Política03/11/2017

Arresten l'excomissari Villarejo, home clau de l'operació Catalunya

Hauria blanquejat diners en un negoci corrupte en què també venia “serveis especialitzats d’intel·ligència”

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaLa unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional espanyola va arrestar ahir el comissari jubilat José Manuel Villarejo, una de les peces clau de la trama encoberta contra l’independentisme polític anomenada operació Catalunya. El van arrestar en un cas aparentment aliè a la trama contra polítics catalans: està acusat de ser el presumpte autor dels delictes de pertinença a organització criminal, suborn, blanqueig de diners i contra els drets dels ciutadans estrangers. En la mateixa operació, segons l’agència Efe, els policies també van arrestar la seva dona, el comissari Carlos Salamanca -exresponsable de la comissaria de l’aeroport de Barajas, a Madrid- i tres persones més la identitat de les quals no s’ha fet pública.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons una nota de premsa de la Fiscalia Anticorrupció, l’anomenada operació Tàndem s’ha dirigit contra una organització criminal que introduïa a Espanya i altres estats de la Unió Europea “fons d’activitats il·lícites vinculades a la corrupció internacional en els negocis”. Els dos comissaris, valent-se “de les funcions pròpies dels seus respectius càrrecs policials, especialment sensibles per a la seguretat nacional”, haurien rebut grans quantitats de diners i regals “a canvi de la prestació de serveis especialitzats d’intel·ligència i de facilitar l’entrada il·legal de ciutadans no comunitaris al territori espanyol”.

Cargando
No hay anuncios

Afers Interns s’ha passat mesos investigant la trama empresarial de Villarejo i la seva dona, Gemma Isabel Alcalá. Segons l’agència Efe, la trama criminal es dedicava, entre altres negocis, a introduir guineans a Espanya i després regularitzar-ne la situació legal a través de les mateixes empreses de Villarejo. Els agents -arran de la investigació feta conjuntament amb la Fiscalia Anticorrupció i dirigida pel jutjat número 6 de l’Audiència Nacional- també van escorcollar ahir una dotzena d’immobles de València, Màlaga i Madrid. En aquesta última ciutat els agents van escorcollar l’oficina del comissari Villarejo, a la Torre Picasso, i casa seva, a Boadilla del Monte.

Villarejo va arribar a reconèixer el juliol de l’any passat davant un jutge de Madrid l’existència de l’operació Catalunya -sense anomenar-la així-. Va afirmar que hi havia treballat, quan el ministre de l’Interior era Jorge Fernández Díaz, a través de les seves empreses privades, que combinava amb el càrrec a la policia. Està enfrontat amb el comissari Martín Blas, que també va participar en l’operació Catalunya, des que aquest el va voler implicar en el cas Emperador. De fet, el comissari Salamanca va arribar a constar com a investigat en aquest cas, en què es van jutjar i absoldre diversos policies per donar informació a una xarxa xinesa de blanqueig de diners encapçalada per Gao Ping. Villarejo també hauria pressionat Victoria Álvarez perquè denunciés els Pujol.

Cargando
No hay anuncios

Villarejo, com també Blas, va executar l’operació Catalunya sota les ordres del llavors director adjunt operatiu de la Policia Nacional, Eugenio Pino. El Congrés mateix va concloure que la policia havia utilitzat l’estructura policial de manera “fraudulenta” per “obstaculitzar” la investigació d’escàndols de corrupció del PP i perseguir “adversaris polítics”.

Els tentacles del complex entramat empresarial del comissari jubilat, un veterà lampista policial, havien arribat fins a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). L’octubre del 2013, quan la dirigia Daniel de Alfonso, l’OAC va pagar 6.497 euros a Servicios de Investigación y Detección SL, una empresa vinculada a Villarejo, perquè busqués micròfons, càmeres i sistemes d’espionatge a la seu de l’entitat i al domicili i al cotxe del director, segons va avançar aquest diari. Aproximadament un any més tard, De Alfonso es va reunir amb el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per conspirar sobre la manera de combatre l’independentisme polític. El digital Público va acabar publicant una gravació filtrada d’aquella conversa que va causar un escàndol sense conseqüències jurídiques ni l’assumpció de cap mena de responsabilitat política.

Cargando
No hay anuncios

A Villarejo ja se l’investigava judicialment per la presumpta relació amb una gravació d’una conversa entre policies nacionals i agents del CNI en el cas del Petit Nicolás. També se’l vincula amb l’apunyalament de la doctora Elisa Pinto i va haver de declarar arran d’un informe policial que introduïa al sumari del cas Pujol dades que no s’ha aclarit d’on han sortit. Tot i l’acumulació de casos, la primera detenció li va arribar ahir.