Mas signarà dilluns el decret de convocatòria d'eleccions si la CUP no aixeca el veto a la seva candidatura

El president de la Generalitat en funcions, en una compareixença a Palau, assegura que "la decisió de la meitat de l'esquerra alternativa no fa possible començar la legislatura ni implementar el mandat del 27-S"

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en la valoració del 'no' definitiu de la CUP a investir-lo / MANOLO GARCÍA
Joan Rusiñol / Oriol March
05/01/2016
4 min
147
Regala aquest article

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts en una compareixença a Palau que la decisió de la "meitat de la CUP" de vetar la seva investidura "no fa possible començar la legislatura ni implementar el mandat del passat 27-S". "Hem comès l'error de confiar en el seu sentit de país", ha apuntat Mas. "Han comès un error de proporcions gegantines", ha considerat el president en funcions, que ha apuntat que l'esperit "hiperrevolucionari" de l'esquerra alternativa "no té futur amb 10 diputats". En aquest sentit, Mas ha apuntat que dilluns signarà "a contracor" el decret de convocatòria de les eleccions "molt probablement" per al 6 de març. "Fins diumenge hi ha temps per a la investidura", ha insistit, però ha apuntat que no pot fer més oferiments a la CUP, de manera que l'única manera d'evitar-les és que l'esquerra alternativa aixequi el veto, perquè el president en funcions no farà la "concessió" de fer un pas enrere.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"S'ha d'aplicar principi de proporcionalitat en les converses amb la CUP. Deu diputats no poden imposar les seves condicions a 62", ha apuntat Mas, que ha insistit que "la meitat de l'esquerra alternativa" no pot forçar a canviar de candidat. "Se'ns vol fer passar el clau per la cabota d'uns pocs per sobre de molts", ha argumentat. "Per això Junts pel Sí no pot fer més oferiments, sempre hem obtingut el 'no' de la CUP", ha considerat. "La presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix, per dignitat", ha afegit amb duresa el president en funcions. "Si triomfen els que veten, el procés és mort", ha apuntat.

Mas s'ha referit a la declaració d'inici del procés aprovada el 9 de novembre, i ha admès que "hauria tingut més sentit" que s'hagués fet un cop constituït el Govern. "Però la CUP va exigir-la per començar a parlar", ha apuntat el president en funcions, que ha indicat que el "llenguatge" del text, que va generar tensió interna a CDC, fa evident que hi va haver una negociació amb l'esquerra alternativa. El president en funcions ha assegurat que "això no és un problema de Convergència i la CUP", ha apuntat, al mateix temps que insistia que en cada sessió negociadora hi havia un nacionalista, un representant d'ERC i un d'independent.

Balanç de la negociació

El líder de Convergència ha volgut fer un recordatori del context de les converses i de les ofertes que s'han fet. "Junts pel Sí ha fet oferiments de gran transcendència per a la investidura, començant per la declaració polèmica d'inici del procés. També una estructura de Govern en què la presidència fos de funcionament més compartit. Se'ls va oferir que l'executiu presentés una moció de confiança per avaluar la seva tasca 10 mesos després de la investidura, a banda d'un full de ruta i d'un procés constituent. I un pla de xoc ambiciós dins les possibilitats econòmiques de la Generalitat", ha insistit Mas, que ha apuntat que "un 50% de la CUP" està a favor de l'acord. El líder de CDC ha apuntat que aquest pla de xoc s'aplicarà "igualment" a través del govern en funcions.

"Si la proposta no hagués estat potent, la meitat de l'assemblea reunida a Sabadell no hi hauria votat a favor", ha apuntat el dirigent nacionalista. "Si l'Antonio Baños plega, vol dir que hi ha parts molt importants de la CUP que discrepen de la decisió", ha assenyalat Mas. "Aquesta decisió [la de diumenge] es produeix tres mesos després d'intenses negociacions. Això no és un tema que s'hagi ventilat en 24 hores, no hi ha hagut pressa, i hem tingut tota la paciència del món. Més que la que va tenir Job, en termes bíblics. Ningú ha escatimat cap trobada ni reunió, l'actitud ha estat positiva", ha volgut insistir el president en funcions.

"Fins que soni el xiulet"

La cúpula de Junts pel Sí s'ha reunit al Parlament que per valorar el 'no' definitiu de la CUP a la investidura de Mas i el futur immediat del procés ha acabat amb un missatge clar. A la sortida, han volgut enviar un missatge clar: Mas és el candidat de la coalició sobiranista. Així ho ha confirmat als passadissos del Parlament Raül Romeva, cap de llista de la candidatura a les eleccions del 27-S. Romeva també ha apuntat que Junts pel Sí ha acceptat celebrar una reunió amb la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) abans que s'acabi el termini per a la investidura, tal com ha reclamat l'ANC. "L'oferta està feta. Fins que no soni el xiulet tenim l'obligació d'intentar-ho", ha afegit el cap de files de la coalició sobiranista.

La reunió ha estat presidida per Romeva, amb les absències de Mas –era a la cita setmanal del Govern– i d'Oriol Junqueras, president d'ERC, que ahir va demanar a Convergència i a l'esquerra alternativa que no s'aixequin de la taula de negociació fins que s'esgoti el termini legal, aquest cap de setmana, per tornar a convocar comicis.

A la trobada s'hi han acostat el president del grup parlamentari, Jordi Turull (CDC), i la seva portaveu, Marta Rovira (ERC). També hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i independents com Lluís Llach i Toni Comín. Lluís Corominas i Jordi Cuminal (CDC) també han assistit a la cita, a la qual també ha anat Antoni Castellà, dirigent de Demòcrates de Catalunya.

stats