Mas entoma la negativa formal de la CUP a investir-lo i encara veu "marge" per entendre's

El candidat a la reelecció, en el debat d'investidura: "No estic disposat a fer el que sigui per ser president, hi ha línies que no traspassaré"

Artur Mas durant el debat d'investidura / PERE VIRGILI
Oriol March
10/11/2015
7 min

BarcelonaEl candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, se sotmet aquest dimarts a les intervencions de tots els líders parlamentaris en la segona jornada del debat d'investidura. Ha arrencat amb el torn de rèplica a la cap de l'oposició, Inés ArrimadasCiutadans–, i ha seguit amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Mas ha començat la jornada acusant l'Estat de "'pagar confidents" per buscar casos de corrupció a Catalunya i, també en resposta a Arrimadas, ha acusat Ciutadans de portar la "divisió" als seus "gens". En el torn de rèplica a Iceta, el president en funcions ha apuntat que aquest dimarts no sortirà president de la cambra i ha desvinculat la declaració de ruptura de la investidura. En resposta a Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Mas ha carregat contra el discurs de la coalició d'esquerres contra l'austeritat. En el torn de rèplica a Xavier García Albiol, del PP, el líder de CDC ha acusat el partit que governa Espanya de "sembrar la llavor de la discòrdia". A la CUP, Mas l'ha emplaçat dijous a la segona votació, on es requereix majoria simple.

Resposta a la CUP

Emplaçament a la segona votació

"No puc dir que estigui content amb el 'no'", ha apuntat Mas en referència a la negativa formal de la CUP a investir-lo. "La segona votació [de dijous] és per majoria simple. Sé que no és fàcil, però ja que vostè [Antonio Baños] em convida a tornar, vull entendre que aquesta invitació té esperit constructiu. Em sotmetré al segon debat i, a partir d'aquí, vostès decidiran", ha apuntat el candidat a la presidència.

"Hi ha marge per entendre's", ha apuntat el líder nacionalista, que ha volgut posar de manifest que "som 72 per tirar endavant el projecte d'un estat i una Constitució". "Per què no ens reunim un dia tots els diputats [independentistes]?", ha reptat el president en funcions.

Mas ha negat que la seva voluntat de seguir com a president sigui per "un tema personalista". El líder de CDC ha discrepat de l'afirmació de Baños segons la qual ha estat "al servei dels poderosos" amb exemples com l'impost als pisos buits de les entitats financeres i als dipòsits bancaris.

La resposta de Baños ha acabat convertint-se en una anècdota, amb rialles incloses, perquè s'ha arribat a dibuixar una assemblea imaginària dels diputats de Junts pel Sí i els de la CUP, tots 72 junts.

Fonts de les dues formacions, però, han aclarit quan s'ha acabat el ple que tot plegat no passava de ser una broma.

Resposta al PP

"Han sembrat la llavor de la discòrdia"

Mas ha fet una intervenció dura contra el PP, en la línia del discurs que va fer ahir, segurament el més contundent que ha fet mai en contra de les institucions espanyoles. "Van pagar falques de publicitat en contra de l'Estatut, i resulta que segons vostès no tenen cap responsabilitat en res. Han sembrat la llavor de la discòrdia des de fa molts anys perquè això els permetia guanyar vots i ara hem arribat on hem arribat. En són directament responsables", ha apuntat el candidat a la reelecció, que ha negat que Junts pel Sí estigui "en mans de la CUP" més enllà de possibles enteses per tirar endavant la independència de Catalunya.

En referència als casos de corrupció que afecten CDC i que han anat aflorant durant els últims anys, Mas ha elevat el to i ha acusat l'Estat de cometre "delictes electorals" a través de "muntatges" que compten amb la "implicació de determinades unitats de policia que mai queden identificades i determinats periodistes que mai contrasten les fonts". "Gairebé sempre que actua la policia és per un motiu, però no és així totes les vegades", ha apuntat.

Memorial de greuges

Mas ha fet un llistat del que considera greuges en matèria d'infraestructures, i ha sigut especialment emfàtic a l'hora de repassar els casos dels accessos ferroviaris als ports de Barcelona i Tarragona. També ha acusat Albiol de "parlar amb molt pocs empresaris" i ha apuntat que hi ha destacats dirigents empresarials i patronals que s'han significat a favor del dret a decidir.

El president en funcions ha tancat la seva intervenció citant una frase de John Fitzgerald Kennedy: "La gran revolució és la d'aquells que estan determinats a ser lliures".

Resposta a CSQEP

El discurs contra l'austeritat "no qualla"

El líder de CDC ha apuntat que el discurs contra l'austeritat de què fa bandera CSQEP i que prèviament defensava Joan Herrera (ICV) en la legislatura anterior "no ha quallat" a les urnes. "La gent no es creu que sigui responsabilitat del Govern, i vostès ho saben", ha assenyalat Mas, que ha demanat a la coalició d'esquerres que s'apliqui el "sinceròmetre" en matèria de retallades.

El president en funcions s'ha referit específicament al cas de Syriza per atacar el pol d'esquerres. "Qui va ser el gran ariet de la lluita contra tota la UE en polítiques d’austeritat i compliment dels dèficts? Syriza. Feia servir grans banderes, grans discursos, grans polsos a Brussel·les i a Berlín. Què va passar després? Resulta que es va trencar un partit per aquest tema [l'austeritat], i els que van continuar es van tornar a presentar a les eleccions, governen i estan aplicant polítiques d'austeritat més dures que abans. Si ho aplica Syriza o Tspiras, és disculpable. Si ho fa l'executiu català, no. Grècia, almenys, té un estat per defensar-se a les institucions europees", ha considerat Mas, que ha demanat a CSQEP que denunciï el dèficit fiscal.

El futur de BCN World

Mas ha defensat el projecte de BCN World i ha demanat a CSQEP que vagi "més enllà de les etiquetes". "Els demano que analitzin què va passar fa més de vint anys a Port Aventura", ha apuntat el candidat a la reelecció, que no ha donat per fet que el complex d'oci i joc planificat es dugui a terme en la propera legislatura. "En el futur Govern hi haurà equilibris diferents i s'haurà de parlar de tot", ha determinat.

La corrupció a CDC

Davant les investigacions judicials que afecten Convergència, esquitxada per una sèrie de trames sobre males pràctiques, Mas ha defensat que ha comparegut "moltes vegades" i ha assegurat que "no hi ha vinculació" entre el finançament del partit i l'obra pública. "S'ha fet tot seguint els marcs legals", ha apuntat el líder del partit nacionalista, que ha volgut posar de manifest que "en deu anys no s'ha pogut demostrar mai res".

Resposta al PSC

No farà "el que sigui" per ser president

Mas ha volgut assenyalar que les grans mobilitzacions independentistes i la victòria en escons de l'independentisme no sorgeixen de la "manipulació maniquea" d'un "taumaturg tancat en un despatx". "Hi ha gent adulta que decideix per ella mateixa", ha assenyalat. El president en funcions ha desvinculat l'aprovació de la declaració de ruptura de la investidura i ha donat per fet que aquesta tarda, en la primera votació, no aconseguirà la majoria absoluta i, per tant, no serà reelegit.

"El problema no sóc jo. Per a alguns potser sí, però el problema no sóc jo. No particularitzin tant. Hi ha una realitat social que és la que és i que hi és per quedar-se. La realitat hi és, i ja hi era abans. El tema no és Mas sí o Mas no, és com es dóna resposta a la gent que va anar a les urnes", ha resumit.

"No tenim el 50% de vots, però ha anat de poc", ha apuntat el líder de CDC, que ha dit que té la "sensació" que el sobiranisme seguirà creixent a causa de l'actitud de Madrid. Mas ha assenyalat que no està "disposat" a fer "el que sigui" per ser president i ha avisat que hi ha "línies vermelles" que no traspassarà, i al mateix temps ha indicat que "arribarà tan lluny com calgui" per complir el mandat del 27-S. "Sense un sol gram de violència", ha insistit.

El diàleg amb Madrid

Mas ha considerat "còmic i patètic" que les institucions espanyoles "parlin amb tothom" sobre Catalunya "menys amb les institucions catalanes". "Puc entendre que no parlin amb un Govern que està en funcions, però podrien parlar amb la presidenta del Parlament, que no està en funcions", ha apuntat el líder de CDC. "Però ningú l'ha convocat", ha resumit el dirigent nacionalista. "Per part del govern espanyol se'ns ha tancat la porta a parlar. No admeten ni el diàleg", ha insistit.

Resposta a Ciutadans

Acusa l'Estat de pagar confidents per buscar casos de corrupció en ple procés

Mas ha instat la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, a "respectar" el resultat del 27-S i li ha volgut garantir que "se la jugarà" per fer que Catalunya "tiri endavant". "Hi tenim tot el dret del món", ha apuntat el president en funcions en la segona jornada del debat d'investidura, on ha assegurat que el catalanisme "se l'ha jugat" per "ajudar" a la governabilitat d'Espanya. Ha posat com a exemple la votació del maig del 2010 en què es va decidir al Congrés dels Diputats el primer gran pla de retallades pressupostàries.

"Mai en unes eleccions al Parlament una sola llista [Junts pel Sí] havia tingut tants vots", ha apuntat el líder de CDC, que ha criticat que Ciutadans acusi el Govern de "manipular" els catalans i de ser "victimista". "Ens dediquem a empènyer un projecte de llarg abast per a tothom i per a moltes generacions", ha assenyalat el president en funcions. El dirigent nacionalista ha acusat el partit d'Albert Rivera de "dividir la comunitat educativa" amb els seus atacs a la immersió lingüística. "Això forma part dels seus gens. No em parli de divisió", ha apuntat.

Mas ha defensat que cal canviar les lleis "injustes", perquè així és com "s'ha canviat la història de la humanitat". En aquest sentit, el president en funcions ha parlat del vot femení i del vot dels ciutadans negres. "Si no s'haguessin canviat les lleis, vostè [Arrimadas] no hauria pogut votar, i els Estats Units no tindrien un president negre", ha apuntat.

Estat, poders i corrupció

Mas ha tret pit per haver-se "enfrontat" a tots els "poders" amb el procés sobiranista. "Al govern central, al Tribunal Constitucional, a la majoria absoluta existent al Congrés, a l'Íbex-35, als poders periodístics de l'Estat", ha enumerat el dirigent nacionalista, que també ha volgut posar de manifest que "sempre" ha donat explicacions sobre els diversos casos de corrupció que afecten CDC. Mas ha tornat a defensar que no hi ha "irregularitats" en l'obra pública catalana, a pesar de la detenció del director general d'Infraestructures.cat.

En la part més abrandada de la seva resposta, Mas ha acusat l'Estat de "pagar confidents" per fer aflorar presumptes casos de corrupció en ple procés i "en plena campanya electoral". "Per haver-nos posat en aquest projecte i per haver-hi posat la cara tenim problemes de forma molt intensificada que en altres condicions no tindríem", ha apuntat el president en funcions en relació als casos de corrupció.

Pertinença a la Unió Europea

"No ens creiem que Catalunya deixi de formar part de la Unió Europea (UE)", ha assenyalat Mas, que ha apuntat als mercats com a garants perquè un hipotètic estat independent segueixi formant part del club europeu. El president en funcions ha assenyalat que el deute públic de l'Estat està en mans dels mercats i que aquestes institucions financeres no permetrien que Espanya caigués, com passaria –segons ell– en cas que Catalunya deixés la UE.

stats