Artadi admet que la "prioritat" és negociar amb Sánchez però no tanca la porta a la via unilateral
La consellera deixa clar que el diàleg sense condicions no implica renunciar a l'autodeterminació
BarcelonaEl Govern no es vol tancar portes per continuar en el camí cap a la independència. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que en la nova legislatura "no es pot abandonar res" i que, per tant, no es pot descartar la via unilateral. "Si renunciem a la unilateralitat, quin missatge estem donant a la població i a Madrid?", s'ha preguntat. La portaveu del Govern ha assegurat, amb tot, que "és evident" que no és la "prioritat" de l'executiu de Quim Torra, sinó que la intenció del president de la Generalitat és reunir-se amb el nou inquilí de la Moncloa, Pedro Sánchez, per negociar. Artadi ha assenyalat que Torra acudirà a una futura trobada amb la porta oberta al diàleg "sense precondicions", per bé que això no implica renunciar al dret d'autodeterminació. "No hi podem renunciar; a la gent no li podem dir que ja no té el dret d'autodeterminació".
En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu del PDECat, Maria Senserrich, en roda de premsa aquest dilluns. Senserrich ha assegurat que la via del diàleg que defensen no és "incompatible" amb la via unilateral, però no ha volgut entrar a fons en aquest escenari, perquè considera que s'ha d'anar "pas a pas". La portaveu del partit demòcrata ha insistit en prioritzar la via del diàleg: "Dialogar no vol dir renunciar a les nostres posicions", ha explicat.
En la línia del que ja apuntava Torra en l'entrevista aquest diumenge al vespre a TV3, Artadi s'ha preguntat quina interlocució hi hauria a l'altra banda i s'ha mostrat esperançada que no sigui el PSOE que fa "seguidisme del PP i Cs". Artadi, que ha apuntat que Sánchez encara "no ha donat data" per reunir-se amb Torra, ha assegurat que seria un "gest" que la fiscalia retirés les querelles contra els dirigents independentistes, però s'ha mostrat prudent amb les converses que hi pugui haver amb el govern espanyol. "Puigdemont es va reunir amb Rajoy i Mas també, però no hi va haver diàleg", ha anotat Artadi, que ha mostrat els seus dubtes que de la "trobada formal" amb Sánchez en pugui sortir una "negociació".
Sobre la reconfiguració de càrrecs de la Generalitat, Artadi ha assegurat que "no es farà cap purga" a la cúpula dels Mossos. "Si s'han de fer canvis es faran", ha matisat la portaveu del Govern, però ha asseverat que s'ha d'anar "pas a pas": "El que no es pot fer és dir: 'Com que aquest va parlar amb Madrid, ens el carreguem'". Així, ha manifestat que Trapero "segueix sent major dels Mossos" i ha apuntat que el possible cessament de l'actual cap del cos, Ferran López, depèn del que decideixi el conseller de l'Interior, Miquel Buch.
Artadi ha explicat que la intenció del nou Govern és restituir el màxim nombre de càrrecs que l'executiu de Mariano Rajoy va fulminar amb l'article 155. En aquest sentit, ha assegurat que hi ha la voluntat de reobrir les delegacions a l'exterior, així com el Diplocat, però avisa que en aquest últim cas es trigarà "una mica més de temps". "S'han de fer els mateixos passos però més de pressa", ha anotat la consellera de Presidència, que ha assenyalat que s'està parlant individualment amb persones com Amadeu Altafaj, Ferran Mascarell i Albert Royo per saber si tenen ganes de tornar als llocs anteriors. La portaveu del Govern també ha explicat que una persona faci una avaluació dels efectes del 155 –el comissionat del 155– i que pugui incorporar-se en algunes reunions del consell executiu.
La intervenció financera
La consellera ha insistit que la intervenció financera del govern espanyol, que es va intensificar al juliol i el setembre de l'any passat en dues fases diferents, s'acaba amb l'aixecament de l'article 155. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha apuntat que el control que va exercir l'exministre Cristóbal Montoro era "il·legal" i s'ha mostrat convençut que el procediment judicial sobre aquesta qüestió donarà la raó a la Generalitat. "Demanarem responsabilitats pel dany causat", ha anunciat Aragonès en una entrevista a TV3.
El conseller d'Economia ha afegit que demanarà que s'aixequi també el control que es va iniciar el 2015 i que obliga la Generalitat a informar mensualment de les despeses. El conseller d'Economia ha defensat una relació "bilateral" amb el govern espanyol en matèria econòmica i no ha aclarit si participarà en els consells de política fiscal i financera amb la resta de comunitats autònomes, per bé que ha anotat que el Govern serà "en tots els àmbits on es discuteixi un sol euro de Catalunya".
Aragonès sí que ha deixat clar que les negociacions d'aquest sector en cap cas poden substituir les aspiracions polítiques del Govern de Quim Torra. "No intercanviarem el dret d'autodeterminació pel finançament", ha subratllat, després de manifestar que "no es pot desvincular" una cosa de l'altra.