DRET A DECIDIR

Mas presenta la consulta alternativa però insisteix en les plebiscitàries com a "instrument final" del procés

El president de la Generalitat assegura que el 9-N hi haurà "locals, urnes i paperetes" per poder votar

El president de la Generalitat, durant la compareixença per anunciar l'alternativa a la consulta / PERE TORDERA
Oriol March / Ferran Casas
14/10/2014
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns que el procés "va endavant" però "no tan junts" com fa deu dies, quan es va celebrar la primera cimera de partits després de la suspensió del Tribunal Constitucional (TC). La consulta alternativa "tindrà locals, urnes i paperetes", i es basarà en "marcs legals preexistents" que donen a la Generalitat competències sobre "participació ciutadana". Aquesta consulta, però, no es basarà en el decret que Mas va signar el 27 de setembre per convocar el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tothom que hi vulgui participar podrà respondre la pregunta acordada el desembre del 2013", ha apuntat el president. Es convocaran 20.000 voluntaris i els resultats no estaran disponibles fins al 10 de novembre, un dia després de la consulta. Es crearà un consell general de participació per "garantir" la transparència.

Els ciutadans que hi vulguin participar s'hauran de registrar el mateix dia amb el DNI. Mas ha decidit no fer servir el registre tal com estava plantejat, perquè hauria estat "un ridícul internacional" fer servir les dades –protegides per la llei, ha insistit– de gent "que no està a favor" del procés.

Amb quins suports compta el pla del president? "La resta de partits no hi estan d'acord, però hi poden donar suport", ha indicat Mas. Perilla l'acord amb ERC? "El pacte segueix vigent, per part nostra", ha apuntat.

Les plebiscitàries, un "referèndum 'de facto'"

"He intentat mantenir el consens per terra, mar i aire", ha indicat el líder de CiU, que ahir no va rebre el suport dels partits sobiranistes. En tot cas, Mas ha indicat que aquesta consulta del 9-N és "anticipada", abans de la "definitiva", que són les eleccions plebiscitàries. Un "referèndum 'de facto'" amb "llista conjunta i programa conjunt" que esdevindria un "instrument final" del procés.

"Un país seriós, que realment vulgui que un procés així s'entengui al món, només es pot fer després d'haver passat per un referèndum, que es pot fer en forma d'eleccions. Però això, ara no genera consens", ha apuntat.

Mas no ha esmentat el nom d'ERC ni el del seu president, Oriol Junqueras, però ha indicat que els qui volen fer la consulta tal com estava plantejada pretenen "picar contra la roca i fer-se mal al cap". El president és partidari de "ficar el cap sota l'onada per seguir endavant".

"La baula s'ha desencaixat, però no s'ha trencat", ha apuntat sobre la unitat dels partits. "Ara estem una mica més sols com a Govern", ha apuntat el president, que ha tornat a insistir que l'adversari és l'Estat, a qui ha acusat d'agredir Catalunya. "Estem actuant en legítima defensa", ha considerat.

stats