MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, superarà previsiblement dijous el primer tràmit pressupostari al Congrés amb la quadratura del cercle anhelada des de fa mesos: sumar de moment ERC i Ciutadans. Cap dels dos partits ha presentat una esmena a la totalitat als comptes per al 2021 i no s'adheriran tampoc a cap de les presentades pels altres grups en el debat que comença demà dimecres a la cambra baixa. L'objectiu és seguir negociant fins al final –el debat definitiu al Congrés serà la primera setmana de desembre– per obligar Sánchez a decantar-se per un dels dos partits. La cursa està renyida i el preu per donar estabilitat al govern de Pedro Sánchez comença a pujar.
Inscriu-te a la newsletter Política
Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
Just aquest dimarts, quan es complia un any de les eleccions espanyoles del 10-N, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha decidit fer un gir d'última hora i endurir les condicions per negociar els comptes. Ciutadans s'ha hagut d'acostumar els últims mesos a gestionar crítiques internes per l'acostament al govern espanyol, fins al punt de comportar-li moltes baixes de dirigents al·lèrgics a convertir-se en crossa del PSOE i Unides Podem. L'última crisi havia arribat amb la tebior amb què alguns pensaven que s'havia gestionat el rebuig a l'esmena per acabar amb la vehicularitat a l'escola del castellà, que la Moncloa va pactar la setmana passada amb ERC en ple inici del debat pressupostari. La presidenta taronja, però, ha decidit a última hora fer-ne casus belli i ha canviat les condicions per aprovar els pressupostos generals de l'Estat: o es retira l'esmena o Cs acabarà votant en contra dels comptes.
L'esmena no forma part dels pressupostos sinó de la nova llei d'educació, però per a Ciutadans significa una línia vermella per acabar donant suport als comptes. Encara hi ha una segona condició: que Pedro Sánchez es comprometi per escrit a no permetre un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Si ja semblava incompatible el suport conjunt de Cs i ERC als pressupostos de l'Estat, ara passa a ser impossible. "Si vol que a la foto final hi hagi els partits separatistes", ha apuntat Arrimadas en roda de premsa telemàtica, significarà que el president espanyol no ha complert les demandes de Ciutadans "i se centrarà en les contrapartides que li demana el separatisme".
Arrimadas apuja el to mentre manté les crítiques al PP o Vox per "cridar molt i no aconseguir res" presentant esmenes a la totalitat als comptes. En el joc d'equilibris del nou Ciutadans, la líder taronja busca asseure's al costat de Sánchez mentre continua governant amb els populars a nivell autonòmic i denunciant la situació del castellà a les escoles de Catalunya. Però la contundència d'Arrimadas no es traslladarà en fets a curt termini, ja que dijous no donarà suport a cap de les set esmenes a la totalitat presentades contra el projecte de la Moncloa, entre les quals hi ha les del PP, JxCat i la CUP. És a dir, Cs apuja el preu però seguirà negociant el contingut dels pressupostos.
Lambán entra en joc
Les condicions comencen a sumar adeptes dins de les files del PSOE, dividit sobre quins haurien de ser els futurs socis de Sánchez mentre Unides Podem pugna perquè el president espanyol esculli el bloc progressista. El president de l'Aragó, Javier Lambán, hi ha ficat cullerada i en una entrevista a Onda Cero ha considerat inacceptable "barrejar" la reforma de la llei d'educació amb els comptes i ha assegurat que prefereix Arrimadas d'aliada. "Ciutadans em sembla un soci molt tranquil·litzador", ha dit, enfront d'Esquerra, que li sembla un "aliat més inquietant" per la demanda poc secundada, al seu parer, de modificar el delicte de sedició.
Unides Podem ha entrat de seguida en un debat que es preveu que s'allargui les pròximes setmanes. El seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha traslladat a Twitter que aprecia molt Lambán –van governar en coalició a l'Aragó– però ha assegurat que "si fos al PP, notaríem poca diferència" perquè, "sense anar més lluny", ha defensat "la llei Wert del PP" i ha dit que "el tranquil·litzen els socis de la ultradreta neofranquista".
Les línies vermelles de totes les parts es visibilitzaran els pròxims dos dies en el ple al Congrés, però la situació és diametralment oposada a la de fa més d'un any i mig, quan el no d'ERC i Junts per Catalunya a la tramitació pressupostària –així com també el de Ciutadans d'Albert Rivera– va portar de nou a dues eleccions consecutives a Espanya. La Moncloa ha assegurat aquest dijous que "estudiarà" les noves condicions dels taronges però ho ha deixat per després del debat d'esmenes a la totalitat. La ministra portaveu i també titular d'Hisenda, María Jesús Montero, ha agraït la confiança de tots els partits que no han presentat esmenes a la totalitat –també el PDECat, EH Bildu i el PNB–, a qui "prioritzarà" de cara a la negociació pels comptes.
Un any de la debacle de Rivera
Ja ha passat un any des de la debacle de Ciutadans el 10-N, que va portar Rivera a fer les maletes i deixar el partit en mans d'Arrimadas. El partit lluita per no quedar en la irrellevància parlamentària amb només deu diputats i el cost ha estat intentar bastir ponts amb el PSOE, malgrat que això provoca fortes crítiques internes. Arrimadas s'està veient obligada a fer equilibrismes mentre el seu mentor, Rivera, acaba de fitxar per assessorar el PP de Pablo Casado com a advocat. Mentre Unides Podem reivindica que els comptes porten el seu ADN, els taronges asseguren que tenen la seva empremta, malgrat des del ministeri d'Hisenda arribin a assegurar que Cs s'ha inventat algunes de les fites negociades.
Mentrestant, Sánchez veu com té sobre la taula certa estabilitat amb dos partits disposats a negociar per donar aire a la legislatura.
EL CALENDARI
Quatre setmanes decisives al Congrés
Esmena a la totalitat
Entre avui i demà la ministra d'Hisenda defensa al ple del Congrés la tramitació dels pressupostos. Set partits han presentat esmenes a la totalitat que es rebutjaran.
Esmenes parcials
El 17 de novembre venç el termini per presentar els centenars d'esmenes a l'articulat dels pressupostos.
Debat en comissió
A part de negociacions privades, el debat públic es traslladarà a la comissió de pressupostos. El 20 de novembre se'n farà una primera lectura i el 27 es votarà el dictamen.
Debat final al ple
La setmana decisiva serà entre el 30 de novembre i el 3 de desembre, quan es debatrà el projecte final i les esmenes que es mantinguin vives.