Política02/09/2015

Mas justifica el 27-S: "Tots els camins s'han estavellat contra el mur granític de la incomprensió de l'Estat"

El president de la Generalitat, en la seva compareixença davant la diputació permanent, assegura que no són unes eleccions "normals"

Oriol March / Laia Vicens
i Oriol March / Laia Vicens

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que les eleccions del 27-S, que ha convocat en clau plebiscitària tot i ser legalment autonòmiques, són "l'últim recurs" perquè Catalunya "ho ha intentat tot", amb referència al diàleg amb l'Estat. Mas ha recordat que en el debat de política general del 2013 ja va avisar que faria servir "tots els mecanismes legals i democràtics" per decidir el futur polític del país. "Ningú pot dir que això és fruit de la improvisació", ha defensat el president.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha preguntat a la resta de partits què farien amb manifestacions d'1,5 milions de persones, amb el 90% dels ajuntaments a favor de la independència i amb dos terços del Parlament a favor del dret a decidir. "Els demano que entenguin que això que faig no té res de comoditat, si actuo així és per coherència, perquè tenim un mandat democràtic com una catedral", ha reconegut.

Cargando
No hay anuncios

El líder de CDC s'ha volgut referir als intents per ampliar l'autogovern que s'han dut a terme durant les últimes dècades, posant especial èmfasi en la negativa del PP a negociar el pacte fiscal. "Tots els camins s'han estavellat contra el mur granític de la incomprensió de les institucions de l'Estat", ha defensat Mas. "Som súbdits, no ciutadans", ha dit.

Mas ha repassat com després que el TC "laminés i amputés" la proposta d'Estatut aprovada pel Parlament, gairebé la majoria de partits catalans van donar suport al pacte fiscal, que va anar a demanar a Mariano Rajoy a Madrid. "Se'ns va negar rotundament fins i tot seure a la taula", ha recordat Mas. Una situació que es va desencallar a través de la convocatòria d'eleccions anticipades, celebrades el novembre del 2012, que van donar una "majoria contundent a favor del dret a decidir".

Cargando
No hay anuncios

El president ha dit que representants de CiU, ERC i ICV-EUiA van anar al Congrés a demanar la transferència de la competència per organitzar un referèndum, però l'Estat va donar "un altre cop de porta històric" al diàleg i ha lamentat que també "tombés" la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N.

Mas ha comparegut a la diputació permanent –l'òrgan que substitueix el ple del Parlament entre període de sessions– per voluntat pròpia per explicar els motius de l'avançament electoral. Després dels escorcolls a les seus de CDC i la CatDem, Ciutadans i PP, d'una banda, i PSC i ICV, de l'altra, van demanar una ampliació de l'ordre del dia perquè Mas en doni explicacions. Unió, finalment, també va demanar l'ampliació de l'ordre del dia.

Cargando
No hay anuncios

Demana "respecte" per Junts pel Sí

El president ha dit que tenia dues opcions: "O mirava cap a un altre costat i abaixava el cap o era conseqüent i coherent amb la veu del poble de Catalunya i actuàvem en conseqüència", ha afirmat, i ha afegit que va escollir "mirar endavant". En aquest sentit, ha reclamat "respecte" per la candidatura unitària de Junts pel Sí. Ha preguntat que si la unitat política i la suma són "valors positius", "perquè també no ho és de cara a aquestes eleccions".

Cargando
No hay anuncios

Mas ha afegit que la llista unitària "reforça" el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S perquè dibuixa el bloc del 'sí' i del 'no' de manera clara i ha deixat entreveure que el projecte de CDC i ERC s'acabarà després de les eleccions. "Probablement no tindrà ni un sol exemple de futur en el mateix sentit", ha dit.