Política06/06/2018

Iceta reclama a Torra afavorir el diàleg comprometent-se a no imposar un nou marc institucional

Arrimadas acusa el president de la Generalitat d'haver fet un govern "només per als del llaç groc"

Aleix Moldes / Mireia Esteve
i Aleix Moldes / Mireia Esteve

BarcelonaEn la seva primera intervenció al Parlament com a representant del partit que governa l'Estat, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dibuixat les bases sobre les quals, a parer seu, podria començar el diàleg entre Pedro Sánchez i el president de la Generalitat. Després que Quim Torra hagi reclamat al líder del PSOE que no reclami la "rendició" de l'independentisme per dialogar, Iceta ha afirmat que ningú demana rendir-se, però sí que ha apuntat que seria convenient que l'independentisme es comprometés "solemnement" a "renunciar a imposar un nou marc institucional que no tingui com a mínim el suport que la majoria estatuària reclama".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seria un element d'estabilitat", ha apuntat Iceta, que reclamava així al Govern que renunciï a imposar aspectes que no sumin, com a mínim, dues terceres parts del Parlament. "Cal reconèixer que el canvi de les regles de joc necessita grans majories", ha subratllat el dirigent socialista, que ha apostat per limitar la negociació entre l'executiu català i l'espanyol a aspectes com ara el finançament autonòmic, les lleis socials catalanes suspeses pel Tribunal Constitucional (TC)o bona part de les 46 demandes que Carles Puigdemont va fer arribar a Mariano Rajoy en la seva primera reunió.

Cargando
No hay anuncios

Torra li ha agraït la predisposició al diàleg, però s'ha mostrat cautelós davant els gestos del nou govern espanyol, que considera contradictoris. "El nomenament de Josep Borrell és una pèssima notícia. Necessito saber què em vol explicar Sánchez, però els primers nomenaments m'han posat els pels de punta", ha dit. Iceta ha defensat Borrell i ha avançat a Torra el que creu que és una evidència: "M'atreveixo a dir que Pedro Sánchez, president del govern d'Espanya, defensarà la integritat territorial d'Espanya i la vigència de la Constitució a tot el territori". Per això el líder del PSC li ha reiterat que, sense un consens com el que cal per reformar l'Estatut, no cal que s'esforci a intentar canvis institucionals.

També a propòsit del nou escenari a l'Estat ha intervingut el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que ha fet una crida a "trencar els blocs" i, seguint l'exemple de la moció de censura a Mariano Rajoy, construir majories que vagin més enllà. "Volem que aquesta majoria al Congrés també es pugui activar al Parlament per desbloquejar els grans problemes", ha apuntat Domènech.

Cargando
No hay anuncios

"Ningú ha de renunciar a res abans de seure a la taula", ha remarcat el líder dels comuns, que ha alertat, però, del perill que el simbolisme acabi imposant-se als continguts del diàleg. Domènech ha subratllat la importància que el diàleg no només es projecti entre Catalunya i Espanya sinó també entre catalans. I, perquè aquest segon pugui tenir opcions d'èxit, ha demanat a Torra que deixin de banda la idea del Consell per la República de Brussel·les, que, diu, només representa una part de la població. "Si no, una part se sent exclosa i l'altra frustrada", ha explicat.

Arrimadas condiciona el diàleg a treure la pancarta en suport als presos

Arrimadas condiciona el diàleg a treure la pancarta en suport als presos

Cargando
No hay anuncios

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, serà la primera dirigent política que Quim Torra rebrà en la ronda de contactes que prepara. Aquest dimecres, des del Parlament, la líder de Ciutadans a Catalunya ja li ha demanat una primera condició per al diàleg: la retirada de la pancarta que reivindica la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats de la façana del Palau de la Generalitat. "Vostès han substituït el logo de la Generalitat per un símbol polític. ¿I ens ve a dir que són el govern de tots? No, són un govern del llaç groc per als que porten el llaç groc".

Torra ha ofert a Arrimadas anar plegats a la presó d'Alcalá-Meco. "Despolititzem-ho. Anem-hi junts per raons d'humanitat. Allà hi ha Carme Forcadell per haver permès un debat parlamentari i Dolors Bassa per haver cedit centres cívics per al referèndum de l'1-O", ha indicat. És per aquesta mateixa raó "humanitària" que no deixarà de portar un llaç groc ni despenjarà la pancarta del Palau de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha proposat a Arrimadas que el Govern tregui els llaços grocs quan l’Estat "acabi amb la presó i l’exili" dels dirigents independentistes. A més, ha aprofitat el seu torn de paraula per negar que hi hagi fractura social a Catalunya, i ha reclamat gestos de diàleg al nou president espanyol.

Arrimadas ha criticat la composició del nou executiu, començant pel president. "Ja sabem com pensa", ha recordat referint-se als polèmics articles i tuits. I ha continuat per Pere Aragonès –que fa uns defensava l'eslògan "Espanya ens roba"– i Laura Borràs, una de les persones que van signar el manifest Koiné. "Per què són aquí, vostès? Bàsicament per repetir errors que han provocat la fractura de la societat i que han provocat una crisi institucional sense precedents", ha denunciat.