Artur Mas: "Dubto de si vam fer bé tancant Convergència"
L'expresident aposta per "recomposar" l'espai convergent sota el paraigua de Junts per Catalunya
BarcelonaL'expresident de la Generalitat Artur Mas tornaria a convocar eleccions anticipades l'any 2012, malgrat que va perdre dotze diputats, i també tornaria a fer el pas al costat del gener del 2016, tot i que no comparteix algunes decisions de l'expresident Carles Puigdemont com declarar la independència l'any 2017. Ara bé, el que no tornaria a fer ara –o almenys expressa dubtes sobre el tema– és posar fi a Convergència. "El temps m'ha fet dubtar de si vàrem fer bé tancant CDC", assegura l'expresident en el darrer capítol del seu podcast A favor de la política,en què conversa amb la periodista de l'ARA Núria Orriols sobre el llibre Convergència. Metamorfosi o extinció (Angle Editorial, 2023).
L'expresident justifica la decisió d'acabar amb el partit nacionalista per un episodi molt concret: la confessió de Jordi Pujol el 25 de juliol del 2014 sobre l'existència d'una deixa a l'estranger. Una deixa que, juntament amb els negocis familiars, encara estan pendents de judici a l'Audiència Nacional i que va propiciar que l'opinió pública –i la mateixa CDC– enviessin Pujol a l'ostracisme. Mas assegura que en aquell moment va considerar, juntament amb la direcció d'aleshores, que Convergència no podia sobreviure a aquell comunicat i que, per aquest motiu, va "sacrificar l'instrument" per "donar continuïtat" al projecte, malgrat que reconeix que les coses –amb la fundació del PDECat– no van sortir com pretenia.
"El tancament de CDC es fa per la confessió del president Pujol. Allò sí que ho canvia tot", explicita, i ho desvincula dels casos de corrupció que han esquitxat al partit, com el cas Palau o el 3% (encara pendent de judici), i pels quals la justícia reclamava responsabilitats patrimonials al partit ja extint –i que ningú ha acabat assumint–. L'intent de situar un tallafoc respecte a aquests casos no és el que va motivar la decisió, es reafirma Mas: "Jordi Pujol ho era tot a CDC [...]. Quan ell explica el que explica, posa moltes coses en qüestió, la mateixa credibilitat del que teníem entre mans", es diu, recordant que quedaven pocs mesos per a la consulta del 9-N del 2014.
Tanmateix, vist amb perspectiva, relata l'expresident Artur Mas, ara actuaria diferent. Per quin motiu? "Amb el pas del temps tot allò [de la confessió] s'ha anat diluint", afirma, i remarca que tot el que envolta el cas Pujol és l'epicentre de l'Operació Catalunya. "Ara sabem que allò va ser una operació d'estat per destruir Convergència i per fer-ho s'havia de destruir Jordi Pujol, a Xavier Trias i a mi mateix", sentencia.
Una recomposició amb Junts
Després del trencament de CDC i de la seva dispersió en diferents formacions polítiques, l'expresident demana recompondre de nou l'espai convergent sota el paraigua de Junts per Catalunya. Malgrat que quan Puigdemont va impulsar Junts el 2020 Mas va decidir quedar-se al PDECat, l'expresident creu que ara es pot reconfigurar l'espai convergent al voltant de Junts. Considera que el partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull ha de seguir la mateixa dinàmica que a les eleccions municipals a Barcelona, quan Xavier Trias va encapçalar una plataforma amb dirigents que havien format part de l'extinta CiU. "És una fórmula d'èxit i que molta gent espera", diu l'expresident.
Recorda, en aquest sentit, que a les municipals ja va participar al costat de candidats de Junts (i també del PDECat) durant la campanya electoral: "Em sentia identificat amb candidats dels dos partits perquè, per a mi, formen part del mateix món. I el seu repte ara és que això torni a ser el mateix món", assevera, receptant la reunió altra vegada d'aquests espais polítics. De fet, a les espanyoles, quan el Partit Demòcrata va decidir presentar-se en solitari amb Roger Montañola, Mas ja s'hi va oposar i es va mullar directament per la candidata juntaire, Míriam Nogueras. "La recomposició de l'espai convergent és possible i ha de ser al voltant de Junts", afirma.
Vol ser ell un actor en la reconfiguració de l'espai postconvergent? "Soc un actor si la meva actuació ajuda al que vull que passi. Si la meva actuació ho perjudica, no", conclou, sense descartar cap opció. La crida de Mas coincideix amb un canvi d'estratègia de Junts per Catalunya que, per primer cop, ha pactat amb el PSOE a Madrid la investidura de Pedro Sánchez. Un moviment, decidit per l'expresident Carles Puigdemont, que situa el partit de nou en el joc de la governabilitat de l'Estat.