Artadi critica que Llarena tingui "por" de presentar-se davant de la justícia belga

La consellera afirma que el Consell per la República s'activarà en qüestió de setmanes

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en roda de premsa a la Generalitat
Europa Press
19/08/2018
2 min

BarcelonaLa consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha criticat que el jutge instructor de la causa contra el Procés, Pablo Llarena, tingui "por" de la seva citació a Bèlgica el 4 de setembre arran de la demanda de l'expresident Carles Puigdemont i quatre exconsellers per presumpta falta d'imparcialitat i vulneració de la seva presumpció d'innocència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Europa Press, ho ha atribuït al fet que "segurament no té la consciència prou tranquil·la" per justificar les seves actuacions, i creu que per això ha demanat empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que l'hi ha concedit aquesta setmana. El suport del CGPJ suposa demanar als ministeris de Justícia i Exteriors que actuïn a través de l'Advocacia de l'Estat per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant la demanda civil presentada contra el jutge.

Elsa Artadi veu "contradictori que un jutge tingui por d'un sistema de justícia independent" i l'acusa de buscar excuses per eludir la justícia. "Que un jutge es negui precisament a sotmetre's a un sistema judicial és com a mínim contradictori", i ha considerat que Llarena no reaccionaria així si estigués segur que tot el que ha fet és immaculat, ha dit.

Artadi no descarta que el jutge dicti una tercera euroordre després de retirar les dues anteriors, i afirma que tant el Govern com Puigdemont i els exconsellers a l'estranger són conscients d'aquesta possibilitat. Assegura, però, que això no impedirà que Puigdemont viatgi i treballi: "La segona euroordre es va produir com a resposta a un viatge del president Puigdemont. Veurem com es comporta Llarena en els pròxims mesos". Ho ha dit perquè considera que el jutge instructor del TS "té una actitud de vegades una mica reactiva en funció de què es fa des de l'exili".

Consell de la República

Un d'aquests treballs que Puigdemont està reprenent des que ha tornat a Bèlgica és el Consell de la República, l'activació del qual Artadi augura "en qüestió de setmanes", per treballar des de la tardor. Abans cal tancar amb Puigdemont un calendari, parlar amb els exconsellers a Bèlgica "i anar parlant amb les persones que ells creuen que poden formar inicialment part" del Consell.

Artadi ha afegit que les primeres reunions han de servir per dissenyar el seu treball i format, perquè sigui un òrgan que, "des de la llibertat que dona estar a Europa", pensi temes per materialitzar la República: per exemple, com posar en marxa un procés constituent, internacionalitzar, coordinar estratègies jurídiques a l'exterior i vincular-lo a l'interior.

Però ha negat que el Consell hagi de ser un altre Govern, malgrat que "des de certs espais polítics s'ha intentat vendre com si fos un contrapoder". Ha definit el Consell com una part de la feina que "es pot fer des de l'exili", i no només per part dels exmembres del Govern, sinó qui ells considerin.

stats