Mas obrirà converses amb les forces sobiranistes per pactar el format d'unes plebiscitàries
El president de la Generalitat escoltarà primer ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP en els propers dies per veure el "consens" que genera reconvertir unes eleccions anticipades en la "consulta definitiva"
BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat en una compareixença a Palau que "focalitzar el que tenim per davant en forma d'eleccions és un error". "Estic disposat a fer servir l'instrument si no el convertim en l'objectiu. Ara es tracta de veure com fem la consulta definitiva, la gent s'ho ha guanyat a pols", ha apuntat. "Cal arriscar en l'ús dels instruments quan cal arriscar", ha assenyalat el president, que ha indicat que abordar ara les eleccions duria a "confusió". "El repte no és la data; és el contingut", ha afegit.
El líder de CiU ha avançat que encetarà aquesta setmana una ronda de contactes amb ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP per veure el "consens" que genera la possibilitat de reconvertir unes eleccions anticipades en la "consulta definitiva" que Madrid impedeix celebrar. Mas també es reunirà amb entitats que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), que presideix Joan Rigol i en què destaquen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural".
"Ara el Govern està en minoria al Parlament per complir el compromís del 9-N, i això vol dir que tenim molt clar el que hem de fer. Hem complert i no tenim la majoria que teníem. 'C'est la vie'", ha apuntat el líder de CiU, en un missatge adreçat (sense esmentar-la) a l'ERC d'Oriol Junqueras. "Algú ens haurà d'explicar algun dia per què estem en minoria si resulta que el 9-N ha sigut un èxit", ha afegit. Mas ha volgut reiterar l'agraïment que ja va fer diumenge al vespre als voluntaris, a les entitats i als ajuntaments per "haver fet que l'operatiu" de la jornada de participació "funcionés com un rellotge" malgrat les "condicions dures" i els "impediments" que hi va posar l'Estat.
Mas ha volgut assenyalar que hi ha "gent" que ha comunicat a la Generalitat que en aquesta jornada de participació "hi havia més garanties que en unes eleccions convencionals".
Atacs informàtics
"Els sistemes informàtics de la Generalitat han estat objecte d'atacs duríssims organitzats de tipus cibernètic fins al punt que dissabte es van multiplicar per 20.000 les peticions d'informació sobre els sistemes operatius de la Generalitat, i diumenge es van multiplicar per 60.000. Mai s'havia patit un atac organitzat d'aquest volum. I això va posar en perill temes tan sensibles com per exemple l'accés al servei d'emergències mèdiques i els historials clínics", ha indicat el líder de CiU, sense assenyalar l'Estat.
És la primera intervenció de Mas després de diumenge a la nit, quan es va saber l'èxit de participació de la jornada del 9-N. En aquells moments, el president va reptar el seu homòleg estatal, Mariano Rajoy, a pactar un referèndum "real" per poder decidir el futur polític de Catalunya. A la sala també hi ha la vicepresidenta Joana Ortega; el conseller de la Presidència, Francesc Homs; el secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana; i el secretari del Govern, Jordi Baiget.