Artadi qualifica de "decebedora" la primera Bilateral i avisa Sánchez que no li garantirà el suport si actua com Rajoy

La CUP titlla de "menyspreu" el 'no' de l'Estat al dret a l'autodeterminació

Artadi i Batet ja preparen la reunió entre els presidents que es farà "abans de l'estiu"
Ara
02/08/2018
5 min

BarcelonaL'endemà de la primera Comissió Bilateral Generalitat-Estat en set anys, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha qualificat la trobada de "decebedora", perquè ha assegurat que no es va poder abordar amb profunditat el conflicte polític català, però tampoc els temes sectorials que afecten Catalunya. "Es va poder parlar de tot amb franquesa, però va ser decebedor que no es pogués anar més enllà no només per abordar el conflicte polític, sinó també en l'àmbit sectorial", ha criticat en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Es van limitar a recepcionar", ha afegit. Per a Artadi, els representants del govern espanyol haurien d'haver portat "els temes més urgents, més treballats". Una tesi que també ha defensat el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall. En una entrevista a RAC1, ha dit que va ser una reunió "dura" i ha utilitzat una metàfora per descriure-la: "Va ser com un partit de rugbi amb el camp enfangat que s'ha de guanyar metre a metre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, Artadi ha advertit el govern espanyol que si les seves polítiques amb Catalunya segueixen el patró de l'anterior executiu no els garantiran el seu suport al Congrés de Diputats. "Si el comportament del PSOE és el mateix que el del PP, no hi ha cap motiu per donar suport a Pedro Sánchez, com no n'hi havia per donar-ne a Rajoy". Els vots dels grups independentistes catalans són claus per garantir l'estabilitat de l'executiu de Pedro Sánchez, després que li donessin suport a la moció de censura que va servir per fer fora de la Moncloa l'expresident espanyol Mariano Rajoy. Maragall ha admès que "ningú esperava que en aquesta reunió es poguessin perdre decisions", però reconeix que sí que esperaven que "era un bon moment per registrar un canvi d'actitud i canviar posicions del govern anterior". "El que no poden fer és seguir sent estrictament Rajoy i continuar tirant pilotes fora", ha criticat.

Posicions allunyades pels presos i el dret a l'autodeterminació

Així, per a Artadi, l'actitud que la delegació espanyola va tenir quan els representants del Govern català van posar sobre la taula la situació dels presos polítics i exiliats i el dret a l'autodeterminació no va ajudar a aproximar posicions. La portaveu del Govern ha assegurat que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es va limitar a dir que "la justícia és independent" quan la delegació catalana, encapçalada pel conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, va posar sobre la taula que l'anterior Govern català és a la presó o a l'exili. "D'aquí a una estona me'n vaig a Lledoners, això no és tenir una situació de normalitat", ha dit Artadi.

La consellera de la Presidència també ha explicat que quan van proposar abordar la qüestió del dret a l'autodeterminació a través d'un grup de treball, Batet va respondre'ls que aquest grup de treball no hi cap dins la Comissió Bilateral perquè no és l'òrgan on correspon debatre-ho. "Estem disposats a tractar aquest tema en l'òrgan que ells considerin, perquè la raó no pot ser que la Bilateral no serveix per a això", ha rebatut Artadi. La portaveu del Govern, a més, ha assegurat que ahir també va posar sobre la taula la possibilitat de mirar "quins marges té la Constitució" per posar en pràctica el dret a l'autodeterminació. "Sempre hem dit que dins la Constitució hi cap molta cosa", ha assegurat.

Malgrat les discrepàncies, la Bilateral va servir per marcar un "calendari intens de treball fins al desembre", segons Maragall, en què ja hi ha 6 o 7 reunions previstes. Tot i els pocs fruits de la reunió, el Govern no es planteja aixecar-se de la taula encara que es neguin a parlar de presos i exiliats. "La nostra responsabilitat és estar sempre al peu del canó per defensar les nostres raons [...] No deixarem d’estar presents i de defensar els drets dels catalans en totes les taules on la negociació sigui possible però hi trobem la típica actitud de l’estat, aquesta mena de negociació cansina d’anar seguint el mínim i el mes a poc a poc possible", ha afegit el conseller.

Sense descartar la via unilateral

Artadi ha admès que un dels objectius del Govern per a aquesta legislatura és celebrar un altre referèndum. "Si no n'hi pot haver un altre, haurà de servir l'1-O", ha dit la portaveu del Govern. A més, ha afegit que no descarten la via unilateral per tirar endavant la República, però que insistiran en la camí "del diàleg i el referèndum acordat, perquè és el camí que té un ampli consens". En aquest sentit, ha admès que Catalunya encara no és una República, sinó que s'ha d'acabar de "materialitzar". Paral·lelament a l'acció del Govern, l'expresident Carles Puigdemont està posant en marxa el Consell de la República, que ha assegurat que no rebrà cap diner públic, sinó que és un "ens privat". "No està previst tampoc que rebi ajuts públics", ha assegurat.

Davant les crítiques dels CDR que acusen el Govern de no materialitzar la República, el conseller d'Acció Exterior ha dit que sí que estan complint amb el mandat de l'1-O: "L’estem complint, l’estem respectant i el volem respectar al 100%. És una fita que quedarà per sempre inscrita en la nostra memòria i responsabilitat institucional", ha dit, i ha afegit que "la millor manera de servir-la es guanyant". Ara bé, ha reconegut que "tenen raó si el que plantegen es dir hem de recuperar la presència real del conjunt de la societat". "Hem de reprendre amb més claredat aquest fil roig institucions-ciutadania que ens permet expressar que el projecte d’emancipació catalana és fort i mira lluny", assegura, però considera que el Govern està "creant les condicions per a què aquest concepte de República vagi arrelant".

Sobre les discrepàncies entre JxCat i ERC, Artadi ha assegurat que "s'han arreglat els mecanismes de coordinació" entre les dues formacions, però ha admès que encara no hi ha un acord sobre com substituir els diputats suspesos. "S'està treballant en el marc de la mesa del Parlament i en coordinació amb el Govern", ha explicat Artadi. La consellera de la Presidència ha explicat que intentaran parlar amb al CUP sobre els pressupostos, però que també s'obriran a fer-ho amb els comuns.

Pel que fa a un possible avançament electoral, Artadi ha afirmat que ara mateix no és damunt la taula, però ha reconegut que és un tema que no han "debatut". "M'agradaria que la legislatura pogués ser productiva", ha dit, tot i que no ha volgut contestar si li agradaria que fos de quatre anys.

La CUP titlla de "menyspreu" de l'Estat el seu 'no' a l'autodeterminació

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha constatat aquest dijous que la reunió de la comissió Bilateral Estat-Generalitat no es va traduir, com ja havien pronosticat, en cap cap acord concret. Sobretot perquè els cupaires fien qualsevol negociació al reconeixement al dret a l'autodeterminació i, de nou, veuen "molt clara" la posició de rebuig del govern espanyol en aquest sentit. "És la resposta al poble de Catalunya i al seu exercici d'autodeterminació; tota la resta, fum i menyspreu pel poble que es va autoorganitzar i va efectiu un referèndum l'1-O", ha assegurat Aragonès en roda de premsa des del Parlament recollides per l'ACN.

"Comencem a pensar que es tracta d'un absolut menyspreu quan reunió rere reunió no hi ha cap resposta i algú comença a oblidar què va fer aquest poble amb el seu propi cos", ha advertit. En aquest context, el diputat cupaire ha parlat d'una "nova enganyifa", també en el debat competencial, i ha instat JxCat i ERC a aclarir quins són els seus objectius polítics. "Nosaltres ja hem dit d'una manera molt clara què pensàvem de la reunió" bilateral, ha insistit Aragonès. Per això, i després que els dos executius constatessin discrepàncies, l'esquerra anticapitalista, que ha subratllat que el PSOE va "emparar la violència de l'1-O, ha emplaçat les forces del Govern a detallar què n'esperen políticament després de "sortir a reconèixer que no hi ha cap resultat".

En aquest context, Aragonès ha defensat la convocatòria dels CDR d'aquesta tarda una Barcelona, a prop de la seu nacional dels cupaires. "Hi ha bona part de l'independentisme que se sent enganyada pels darreres mesos; no podem parlar en nom dels CDR, però respecte per les accions que puguin fer a la tarda", ha assegurat en recordar que l'objectiu de l'acció és reclamar que "es faci efectiva la república".

stats