categoria d'estructures a crear Mas hi ha situat una agència de serveis d'intel·ligència.

Cargando
No hay anuncios

L'actitud de l'Estat i l'aval rebut

"En les pseudodemocràcies es fa servir la Fiscalia i la policia", ha apuntat Mas sobre l'actitud de l'Estat envers el procés sobiranista. "Se segueix girant l'esquena al diàleg i a la negociació", ha assenyalat el líder de CDC, que ha retret al president espanyol, Mariano Rajoy, que no s'hagi volgut reunir amb representants catalans per tractar el contingut de la declaració sobiranista aprovada aquest matí.

Cargando
No hay anuncios

En el moment de començar aquest debat, el líder de CDC no té ni molt menys garantida la investidura. Més aviat al contrari. La CUP es manté ferma en la negativa a permetre-li la reelecció, de manera que Mas només gaudeix de 62 diputats –els de Junts pel Sí– que li donaran suport. Es dóna per fet que en la primera votació, que es farà demà a la tarda i en què el candidat necessita majoria absoluta, Mas no se'n sortirà. Dijous s'hauria de celebrar una segona votació en què en té prou tenint majoria simple, però tampoc està previst que ho aconsegueixi.

"L'aval democràtic amb què es presenta Junts pel Sí és molt sòlid, molt ferm i molt clar. Aquest aval està reforçat, a més, per haver quedat com a força més votada a totes les comarques de Catalunya i a un 96% dels municipis", ha insistit el president en funcions, que ha constatat que "per primera vegada hi ha una majoria independentista clara" al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

La ruptura i les conseqüències

El debat d'investidura ha començat poques hores després que el ple del Parlament hagi donat llum verda a la declaració d'inici del procés pactada entre Junts pel Sí i la CUP. Aquest text, que inclou no fer cas del Tribunal Constitucional (TC) i la tramitació en trenta dies de les lleis clau cap a la independència, rebrà una resposta immediata de les institucions espanyolesque obrirà un xoc de legitimitats sense precedents.