Ni Mas ni noves eleccions: la CUP insisteix a refusar Mas i apunta a Munté com a presidenta
Tot i que la vicepresidenta va demanar que "no es jugui amb altres noms" i des de CDC tanquen files amb el president, Benet Salellas es mostra convençut que s'arribarà a un acord i assegura que ningú es planteja unes noves eleccions
BarcelonaDesprés de la giragonsa que va fer ahir el debat d'investidura, en què la CUP va anunciar que aquesta setmana proposarà un nom per presidir la Generalitat, el focus se centra en qui serà el candidat dels cupaires. I avui la CUP ha posat una mica de llum sobre aquest tema i, tal com va avançar ahir l'ARA, els cupaires creuen que l'actual vicepresidenta en funcions de la Generalitat, Neus Munté, reuneix "requisits positius" per ser la candidata "de consens" que volen.
En una entrevista a RAC1, el diputat de la CUP Benet Salellas ha argumentat que Munté és del sector més socialdemòcrata de Convergència i que no està "vinculada ni esquitxada" per cap cas de corrupció. Es tracta de dos arguments, però, que no són definitius. I és que Salellas s'ha negat a concretar quin nom proposarà la CUP després del primer debat d'investidura –que començarà dilluns i acabarà dimarts– i, de fet, també ha picat l'ullet al cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva. Des de Catalunya Ràdio, ha posat en relleu que Romeva "representa molt bé la idea de moment d'excepcionalitat", que ha "pagat molt car" haver sortit d'ICV, el partit on havia militat durant anys, i que és una persona "molt valenta, coherent i que representa un perfil molt social".
La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar i Família, però, ha recordat via Twitter que el candidat de Junts pel Sí és Mas i que no hi ha "cap necessitat de jugar amb altres noms".
En la votació de dimarts, la CUP oficialitzarà el seu rebuig a investir Artur Mas president de la Generalitat. Ara bé, Salellas, que ha criticat que alguns sectors de CDC "juguin a la carta de Mas o res" i amenacin amb unes noves eleccions si la CUP no reelegeix el president, s'ha mostrat convençut que seran capaços d'arribar a un acord amb Junts pel Sí i que no caldrà tornar a passar per les urnes. "És un escenari que no se'l planteja ningú", ha dit, i ha recordat que l'independentisme té "l'obligació" d'implementar el mandat democràtic del 27-S.
Ara bé, des de l'entorn de CDC es neguen a acceptar cap altre nom que no sigui el de Mas. Ho han expressat dos expresidents del Parlament. Des dels micròfons de Catalunya Ràdio, Joan Rigol ha demanat a la CUP que es repensi el seu posicionament sobre la investidura de Mas, perquè, ha justificat, "la situació supera els seus plantejaments polítics". "Jo prego i quasi demano un miracle a la CUP", ha expressat Rigol, que ha demanat un "gest extraordinari" per investir Mas. "¿Saben el que significaria això a Madrid, que dimarts tinguéssim el president Mas al capdavant de tot això?", s'ha preguntat.
En una línia molt semblant s'ha expressat l'expresidenta del Parlament i ara membre de Demòcrates de Catalunya, Núria de Gispert, que ha avisat la formació de l'esquerra independentista que el procés cap a la independència podria encallar-se si veten Mas. "Al pas que van no tindrem pas la desconnexió", ha alertat.
L'esquerra abertzale es mulla
Qui també ha opinat sobre la investidura de Mas és el portaveu de Bildu i president de Sortu, Hasier Arraiz. En una entrevista al diari Deia i preguntat sobre què faria si fos Antonio Baños, Arraiz ha assegurat que, encara que no vol dir què hauria de fer la CUP, ell sí que donaria suport al lehendakari Iñigo Urkullu si "plantegés que el respecte als drets del poble basc estan per sobre d'un altre tipus de qüestions" i si hi tingués "voluntat política per anar fins al final". "Quina llàstima que Urkullu no estigui en les posicions d'Artur Mas", afegeix Arraiz.
Aquest dilluns, a les cinc de la tarda, començarà el ple d'investidura. Farà just un any de l'abraçada entre David Fernàndez i Artur Mas.